Varicela, boală infecto-contagioasă cu răspândire extrem de largă – recomandări și remedii naturiste pentru tratament

0
701
Varicela, boală infecto-contagioasă cu răspândire extrem de largă - recomandări și remedii naturiste pentru tratament

Varicela este o boală transmisibilă care apare la orice vârstă, dar de obicei înainte de 14 ani. Boala poate fi prevenită la copii prin intermediul vaccinului antivaricelă, riscul de îmbolnăvire la astfel de persoane este foarte mic, iar dacă se produce totuși contaminarea, forma bolii este destul de ușoară (simptomele vor fi ameliorate, iar vindecarea se va produce rapid).

Varicela este cauzată de virusul Varicella zoster și este o boală infecto-contagioasă. Epidemiile sunt în perioada de sfărșit de iarnă și început de primăvară. Persoanele care au făcut varicelă o dată în viață vor avea imunitate pentru restul vieții. Transmiterea virusului varicelei se face prin contact direct de la persoana infectată la cea sănătoasă, prin aer, prin tuse și strănut. După infectare, virusul are o perioadă de incubație de 14-16 zile, apoi apar simptomele. În timpul incubării persoana nu are stări rele, pare sănătoasă.

După cele 14 zile simptomele debutează cu mici bubițe roșii pe față și corp, dar și pe membrele superioare și inferioare, mai ales pe tălpi și palme, dar și pe gât, gură și vagin. Deși bubițele se văd doar pe exteriorul corpului, ele sunt și în interior, pe organe. Dacă este o formă gravă de varicelă bubițele sunt de forma unor bășici pline cu lichid, acestea se rup, astfel lichidul se scurge, pielea este inflamată iar apoi se formează crustele prin uscarea blisterelor.

Din urmă vin alte valuri de bubițe care la rândul lor se umflă, au lichid înăuntru, se sparg, se usucă și fac cruste. Erupțiile cutanate de culoare roșie provoacă mâncărime, prin scărpinare se fac zgârieturi, abcese și o stare de nervi. De asemenea bolnavul are frisoane, stări febrile, dureri musculare și de articulații, dureri de cap și oboseală accentuată.

Boala ține o perioadă de 14 zile și apare mai ales la copiii care au vârsta mai mică de 10-14 ani. Oamenii care nu fac boala în copilărie, se pot infecta la vârsta adultă și atunci dacă au și sistemul imunitar slăbit, pot suferi de simptome mai intense și de complicații grave, iar boala ține mai mult de 2 săptămâni.

Uneori se ajunge la pneumonie, encefalită, miocardită și alte boli grave. Cazuri grave de varicelă apar și la nou-născuți deoarece și aceștia au imunitatea scăzută în perioada imediat după naștere sau prenatală. Copiii care sunt vaccinați antivaricelă pot face și ei boala însă au erupții mai reduse pe corp iar vindecarea se produce mai repede.

Când apar astfel de simptome trebuie consultat imediat un medic. Pentru stabilirea diagnosticului se face analiza lichidului din blistere și se depistează prezența virusului Varicella zoster. Pentru tratamentul bolii se recomandă păstrarea igienei, schimbarea lenjeriei de corp și de pat, medicamente de forma unor creme și unguente care au rolul de a reduce senzația de mâncărime.

Aciclovirul este un medicament antiviral care ajută în tratamentul varicelei, reduce simptomele și previne formarea iritaților și bubițelor. Aspirina este contraindicată, nu se prescrie pentru ameliorarea febrei sau a altui simptom, deoarece se spune că ar putea crește riscul de sindrom Reye (o boală gravă și potențial fatală).

Citește și:  Leacuri băbești pentru a scăpa de problemele tenului și a avea un aspect întinerit

Varicela – recomandări și remedii naturiste pentru tratament

ovaz
ovaz

Pentru stimularea sistemului imunitar al organismului se recomandă suplimentele de vitamina A și substanțele carotenoide cu beta-caroten. Vitamina A stimulează vindecarea țesuturilor și se poate administra sub formă de emulsie. Un alt supliment natural cu efect stimulent imun este vitamina C cu substanțe bioflavonoide. Vitamina E combate radicalii liberi, crește oxigenarea celulelor și ajută la vindecarea rapidă a pielii. Pentru scăderea febrei este recomandat potasiul.

Acest mineral consolidează sistemul imunitar și facilitează vindecarea bolii. Zincul are un efect foarte bun în tratamentul varicelei și în general complexul de vitamine și minerale este indicat pentru intensificarea procesului de vindecare. Plantele medicinale sunt eficiente în ameliorarea simptomelor bolii. Cele mai bune sunt echinaceea, rădăcina de brusture, iarba mâței, sunătoarea, gențiana, ghimbirul. Acestea se folosesc sub formă de ceaiuri și infuzii îndulcite cu miere de albine.

Dieta trebuie să fie echilibrată și ușor de digerat deoarece în această perioadă bolnavul nu are poftă de mâncare. Sunt recomandate supele din legume, sucurile naturale din mere, avocado, banane. Aportul de lichide (apă plată și ceaiuri) trebuie să fie mare pentru o bună hidratare a corpului și eliminarea toxinelor acumulate în organism. Sucul de țelină are efect diuretic, laxativ, de stimulare a apetitului alimentar.

Ceaiul cald din lămâie înducit cu miere de albine este recomandat pentru tratament. Sucul natural din grapefruit, portocale și alte citrice conține de asemenea vitamina C și ajută la vindecare. Fructele de pădure proaspete ajută în combaterea agenților patogeni, a efectului nociv al radicalilor liberi, stimulează imunitatea și crește rezistența organismului.

Mâncărimile pot fi calmate cu băi calde cu mălai sau tărâțe de ovăz. Un preparat natural foarte bun pentru combaterea iritațiilor pielii este cel realizat dintr-un kg de orz la 5 l de apă. Se amestecă bine, se lasă la umflat timp de o oră, apoi se aplică pe piele.

Rostopasca este foarte eficientă în tratamentul varicelei, se folosește astfel: se adaugă 60 g plantă la 1 l apă căldă; se lasă să stea câteva minute, se strecoară, apoi se spală local pielea afectată. La final se șterge pielea ușor, prin tamponare, cu un prosop moale.

Gălbenelele se folosec pentru același tratament ca și rostopasca. Se adaugă 20 g de gălbenele la 0,5 l apă caldă, se lasă la infuzat, se strecoară și se aplică pe piele sunt formă de comprese umede din tifon.

Infuzia din salvie este un bun remediu contra mâncărimilor care apar din cauza varicelei.

De asemenea se folosește amestecul din uleiuri vegetale pentru ameliorarea mâncărimilor pielii. Cel mai bun este uleiul de măsline în care s-au adăugat câteva picături de ulei de bergamotă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.