Află concret cum se manifestă Hiv/Sida

0
695
Află concret cum se manifestă Hiv Sida

Hiv, Sida sau Aids este virusul Imunodeficientei Umane pe engleza – Human Immunodeficiency Virus, este un virus care nu face nimic altceva decat sa atace intregul sistem imunitar al omului, care pur si simplu slabeste organismul, lasandu-l fara capacitatea de a se mai putea apara impotriva factorilor externi.

Precum si celelalte virusuri, si cel al Imunodeficientei Umane necesita celule gazda, el neavand propriul metabolism, si se multiplica cu ajutorul gazdei, folosindu-se de aceasta. Celulele are gazduiesc virusul HIV sunt limfocitele, in primul rand celulele sistemului imunitar, globulele albe si celulele sitemului nervos, impreuna cu multe altele. Virusul penetreaza aceste celule datorita punctului de ancorare pe care acestea le au.

Intre anii 1982 si 1983, cercetatorii francezi de la Institutul Montganier din Paris, impreuna cu cercetatorii americani ai Institutului R.C. Gallo au descoperit acest virus iar in anul 1986 a fost descoperit HIV-II, in Africa de Vest. Si acest virus descoperit in Africa provoaca SIDA, asemanator cu virusul HIV-I, iar pentru ambele tipuri sunt recomandate aceleasi metode de protejare, ele avand aceleasi cai de transmitere.

Sida in perceptie generala

SIDA este mai exact prescurtarea de la Sindromul Imunodeficientei Dobandite, in engleza fiind numita AIDS, insemnand Acquired Deficiency Syndrome. In aceste cazuri vorbim despre „o defectiune a sistemului imunitar, dobandita pe parcursul vietii si nu mostenita genetic”, asa cum spun specialistii, desi au fost cazuri in care mama infectata cu virusul acesta l-a transmis pruncului dupa nastere.

SIDA nu este o singura boala, este o intreaga colectie alcatuita din mai multe boli care afecteaza persoanele purtatoare cu HIV, intr-o maniera proprie, dar peste care un organism sanatos ar putea reusi sa treaca cu usurinta. Infectia cu HIV este impartita de cercetatori in diferite stadii. Astfel, prin SIDA, intelegem stadiul in care sistemul imunitar este foarte slabit si in care pot sa apara boli diferite si tumori diverse. Infectia si evolutia acesteia cu virusul HIV este diferita in functie de organismul fiecarei persoane.

Exista si teste speciale din care poate rezulta daca suntem purtatori de acest virus. Testul cel mai simplu princare se poate descoperi aceasta boala este chiar testul HIV care arata daca sunt prezenti anticorpi in singe. Depinde de mai multe situatii timpul in care sistemul imunitar este afectat de o infectie cu HIV care il aduce in faza de imunodeficienta, situatii care pana la ora actuala nu au putut fi clarificate exact. Un factor important este situatia individului din punct de vedere social si psihologic.

sida

Se stie ca problemele fizice si psihice, atitudinea fata de viata cu HIV, precum si conditiile sociale nefavorabile influenteaza evolutia infectiei. Imunodeficienta nu poate fi inca vindecata, nu exista tratament de eliminare definitiva a virusului din sange, insa multumita terapiilor care se imbunatatesc de la an la an, persoanele infectate cu HIV au posibilitati si sperante de viata mult mai ridicate fata de cele de acum cativa ani.

Citește și:  Uleiul de argan, cea mai eficienta substanta naturala hidratanta si antioxidanta pentru piele

Cum se manifesta infectia cu HIV

Infectia HIV decurge total diferit de la om la om. Inainte pot aparea diferite boli, insa se poate ca pina la dezvoltarea stadiului SIDA sa nu apara nici un fel de simptome. Se pot face verificari prin analiza singelui in laborator pentru a determina cit de mult se inmulteste virusul si prin aceasta cit de slabit este sistemul imunitar.

In cazul in care cantitatea de virusuri este mai mare atunci sistemul imunitar va fi distrus mult mai repede. Celulele CD4 ne dau informatii despre starea in care se gaseste sistemul imunitar. Cu cit este mai mic numarul acestora, cu atit sistemul imunitar este mai slabit, deci, imunodeficienta mai accentuata. La scurt timp dupa infectarea cu HIV, acesta incepe sa se inmulteasca foarte mult in organism.

In primele saptamani, putine persoane pot manifesta anumite simptome. In unele cazuri se poate insa ca persoanele infectate sa prezinte in primele 3-6 saptamani simptome asemanatoare gripei, care vor disparea insa dupa o saptamana sau doua. In sange are loc o reactie in care sunt construiti anticorpi. Exista un test care identifica acesti anticorpi care poate fi facut la 12 saptamani dupa ce organismul a fost contaminat cu HIV.

In prima faza nu sunt nici un fel de simptome. Prima faza numita asimptomatica poate chiar si ani intregi.  Sistemul imunitar este slabit pana la epuizare in timp ce virusul se inmulteste. La un moment dat pot aparea anumite simptome precum: ganglioni, transpiratii puternice noaptea, diaree etc.

Pentru a inlatura orice indoieli se necesita consultul unui medic. O persoana cu sistem imunitar foarte slabit ajunge in faza SIDA atunci cand apar anumie boli contra carora organismul nu mai poate lupta, asa numitele „infectii oportuniste”. Aceste infectii pot fi combatute cu destula usurinta in cazul unui organism sanatos dar nu si in cazul unui organism atins de HIV.

Cai de contactare ale virusului HIV sunt arhicunoscute. Cel mai frecvent acest virus este contactat prin contact sexual si din pacate se mai contacteaza si din erori umane. Desi exista o gama destul de variata de medicamente inca nu s-a descoperit un vaccin care sa stopeze evolutia bolii. SIDA este inca o boala care afecteaza si ameninta viata. Ea este motivul care duce la teama, ingradire si discriminare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.