Diabetul zaharat – simptome, cauze si tratament

0
270
Diabetul zaharat - simptome, cauze si tratament

Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si totodata una dintre cele mai raspandite afectiuni cronice din lume. Aceasta boala este caracterizata prin tulburari suferite de intregul metabolism, fiind afectat in special metabolismul glucidelor, si prin complicatii ce apar la nivelul rinichilor, ochilor, nervilor si vaselor de sange. Pentru cei mai putin familiarizati cu medicina, acest tip de diabet se caracterizeaza prin insuficienta organismului de a produce destula insulina sau imposibilitatea organismului de a folosi insulina in mod eficient.

Din cauza raspandirii sale, diabetul zaharat este considerat una dintre bolile cronice ale civilizatiei. Determinarea nivelului de glicemie din corp este usor de facut, insa determinarea prevalentei diabetului zaharat la anumite populatii este mai greu de realizat. Acest lucru se intampla pentru ca standardul de diagnosticare al bolii este aplicat in mod diferit in tari distincte.

Statisticile spun ca intre 2 si 6% din populatia Americii de  Nord si a Europei sufera de diabet zaharat. Ceea ce este tragic este ca o treime din cei care sufera de aceasta boala nu stiu acest lucru. Nici la noi in tara lucrurile nu stau mai bine. 3% din populatie sufera de diabet si este intalnita in special la orase, acolo unde si alimentatia este defectuoasa. Organizata Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in 2000 existau in Romania peste un milion de diabetici, iar pana in 2030 numarul  acestora se va dubla.

Diabetul zaharat se gaseste in mai multe forme, in functie de cauzele si manifestarile sale: diabet zaharat de tip I, de tip II si diabet gestational.

Din ce cauze apare diabetul zaharat?

Nu se stiu toate cauzele care duc la aparitia diabetului zaharat, insa acestea sunt partial cunoscute. Se stie ca diabetul are legatura cu factorii genetici si ereditari, putand fi mostenit in familie. Si factorii de mediu joaca un rol important in „achizitia” acestei boli.

Unul dintre factori care ar contribui la aparitia diabetului zaharat este un virus ce afecteaza celulele din pancreas care sunt insarcinate cu producerea de insulina. In urma declansarii reactiilor imune sau a distrugerii insulinei create, acest virus duce la o infectie ce cauzeaza si diabet.

La diabetul autoimun ar contribui si consumul de lapte de vaca la sugar.  Albumina din laptele de vaca ar duce la producerea unor anticorpi care afecteaza prin reactivitate incrucisata celulele pancreatice, contribuind la aparitia bolii.

Diabetul zaharat de tip II este cauzat, printre altele, si de lipsa exercitiului fizic si o greutate corporala excesiva.

Una dintre cauzele diabetului poate fi considerata si stresul excesiv. Stresul de aglomeratie este unul din cele mai importante, care reuseste sa provoace diabet.

Cel mai important factor extern al diabetului zaharat este excesul de produse bogate in zaharuri. Astfel se explica si de ce diabetul de acest tip apare in general in mediul urban. In functie de cauzele care il provoaca, diabetul poate fi primar sau secundar.

Cand nu mai exista nici o alta boala asociata, diabetul zaharat este primar, iar cel secundar este cauzat de tulburari sau conditii patologice: tulburari hormonale, boli ce afecteaza pancreasul, bolile genetice si diabetul indus de medicamente.

Citește și:  Ce trebuie făcut în caz de accident prin electrocutare?

diabet zaharat

Diabetul zaharat de tip 1 apare in principal la tineri si copii si este nevoie de tratament cu insulina pentru ca pancreasul nu este capabil de a-l produce. Cel de tip 2 apare in general la persoanele trecute de 40 de ani, in special la supraponderali. Cei care sufera de diabet de tip 2 zaharat nu necesita insulina pentru ca organismul o secreta, insa aceasta nu isi poate implini rolul asa cum trebuie.

Simptomele diabetului

Simptomele care semnaleaza diabetul zaharat sunt diferite de la organism la organism. In general, aceasta boala este caracterizata prin cresterea concentratiei de glucoza in sange peste  limitele normale, insotita sau nu de eliminarea zaharului prin urina.

Alte simptome ce pot anunta aparitia bolii sunt: setea excesiva, consumul mare de apa, eliminarea urinei in cantitati mari, foame excesiva in ciuda ingerarii unei mari cantitati de alimente. Aceste simptome numite in termeni medicali poliurie, polifagie si polidipsie sunt cauzate de hiperglicemie si pot fi ignorate pana cand bolnavul ajunge la coma glicemica.

Diabetul de tip 1 apare in general inainte de 40 de ani si se instaleaza prin: urinare in exces, sete exacerbata, pierderi in greutate si apetit crescut. Bolnavii pot avea greutate normala sau pot fi supraponderali, insa vor avea nevoie de administrarea insulinei.

Diabetul de tip 2 apare la varste mijlocii, in general la pacienti obezi sau supraponderali. Simptomele se manifesta treptat si nu este neaparata nevoie de insulina daca pacientul are grija cu dieta si administrarea de medicamente antidiabetice.

Diabetul zaharat si complicatiile

Aceasta boala poate avea si complicatii , care in unele cazuri pot fi letale. Aceste complicatii pot aparea in urma cresterii sau scaderii marcate a zaharului din sange.

Multi bolnavi ajung sa aiba complicatii tardive, care apar in general la putini bolnavi. Aceste complicatii pot aparea la 15-20 de ani de la instalarea hiperglicemiei.

Diabetul zaharat este o boala ce afecteaza intregul metabolism si, daca nu este tratat, poate duce la complicatii serioase pentru ca vasele de sange sunt afectate. Netratat, diabetul duce la orbire, ulcere, suferinte ale nervilor si altele.

Ateroscleroza apare mult mai devreme la diabetici, iar accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic asimptomatic, cardiopatia ischemica au o frecventa mare. Nefropatia diabetica produce leziuni la nivelul vaselor sangvine ale rinichilor si complicatiile acesteia pot duce la deces sau invaliditate.

Diabetul zaharat poate duce si la ulcere ce apar la nivelul picioarelor ce se datoreaza distributiei anormale a presiunii ce este cauzata de neuropatie. Infectiile la diabeticii sunt  putin mai grave decat la restul oamenilor, acestia fiind mai predispusi la complicatii. Infectiile pielii, cele ale tractului urinar, ale aparatului respirator sau infectiile fungice sunt resimtite mai grav de diabetici. Specialistii ii avertizeaza pe bolnavi sa aiba grija cu patru infectii grave la care acestia sunt predispusi: mucormicoza rinocerebrala, otita externa maligna, pielonefrita emfizematoasa si colecistita emfizematoasa.

Diabetul zaharat este o boala cronica cu care nu este de jucat. Bolnavii trebuie sa primeasca tratamet pentru a  nu aparea complicatii, trebuie sa aiba grija cu alimentatia lor si, daca urmeaza sfaturile medicului, isi pot relua viata obisnuita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.