Icter, acumularea bilirubinei în sânge – tot ce trebuie să știi despre impactul acestei afecțiuni asupra pielii

0
524
Icter, acumularea bilirubinei în sânge – tot ce trebuie să știi despre impactul acestei afecțiuni asupra pielii

Icterul este o afecțiune care poate fi înțeleasă ca simptom (și se manifestă prin culoarea galbenă a pielii) sau ca o tulburare clinică (prin creșterea bilirubinei în sânge). În ceea ce privește acumularea bilirubinei în sânge, această tulburare apare în icterul hemolitic, mecanic și hepatocelular.

Anemia și creșterea de bilurubină în sânge poate provoca icterul hemolitic. Această formă de icter se caracterizează prin distrugeri mari de eritrocite (sau globule roșii din sânge) și deci de creșterea hemolizei.

Icterul se formează prin excesul de pigment biliar din sânge care se produce din bilirubina în cantitate mare, ce acoperă capacitatea celulelor hepatice de a o excreta. Prin anemie se va produce scăderea cantității de oxigen din hepatocite (din celulele ficatului), iar prin agravarea ei acestea vor fi mult afectate.

În concluzie afecțiunea va duce la complicații hepatocelulare. În căile biliare se vor forma calculi de bilirubină și trombi biliari. Creșterea de bilirubină poate să apară și din cauza unui nivel mare de urobilină și urobilinogen în urină. Acumularea în exces de bilirubină produce îngălbenirea pielii și a membranelor mucoase.

Icter

La început, în primul stadiu al icterului apare colorația galbenă a sclerelor sau a porțiunii albe a globului ocular, apoi se colorează și pielea, iar această colorație a tegumentelor este variabilă. În ceea ce privește scaunul, acestea din culoarea brună se schimbă într-o nuanță albicioasă, iar urina nu mai este galbenă, devine brună, asemănător culorii berii.

Citește și:  Cum se pregătește victima pentru transport la spital?

Icterul hemolitic este o formă de icter mai puțin intensă. Acest lucru înseamnă că pacientul nu are o boală gravă, el suferă de o formă subicterică. Anemia este prezentă iar tegumentele au o culoare galbenă-deschisă (sau pielea este palidă). De asemenea, acest colorit se observă pe mucoasa conjunctivală, pe mucoasa sublinguală și pe porțiunea albă a globului ocular. Aceste simptome sunt clare și ajută în diagnosticarea icterului hemolitic.

În plus, pentru stabilirea acestei afecțiuni se poate face și analiza sumarului de urină și aceasta ar trebui la bolnavul de icter hemolitic să dea urobilina crescută, dar să fie fără bilirubinurie. Astfel se explică de ce urina va fi hipercromă și nu va mai fi la nuanța ei normală.

Medicul va face pacientului și alte analize și astfel în caz de icter hemolitic va putea depista o splenomegalie și un început de hepatomegalie. Colesterolul va fi normal, dar va exista o anemie hipocromă. În urma realizării tubajului duodenal se va descoperi o cantitate mare de pigmenți în bilă. Dacă există o creștere progresivă a bilirubinei directe (spre 500 mg‰) nu se obține bilă prin intermediul tubajului duodenal dar se poate face analiza de sânge. Acest lucru apare în alte forme de icter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.