Plante medicinale – Stanjenelul

0
1444
Plante medicinale - Stanjenelul

Stanjenelul (Iris germanica) este o planta perena, erbacee, originara din Europa si Africa de Nord. Este cunoscuta si sub denumirea de irisul-albastru si face parte din familia Iridaceae. Planta creste pana la inaltimea de 1 m, are un rizom gros, cu miros de iarba, din care porneste tulpina inalta si frunzele lanceolate, dispuse in grupuri de patru sau sase, iar spre varful tulpinei apar florile de culoare albastra sau violeta.

Florile sunt doar putin parfumate, prezinta trei petale orientate in jos si trei in sus, iar sub petale apar trei stamine si un ovar. Planta este foarte frumoasa mai ales cand infloreste in lunile mai-iunie.

Recoltarea plantei

De la stanjenel se recolteaza radacina (rizomul) in perioada lunilor iulie-septembrie. Intotdeauna recoltarea se face atunci cand planta are doi sau trei ani de vegetatie. Uscarea se face la soare sau in locuri uscate, in poduri bine aerisite, la temperaturi mai mici de 35ºC. Din 4 kg de radacina proaspata se obtine 1 kg de radacina uscata.

La ce este bun stanjenelul?

  • S-a constatat ca florile si frunzele acestei plante contin vitamina C.
  • Radacina aromatica este folosita in cosmetica si in industria parfurilor, sau pentru obtinerea unor lichioruri.
  • Ca planta medicinala radacina stanjenelului este folosita pentru tratarea durerilor deoarece are proprietati analgezice. Cu ani in urma, copiii care aveau dureri de dinti mestecau radacina de stanjenel pentru ameliorarea durerilor.
  • Pulberea, decoctul si tinctura de radacina sunt folosite in tratarea unor afectiuni ale cailor respiratorii (tuse, raguseala) deoarece au propietati diuretice, emoliente si expectorante.
  • Stanjenelul este cultivat ca planta ornamentala in gradini, parcuri, in ghivece pe terase, sau creste pe malurile lacurilor si iazurilor.

Stanjenelul-alb (Iris pallida) este o frumoasa planta ornamentala care creste in zona mediteraneana, cunoscuta si sub denumirea de irisul-palid. Aceasta planta este originara din Europa si face parte tot din familia Iridaceae. Este o planta perena, ierbacee, care creste pana la inaltimea de 60 cm, are frunzele lanceolate, verzi, inalte si flori mari, de culoare alba.

stanjenel

Ca planta medicinala este folosita in tratarea tusei, deoarece radacina sa are proprietati expectorante si emoliente. De asemenea are efect antiseptic, de aceea se foloseste ca apa de gura.

Stanjenelul-de-balta (Iris pseudacorus) este o planta cunoscuta si sub denumirea de stanjenelul-galben, care creste mai ales in zonele mlastinoase, pe pajisti si in apropierea apelor. Face parte din familia Iridaceae si este originara din Asia, Africa de Nord si Europa.

Citește și:  Amelanchierul-oval (Amelanchier ovalis) are un continut mare de vitamine

De la aceasta planta se folosea in trecut radacina pentru tratarea unor afectiuni ale cailor respiratorii. Astazi, planta nu mai este folosita in scopuri terapeutice datorita continutului de substante toxice din radacina, care poate provoca stari de voma si diaree.

Irisul-multicolor (Iris versicolor) este o planta medicinala dar si ornamentala, foarte mult intalnita in parcuri si gradini. Face parte din aceeasi familie Iridaceae si este originara din America de Nord. Aceasta planta perena, ierbacee creste pana la inaltimea de 1 m si se remarca prin frunzele verzi, lanceolate si florile in nuante de albastru, galben, alb si violet, deosebit de frumoase.

Radacina plantei este folosita ca remediu diuretic, in tratarea acneei si eczemelor, datorita proprietatilor sale diuretice si antiseptice. Aplicatiile terapeutice ale radacinii erau cunoscute si de vechii amerindieni, care o utilizau pentru efectele vomitive si laxative, dar si la vindecarea ranilor.

Irisul lutescens (Iris lutescens) este o planta perena, originara din zona mediteraneana, care face parte din familia Iridaceae. Planta creste pana la inaltimea de 40 cm, are frunzele lanceolate, verzi, putin curbate si florile mari de culoare albastra, galbena, violeta sau uneori chiar maronie, in numar de 1-3 pe fiecare tulpina. Este cultivat ca planta ornamentala in gradini si parcuri, datorita florilor ei frumoase.

Nu este folosita ca planta medicinala, in trecut floarea violeta era utilizata doar la vopsirea materialelor textile din fibre naturale. Aceste fibre se tratau intai cu alaun sau crom, apoi cu ajutorul florilor violete se obtinea culoarea verde sau galbena.

Legende despre floarea de iris

Unele legende spun ca simbolul monarhiei franceze a fost mai intai floarea de iris si nu floarea de crin. Astfel, una dintre legende aminteste de regele Frantei Ludovic VII (1119-1180) care dupa victoria unei batalii a vazut florile de iris si a decis ca aceasta floare sa fie emblema  – ,,Floarea lui Ludovic” – care a devenit cu timpul floarea de crin.

La greci, in legendele mitologice apare zeita soarelui Iris care sub forma unui curcubeu multicolor unea cerul cu pamantul, era un mesager intre Olimp si Terra. Numele acestei flori minunate vine de la numele zeitei soarelui (in limba greaca ,,iris” inseamna curcubeu), iar semnificatia florii este speranta, credinta si intelepciunea.

Dupa aparitia crestinismului, irisul a fost considerat floarea Sfintei Fecioare Maria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.