Femurul este cel mai lung os din corpul uman

0
2114
Femurul, cel mai lung os al corpului uman

Femurul este cel mai lung os din corpul nostru. Lungimea osului femur este de 40-50 cm la un adult. Ce structură are femurul? Acest lucru poate fi destul de interesant. Proximal apare capul femurului cu foseta capului femural, continuat de colul femural. Dacă privim de-a lungul unui os de acest fel, se observă partea anterioară a femurului uman și cea posterioară care se diferențiază prin anumite caracteristici pe care le vom prezenta în cele ce urmează.

Femurul, cel mai lung os al corpului uman

În primul rând trebuie să spunem despre capul femurului și gâtul acestui os numit colul femural. Acesta din urmă leagă capul de corpul femurului. La femur apare extremitatea superioară numită epifiză și cea inferioară numită diafiză. Anterior, prin linia intertrohanteriană sunt unite trohanterul mare cu trohanterul mic care sunt două proeminențe ale osului femural bine evidențiate, iar posterior acestea sunt unite prin creasta intertrohanteriană. La fața patelară apare epicondilul lateral și cel medial, iar posterior sunt condilul medial și condilul lateral între care se găsește fosa intercondiliană, iar deasupra ei este fața poplitee. Pe partea laterală medială apare tuberculul adductorului destul de proeminent.

Citește și:  Tehnici de respirație și meditație prezentate de Wim Hof – Omul Ghețurilor
Femurul uman, Foto: anlambilim.net
Femurul uman, Foto: anlambilim.net

Un aspect interesant este și cel legat de structura capului femurului care prezintă o adâncitură numită foseta capului femural sau un fel de depresiune numită și foseta ligamentului rotund. Colul femural are structura ca un cilindru puternic cu axul poziționat oblic, cuprinde fața anterioară și cea posterioară, marginea superioră și cea inferioară, respectiv extremitatea medială și cea laterală.

Pe fața posterioară a osului femurului sunt două linii aspre care se pot caracteriza prin anumite particularități. Corpul femural are marginea laterală și marginea mediană destul de pronunțate. De asemenea linia aspră se remarcă prin buza laterală și cea medială, prin interstițiul acesteia. Pe partea posterioară superioară a corpului femurului linia aspră se împarte în 3 ramuri și anume: ramura mijlocie, ramura laterală și ramura medială de trifurcație. Buza laterală a liniei aspre a corpului femurului se continuă cu linia supracondiliană laterală, iar buza mediană a liniei aspre se continuă cu linia supracondiliană medială.

Fractură la femur, Foto: pixshark.com
Fractură la femur, Foto: pixshark.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.