Descoperă simptomele cataractei și vezi ce tratamente moderne sunt

0
223
Descoperă simptomele cataractei și vezi ce tratamente moderne sunt

Cataracta este o problema care afecteaza foarte multe persoane cu varsta peste 40 de ani. Recent s-au efectuat unele studii din care a reiesit faptul ca aproape o jumatate din populatia lumii prezinta aceasta afectiune.

Este o problema ce afecteaza in primul rand cristalinul, in timp facandu-l opac. Desigur, ea ar fi neglijata de cele mai multe persoane daca vederea nu le-ar fi afectata. Din pacate, razele de lumina nu patrund asa cum trebuie in ochi si de aceea omul va incepe sa nu mai vada nimic clar in jurul lui. Exista o vorba in popor si anume: daca ai cataracta la un ochi, aceasta se extinde si la celalalt. Nimic mai gresit. Ea poate sa apara fie la unul, fie la ambii ochi.

Cauze

In principiu, exista doua tipuri ale acestei probleme: cea congenitatala si cea dobandita. Cea dobandita poata sa va deranjeze oricand dupa varsta de 40 de ani. Aparitia ei poate sa se faca si la un ochi care a fost sanatos toata viata si nu doar la cel la care aveati mai mereu probleme. Exista mai multe cauze. Factorii genetici sunt foarte importanti si pot contribui cu succes la aparitia cataractei. Exista si alti factori care pot duce la formarea acestei probleme: diabet, glaucom,etc

Simptome

Sunt cateva simptome care ar trebui sa va dea de gandit daca le simtiti in mod constant. Cel mai frecvent, vederea este afectata, dar si acest lucru este cu semnul intrebarii pentru ca nu se intampla la toate persoanele sa nu mai vada clar. Calitatea vederii poate fi afectata daca opacifierea se afla in centrul cristalinului. In cazul in care cristaliul devine opac undeva pe la periferie, puteti sa nu aveti niciun simptom.

Adesea, persoanele care au cataracta nu mai vad clar obiectele , iar imaginea incepe sa se dubleze. Culoarea pupilei poate deveni alba sau usor galbuie. Este indicat ca in atunci cand intampinati astfel de probleme sa va prezentati la un medic specialist. Numai el va va putea spune care este gravitatea situatiei. Se vor efectua mai multe teste: presiunea intraoculara, acuitatea vederii, examinarea campului vizual, etc.

Tratament

cataracta

Daca ati fost diagnosticat cu aceasta afectiune, nu intrati in panica. Din pacate ea nu se poate rezolva pe cale medicamentoasa, ci numai prin metode chirurgicale. In ziua de astazi chirurgia oculara a evoluat foarte mult si cu siguranta dupa aceasta operatie veti vedea mult mai bine. Cataracta va afectat cristalinul, asa ca acesta trebuie inlocuit. Increderea in medicul in care va opereaza trebuie sa fie foarte mare. In cele mai multe cazuri aceasta operatie va va ajuta sa aveti o viata normala. Nu va mai trebui sa purtati ochelari puternici pentru a descifra scrisul de la televizor sau dintr-o carte.

Citește și:  Atacul de panica

Cu cateva zile inainte de operatie se vor efectua mai multe analize pentru a vedea daca organismul este intr-o stare buna: analize de sange, de urina, etc. In general operatia de cataracta se va efectua la o zi dupa internare. In dimineata operatiei se vor pune in ochi cateva picaturi de colire ce au rolul de a dilata pupila. Desigurr daca aveti foarte mari emotii puteti primi si un sedativ usor pentru a va linisti. Pentru inlaturarea acestei afectiuni de va folosi un microscop.

Se va face anestezia, ochiul se imobilizeaza si se va face o mica incizie. Cristalinul se va scoate si se va inlocui la cerere cu unul artificial. Daca nu doriti inlocuirea lui trebuie sa stiti ca veti vedea in continuare la un nivel la care va puteti descurca singuri. Pentru a avea o vedere buna, dupa eliminarea cataractei puteti folosi ochelari sau lentile de contact. De cele mai multe ori, persoanele cu aceasta afectiune prefera sa li se implanteze un cristalin artificial decat sa poarte ochelari sau lentile.

La externare trebuie sa rugati prieteni sau rude sa va insoteasca pana acasa. In perioada de dupa operatie trebuie sa faceti acasa un tratament cu picaturi antiinflamatoare. Dati capul pe spate, priviti in sus, trageti pleoapa inferioara in jos si puneti picaturile. Sunt o multime de sfaturi pe care trebuie sa le urmeze o persoana care a suferit o operatie de cataracta. Nu se va dormi pe partea cu ochiul operat, nu va frecati la ochi sub nicio forma, purtati ochelari de soare si nu ridicati greutati.

Primele trei luni sunt decisive in ceea ce priveste vindecarea toatala a ochiului. In aceste luni trebuie sa aveti foarte mare grija sa nu va aplecati, sa nu faceti sport si sa evitati alergarile rapide pe distance mici. Important este sa evitati tot ceea ce va poate zdruncina intrucat cristalinul se poate dezlipi. Pana cand ochiul nu se va vindeca, nu este indicat sa conduceti masina.

Operatia de cataracta nu este una foarte complicata, asa ca daca observati unele modificari ale vederii, nu mai amanati prezentarea la doctor. De ce sa va chinuiti, cand exista o metoda de tratament ce da rezultate foarte bune?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.