Știați că un bebeluș nu distinge culorile la naștere?

0
158
Știați că un bebeluș nu distinge culorile la naștere

Bebelușul are ochii destul de bine dezvoltați la naștere însă nu poate vedea clar. Nou-născutul are o înfățișare care poate surprinde părinții din cauza dimensiunilor și formei capului dar și din cauza dimensiunii corpului. Lungimea corpului este de cca. 50 cm iar greutatea cuprinsă între 3,2-3,8 kg.

Știați că un bebeluș nu distinge culorile la naștere? El are pielea de culoare deschisă iar culoarea ochilor este albastră-cenușie. Dacă bebelușul are culoarea pielii mai închisă poate avea și ochii de culoare gri-închis sau căprui. La nou-născuți culoarea ochilor se schimbă abia la vârsta de 6 luni, abia atunci se poate vedea care va fi culoarea irisului.

La naștere, bebelușul va vedea neclar și din cauza acestui disconfort va avea tendința de a închide foarte des ochii. De asemenea glandele sale lacrimale nu produc multe lacrimi dacă acesta are vârsta mai mică de 3 săptămâni. Vederea sa este neclară, aproape în alb și negru, percepe mai bine contrastele, și se liniștește dacă este luat în brațe deoarece vede astfel la 20 cm.

bebelusul nu distinge culorile

La vârsta de 4-5 săptămâni vederea sa devine mai clară, începe să distingă culorile cele mai luminoase cum este de exemplu verdele și roșul, iar la 8 săptămâni încă nu distinge detaliile. La 3 luni percepe culoarea albastru și verde dar nu foarte clar, are tendința să le confunde. Când ajunge la vârsta de 4 luni poate să distingă obiectele din fața lui și să-și vadă mama. Acesta este momentul în care distinge și culoarea galben. Spre 5-6 luni bebelușul percepe și alte culori – bej, galben și roz.

Citește și:  Autohemoterapia – Ce este și care sunt beneficiile aduse organismului?

În ceea ce privește culoarea pielii la naștere, aceasta este cenușie-albăstruie, acoperită cu dâre de sânge, cu o substanță albă, cremoasă și udă. Îmediat ce copilul începe să respire, deci cam la 1-2 minute pielea are o nuanță normală. De asemenea, nou-născuții au pielea de culoare foarte deschisă cu aspect pătat.

La unii bebeluși capul este acoperit cu păr, iar alții sunt chei. Pe corp au păr foarte fin asemănător pufului și se poate observa îndeosebi pe anumite zone ale capului, pe umeri, urechi, dar și pe spate și umeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.