Arsura solara

0
161
Arsura solara

Aproape toata arsurile, mai ales cele care survin in vacanta, se datoreaza unei neglijente personale, asa cum este si atunci cand vine vorba de arsura solara. Aceasta se produce evident cu precadere in sezonul cald, din pricina nerespectarii sfaturilor cu privire la efectuare bailor de soare pe care cele mai multe persoane le realizeaza abuziv si nu progresiv asa cum recomanda cadrele medicale.

Majoritatea arsurilor provocate de soare sunt de gradul I. Acest lucru inseamna inrosirea pielii si in plus dureri locale. Cele de gradul II se manifesta prin inrosirea pielii si aparitia unor basici sub care se strange o mica cantitate de apa.

De cele mai multe ori arsura solara este insotita de insolatie. De cele mai multe ori atunci cand se merge la plaja sunt luate in bagaj si diverse creme, ce odata aplicate pe piele, au rolul de o proteja de razele puternice de soare. Insa de cele mai multe ori nici acestea nu pot sa ofere o protectie suta la suta daca expunerea se face in mod indelungat.

Alegerea unei creme care sa ajute se face in functie de factorul de protectie. Cu cat acesta este mai mare bronzarea pielii se va face mai greu, insa este sigura protejarea de arsura solara.

Cele mai cautate creme sunt cele cu factor de 30 sau de 15. Protectia impotriva razelor ultraviolete fiind in proportie de 90%. Ele sunt recomandate sa se aplice mai ales in primele zile de plaja cand pielea este alba in unele zone si astfel sensibila la o expunere indelungata. Nu in ultimul rand, sunt recomandate copiilor si celor ce stiu ca au o piele delicata si sensibila.

Daca nu putem sa nu mergem la mare, dar avem o piele sensibila pe care nici o crema nu o poate proteja indeajuns se poate apela la o solutie de rezerva. Se poate merge la mare in extra sezon, lunile august-septembrie, cand soarele isi pierde din intesitate si cei ce fac palaja scapa de problemele cauzate de arsura solara.

Specialisti spun ca de cele mai multe ori o astfel de leziune produsa de soare poate fi tratata chiar de noi, fara a apela la ajutorul unui medic, doar daca este de gradul I. Pentru cele de gradul II este recomandata prezentarea la acesta. Daca nu este tratat corespunzator acestea pot facilita aparitia cancerului de piele, a unor pete maronii sau riduri adanci in piele. Ultimele vor face ca pielea sa sufere din punct de vedere estetic, lucru nedorit mai ales de doamne si domnisoare.

Citește și:  Poluarea aerului, un ucigaș ascuns – Cum te poți feri de poluare?

arsura

Persoanele care risca cel mai mult sa sufere de arsura solara sunt copiii si batranii. Cei mai mici sunt cei mai expusi, mai ales cei sub 6 ani. Bebelusii sunt extrem de sensibili si desi o vacanta la mare poate sa ii intareasca acestuia sistemul imunitar si sa il caleasca astfel, soarele poate sa ii fac si rau.

Astfel ca este recomandata dimineata si seara pentru plaja, trebuie sa aiba mereu capul acoperit cu o palarioara, sa fie imbracat macar cu un tricou. In cazul in care se produc totusi acestea se pot lua masuri chiar pe plaja, cum ar fi compresele cu apa rece, pudrarea zonelor afectate cu o pudra calmanta sau aplicarea usoara pe piele a unei creme hidratante.

In cazul unui adult care sufera de arsura solara de gradul I, remediile care se pot realiza acasa sunt urmatoarele:

  • Aplicarea pe zona afectata de mici cantitati de ulei de salvie, ce are proprietate calmanta, se poate folosi in lipsa acestuia si ulei alimentar, insa cel de lavanda este mai eficient;
  • Spergerea zonei cu ceai de musetel si apoi aplicarea unei cantitati mici de lapte sau iaurt;
  • Se poate, de asemenea, utiliza seva de la frunzele de aloe vera care au un efect calmant, dezinfecteaza si, nu in ultimul rand, calmeaza pielea;
  • Se pot face dusuri reci mai dese;
  • Nu in ultimul rand, se recomanda un consum mai mare de lichide, in special apa si ceai, iar repausul persoanei sa se faca intr-o camera unde este mai rece.

Pentru a racori si reduce starea de fierbinteala de pe piele, reactie normala resimtita atunci cand are loc arsura solara, se mai pot face si urmatoarele:

  • Zona poate fi tamponata cu otet care prin evaporare va da o senzatie de racoare;
  • Se poate amesteca un plic de bicardonat cu jumatate de litru de apa si apoi se poate tampona zona inrosita, piele poate astfel fi hidratata;
  • Se poate aplica cartof ras pe razatoare, avand acelasi efect ca bicarbonatul;
  • Zona afectata mai poate fi tratata si cu pepene rosu, zeama de lamaie;
  • Este recomandata si aspirina, pentru a reduce starea de rau produsa de insolatie;
  • Nu in ultimul rand, pentru hidratare si calmare poate fi folosita si crema de galbenele, aceasta fiind una dintre putinele din comert cu ingrediente naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.