
În medicina tradițională se folosește tinctura din conuri de pin care se prepară ușor acasă și are proprietăți benefice pentru sănătate. Această tinctură se recomandă oamenilor ca tratament ce previne accidentul vascular cerebral.
Pentru a sprijini sănătatea sistemului circulator și a preveni apariția unui accident vascular cerebral, este recomandată includerea următoarelor produse în alimentația zilnică:
- Somon, macrou, sardine care, prin conținutul bogat de acizi grași omega-3, contribuie la reducerea inflamațiilor arteriale și împiedică formarea cheagurilor de sânge
- Banane, prune uscate, stafide pentru că sprijină funcționarea corectă a inimii și a sistemului nervos, protejând organismul de tulburări circulatorii
- Roșii pentru că au licopen și antioxidanți, care susțin sănătatea vaselor de sânge, le conferă elasticitate și previn depunerile de grăsimi pe pereții arteriali
- Soia, ovăz, migdale care sunt surse excelente de magneziu, un mineral esențial pentru menținerea elasticității vaselor de sânge și reducerea riscului de ateroscleroză și tulburări circulatorii
- Lapte, iaurt și brânzeturi slabe care au grăsimi ce contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, reducând probabilitatea apariției unui AVC.
De asemenea și ciocolata neagră (cu peste 70% cacao) poate fi consumată în cantități moderate, deoarece ea are un efect protector asupra vaselor de sânge și poate diminua riscul de accident vascular cerebral.
Persoanele interesate de sănătate probabil vor să afle și această rețetă de tinctură din conuri de pin, care previne AVC-ul și se realizează destul de simplu acasă.
Rețetă de tinctură din conuri de pin
Conurile de pin se culeg cam la mijlocul lunii ianuarie, în scop medicinal. Se aleg conurile mai tinere de la un pin, nu acelea care sunt vechi, de câțiva ani și foarte deteriorate. Se aleg conurile care sunt formate, dar nu sunt chiar mature sau deschise. Acestea sunt grele, dense și puternice. În plus, conurile tinere se desprind mai greu de pe ramura pinului și au codița încă verde, sunt coapte, nedeschise și cu semințe. Conurile verzi sunt acoperite cu un strat de rășină de pin, care împiedică umezeala să pătrundă la semințe.
Recomandat este ca ele să fie culese din păduri cu pini mai mari, mai înalți și bătrâni. În păduri, unele ramuri de pini pot fi rupte din cauza vântului și a zăpezii și astfel conurile pot fi culese cu ușurință de pe ramuri. Unele ramuri de pin sunt pline de conuri.
După ce au fost colectate, conurile se pun la uscat timp de câteva zile. Ele se întind în strat subțire pe un ziar și se lasă la uscat. Când încep să se usuce, ele încep să se deschidă și scot un sunet încet, ca și cum ar trosni. Unele conuri se usucă mai repede și se închid la culoare, altele mai lent. Conurile se pot pune la uscat și într-o sită, pe calorifer, astfel la căldura acestuia, ele se vor usca mai repede, cam în 3 zile. De la căldură, conurile se deschid și eliberează semințele. Aceste semințe se colectează și se folosesc la rețeță.
Semințele de pin reduc consecințele accidentului vascular cerebral.
În timp ce conurile se usucă, rășina de pe ele se usucă și ea și devine ca o peliculă albicioasă. Acesta este un semn că aceste conuri încep să se usuce la temperatura camerei, la 21-22 grade Celsius. Timpul de uscare este cam de 14-21 de zile.
Din conurile uscate se prepară o tinctură astfel:
- Se pun 5 conuri de pin într-un borcan
- Se adaugă în borcan 250 ml de alcool de 70 de grade
- Pe măsură ce conurile absorb alcoolul, ele se vor închide și devin mai compacte
- Conurile se lasă la macerat în alcool, în borcan, timp de 14 zile
- După această perioadă, tinctura începe să se schimbe la culoare și poate fi utilizată, câte o linguriță de 2 ori pe zi, înainte de masă, timp de 21 de zile; în prealabil, ea poate fi strecurată prin tifon.
Decoct din conuri de pin
Acesta se prepară simplu, folosind apă și conuri de pin. Se pun 5-6 conuri de pin cu semințe într-o oală, se adaugă 500 ml de apă, se acoperă cu un capac și se lasă la fiert. Pe măsură ce apa se încălzește, ea și schimbă culoarea de la conurile de pin. Când apa începe se fiarbă se reduce focul și se lasă timp de 5 minute la fiert la foc mic. După acest tratament, conurile s-au închis și apa are o culoare roșiatică. Se lasă oala acoperită până ce decoctul obținut se răcește complet. Se strecoară decoctul prin tifon și se bea un sfert de pahar pe zi, cam 100 ml, cu înghițituri mici, de 3-4 ori pe zi.
Ambele preparate conțin vitamine (A, C și E) și sunt bune pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, bronșitei, anemie, boli cardiovasculare, gripei și hipertensiunii arteriale. Acestea ajută în creșterea imunității, normalizarea echilibrului hormonal, calmarea sistemului nervos, menținerea nivelului normal de hemoglobină în sânge.
O doză mică de tinctură poate contribui la ameliorarea durerilor de cap. Potrivit practicanților de medicină tradițională, acest remediu natural este benefic atât pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, cât și pentru recuperarea după apariția acestuia.