
Setea excesivă apare ca urmare a pierderilor de lichide din organism, din cauza febrei, transpirației puternice, stărilor de greață, diaree și vărsături, din pricina arsurilor și pierderilor de sânge. Acest simptom de sete excesivă reprezintă o tulburare a senzației de sete și este numită polidipsie.
Setea excesivă se produce și din cauza consumului exagerat de alcool, care este diuretic și duce la pierderi de lichide din organism. Cei care consumă mult alcool au mereu o stare de rău și o senzație accentuată de sete. Această tulburare numită polidipsie se caracterizează prin faptul că un om bea mult lichid dar totuși are în continuare senzație de sete.
Cauzele polidipsiei sunt numeroase – patologice și fiziologice. Dintre acestea fac parte vărsăturile, diareea, transpirațiile nocturne – acestea fiind principalele semne fiziologice. De asemenea diabetul zaharat este vinovat de senzația intensă de sete. Alte patologii care provoacă acest simptom de sete excesivă sunt: diabetul insipid, diabetul renal, bolile neuropsihice, bolile neurologice.
Consumul de alimente foarte sărate și condimentate pot crea senzația mare de sete. De asemenea setea este produsă și de cerințele de lichide ale organismului, dorința de a bea apare din cauza deshidratării. O sete crescută apare și din cauza unor tulburări ale organelor interne (rinichi, glandă tiroidă, glande suprarenale). Administrarea unor medicamente poate crea senzația intensă de sete (mai ales în ceea ce privește diureticele).
Un efect secundar de acest gen îl au și medicamentele calmante, sau neuroleptice și anticonvulsivante. Nivelul crescut de calciu din sânge și alte tulburări electrolitice pot duce la apariția senzației de sete. O altă tulburare este oligodipsia sau consumul scăzut de lichide. Aceasta este produsă de stările de hiperhidratare celulară, leziunile hipotalamice, boala rabie (când apare repulsia față de apă), stările fiziologice sau constituționale.