Stuful-spaniol (Arundo donax)

0
458
Stuful-spaniol (Arundo donax)

Stuful-spaniol este o planta perena care creste in zonele umede cu sol foarte bine drenat si mult soare, de-a lungul apelor curgatoare cu debit lent, pe malul iazurilor si lacurilor din Europa si Asia. Face parte din familia Poaceae, are denumirea stiintifica de Arundo donax si este cunoscut si cu numele popular de stuful-clarinet sau stuful-urias.

Stuful-spaniol poate fi intalnit in regiuni cu conditii climatice diverse, creste foarte rapid, in mai putin de un an ajunge la inaltimea de 1 m si in timp poate depasi chiar si 4 m. Are radacina carnoasa si puternica, bine infipta in sol, tija asemanatoare celei de bambus, frunzele inguste, de 1-2 cm latime si 20 cm lungime, in nuante de culori gri-vernil, inflorescente groase, stufoase si moi, maronii-violet, lungi de 30-50 cm.

Inmultirea plantei este foarte rapida si se realizeaza prin rizomii care germineaza destul de usor. Aceasta planta si mai ales tija sa (care are deja 2 ani si este suficient de flexibila) este folosita in numeroase domenii, in industria celulozei, a obiectelor de artizanat, la realizarea de instrumente muzicale de suflat (cum sunt de exemplu fagotul, saxofonul, clarinetul si oboiul), de suporturi pentru plante agatatoare, undite de pescuit, sageti, la prevenirea eroziunii solului si altele.

Citește și:  Bananierul si proprietatile fructelor sale

Stuful-spaniol

In scop medicinal stuful-spaniol este apreciat pentru efectele sale diaforetice si diuretice excelente. In anul 1998 specialistii au descoperit ca planta are proprietati psihoactive. Pana in prezent nu se stiu exact dozele ce trebuie folosite pentu astfel de efecte insa cert este ca planta trebuie folosita cu foarte mare atentie deoarece in cantitate prea mare poate da efecte secundare, provoca intoxicatii, urticare, conjunctivita, afecta vederea, duce la umflarea si lacrimarea ochilor.

Radacina de stuf se recolteaza, se curata, se taie in bucatele mici, se macina si se amesteca cu alcool (in proportii de 1:1), apoi se lasa sa stea pana ce lichidul se evapora complet astfel incat sa ramana doar o rasina bogata in alcaloizi cu efecte psihoactive.

Decoctul din radacina de stuf-spaniol este utilizat in medicina ayurvedica si medicina traditionala pentru proprietatile sale diuretice si emoliente in tratamentul unor afectiuni. In anumite parti ale lumii stuful-spaniol este folosit drept planta de ornament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.