Urechea-porcului (Cotyledon orbiculata), planta folosita in homeopatie

0
1274
Urechea-porcului (Cotyledon orbiculata), planta folosita in homeopatie

Urechea-porcului este o planta ce creste ca o tufa inalta de 90 cm si este originara din Africa de Sud. Apartine de familia Crassulaceae si are denumirea stiintifica de Cotyledon orbiculata.

Planta prefera solul nisipos si bine drenat, in locuri insorite cu multa lumina si doar putina umbra in cursul zilei, se dezvolta bine in aer liber si nu in spatiu inchis. Daca este tinuta in ghivece in scop ornamental, trebuie sa fie aproape de fereastra deschisa, in lumina directa a soarelui.

Aceasta planta suculenta daca este pastrata in camera poate afecta sistemul nervos deoarece are substante toxice periculoase. Fiind din categoria plantelor suculente la fel ca si celelalte si urechea-porcului rezista destul de bine la daunatori si boli. Singurul lucru care ii dauneaza este umiditatea prea mare, daca este udata in exces ii putrezeste radacina si moare.

Are un aspect frumos insa creste destul de greu, doar dupa 3 ani ii apar florile. Are tulpina lunga si frunzele carnoase, rotunde sau ovale, de un verde-deschis caracteristic tot timpul anului.

Urechea-porculu

Florile sunt rosii, portocalii sau galbene, au forma tubulara si petelele lungi si putin curbate. De obicei aceasta planta impresioneaza prin aspectul frumos al florilor ce apar grupate la capatul tulpinei si o apleaca sub greutatea lor. Se inmulteste in lunile de primavara prin lastari si butasi.

Citește și:  Ulei de sunătoare cu efect cicatrizant, calmant și antidepresiv

Din punct de vedere medicinal planta este apreciata pentru proprietatile sale vermifuge si de vindecare a bataturilor, a negilor, furunculelor si a unor inflamatii care apar la nivelul pielii. Se aplica partea carnoasa a frunzelor sub forma unei cataplasme direct pe zona afectata. De asemenea frunzele sunt utilizate impotriva viermilor intestinali si in cazuri de epilepsie.

Continutul toxic al acestei plante (determinat de anumite substante butanolide) o face sa nu fie utilizata nici macar in harna animalelor erbivore – cai, vaci, ovine – sau a pasarilor de curte, deoarece astfel poate cauza otravirea la acestea care o mananca si la oamenii care consuma carnea lor.

Astazi planta este folosita doar in homeopatie pentru tratamentul unor afectiuni ale inimii. Ea se utilizeaza doar la recomandarea unui medic specialist si in doze stricte indicate de acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.