Menopauza prematura si cauzele sale

0
209
Menopauza prematura si cauzele sale

Ce inseamna menopauza prematura

Multe femei se confrunta cu probleme cauzate de menopauza prematura insa prea putine stiu si care sunt cauzele ei si cum pot combate aceste aspect. E dureros dar totodata o eliberare sa nu mai fii femeie in adevaratul sens al cuvantului, eliberare deoarece nu te mai preocupa menstruatia, desi atunci cand ajungi la menopauza nu se poate spune intocmai ca ti-ai pierdut feminitatea.

Sa vedem totusi cum decurg lucrurile din punctul de vedere al specialistilor. Menopauza reprezinta de fapt pierderea functiei ovariene, care in unele cazuri este pierduta precoce si mult mai abrupt decat poate ne asteptam, avand ca si factori unele cauze naturale, precum mostenirea genetica, ori chimioterapia, in cazurile in care a fost necesara, iradierile sau diversele interventii chirurgicale.

In mod normal pierderea functiei ovariene trebuie sa se faca gradat, in timp destul de lung si sa culmineze in cele din urma cu menopauza. Exista un numar de aproximativ 5% femei din numarul total al celor de pe glob care se confrunta insa cu problemele menopauzei premature. Aceasta poarta denumirea academica de insuficienta ovariana prematura, ea fiind explicata prin aparitia subita a menopauzei inaintea varstei de 40 de ani.

Avand in vedere ca varsta este destul de tanara si evenimentul chiar neasteptat, unii medici pot sa recomande si terapie pentru substitutii hormonale dar si suport psihologic, desi nu toate cadrele medicale sunt suficient de pregatite pentru a aborda si recomanda servicii specializate ce pot fi de ajutor, si in acelasi timp nici ei nu sunt pregatiti din punct de vedere psihologic.

In cazul unei menopauze premature, femeile afectate trebuie sa se invete si cu schimbarile frecvente de stari emotionale dar si cu bufeurile iar pe langa acestea mai apar si alte inerente fiziologice si psihologice.

Spre exemplu, daca o femeie afectata doreste sa aiba copii dupa varsta de 40 de ani acest fapt nu mai este posibil decat in cazul in care nu i s-a extirpat uterul si in cazul in care se folosesc metode de fertilizare cu ovule ce au fost colectate de la o alta femeie. Este insa foarte indicat sa apelati la un medic specialist mai ales pentru ca perioada de fertilitate deja este trecuta.

Menopauza prematura
Menopauza prematura

Factori ce determina menopauza prematura

Una dintre cauzele ce pot duce la menopauza prematura este cu siguranta mostenirea genetica pe linie materna, desigur. Deci daca mama sau bunica au avut, atunci cu siguranta vor avea si fiicele sau nepoatele, confruntandu-se cu aceeasi problema.

Un alt factor determinant ar mai fi acela indus medical prin administrare de citostatice sau iradiere. Menopauza prematura mai poate aparea si indusa chirurgical prin extirparea ovarelor dar si in alte situatii de exemplu in cazurile de tuberculoza, de tumori hipofizare sau de probleme endocrine, de anorexie sau de stres sever.

Citește și:  Insolatie cauzele si urmarile ei

Simptome

Acest tip de menopauza vine brusc, neanuntata, spre deosebire de cea naturala care se anunta, de regula prin menstruatii abundente sau sangerari intermenstruale ori ciclu neregulat. In cazul in care aceasta s-a instalat si trec aproximativ 12 luni de la ultimul ciclu menstrual, atunci este irevocabila.

In unele cazuri si menopauza prematura poate sa dea anumite semne precum: menstre inexistente sau neregulate, menstre mai sarace fata de obicei sau chiar abundente, senzatii haotice de caldura in partea trunchiului superior, numite bufeuri, uscarea vaginului, acesta subtiindu-se si devenind mai flexibil, incontinenta sau iratibilitate la nivelul vezicii, piele si / sau gura uscata, insomnii, scaderea libidoului aceasta situatie influentand foarte mult calitatea vietii sexuale, atat a femeii cat si a cuplului.

Dupa mai multe luni pot fi provocate si anumite afectiuni precum hipertensiune, artrita, diabet, afectiuni cardiovasculare, in unele cazuri apare si cancerul ovarian sau cataracta ori afectiuni cronice la nivelul gingiilor. Menopauza prematura care este indusa pe cale chirurgicala are un grad mai mare de risc pentru osteoporoza si pentru boala cardiovasculara fata de menopauza indusa pe alte cai.

Tratamente

Exista si un tratament pentru ameliorarea starilor si acesta este similar cu cel administrat femeilor aflate la menopauza naturala si anume subtituirea hormonilor, mai ales cu estrogen si de asemenea sunt indicate si preparatele de tip secvential care practic nu fac nimic altceva decat sa imite ciclul hormonal realizat pe cale naturala.

Tratamentul se administreaza pana la varsta la care ar trebui in mod normal sa apara menopauza iar dupa aceasta varsta se pot aplica alte tipuri de tratamente. Acestea insa pot sa provoace si cateva reactii adverse care sunt sau nu suparatoare iar dintre acestea amintim: cresterea in greutate, greata, durerile de cap, sangerarile, eroziunile vaginale, iritabilitatea sau depresia, edemele.

Terapia ce are ca scop inlocuirea hormonala poate sa aiba si complicatii mai serioase, insa acestea sunt mult prea rare, neavand o frecventa ridicata. Din pacate menopauza prematura nu poate nici sa fie intarziata, nici inlaturata si in nici un caz vindecata, deoarece ea apare, asa cum am spus la inceput, subit fara sa se anunte, deci nu s-ar putea face nimic pentru reglementarea situatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.