Plante medicinale – Nalba africana (Hibiscus sabdariffa)

0
1909
Plante medicinale - Nalba africana (Hibiscus sabdariffa)

Nalba africana (Hibiscus sabdariffa) este o planta originara din Africa tropicala. Face parte din familia Malvaceae si este cunoscuta si sub denumirea de trandafirul de Abisinia, chenaf, rosala, sau iuta-de-Siam.

Este o planta anuala, care creste pana la inaltimea de 2,5 m, are tulpina rosiatica cu frunze formate din cate 3-5 lobi dispuse alternativ pe toata lungimea ei. Florile sunt mari, cu diametru de 8-10 cm, galbene sau rozii, cu un caliciu carnos la baza, larg de 1-2 cm.

Nalba africana este o planta medicinala foarte apreciata deoarece este foarte bogata in vitamine (in special vitamina A, C, E). De aceea este folosita foarte mult la prepararea unor bauturi racoritoare aromatice.

Caliciul florilor are efect vitaminizant si se utilizeaza sub forma de infuzie, pentru stimularea poftei de mancare, pentru cresterea imunitatii organismului, impotriva iritatiilor cutanate dar si pentru stimularea functiilor renale.

Hibiscus sabdariffa

Ceaiul din frunze de nalba africana este un bun remediu impotriva hipertensiunii, deoarece contine anumite substante ce influenteaza antioxidantii sa anihileze mai usor radicalii liberi – care sunt daunatori asupra ADN-ului si celulelor organismului. Specialistii recomanda 3 cani de ceai pe zi persoanelor care sufera de hipertensiune, la care exista un risc mai mare de atac de cord, atac cerebral sau boli renale.

Citește și:  Catusa (Ballota nigra), planta medicinala care vindeca insomnia

De asemenea cercetatorii au stabilit ca aceste substante din frunzele de nalba africana ajuta oxidantii sa aiba un efect benefic in protejarea organismului, impotriva bolilor cardiace dar si a cancerului. Studiul a fost facut pe un esantion destul de mare, de 65 persoane ce aveau varsta cuprinsa intre 30-70 de ani si a fost prezentat in Conferinta American Heart Association.

In anumite zone din Africa si Orientul Mijlociu florile de nalba africana se folosesc la prepararea unui sirop numit ,,bissap” sau ,,karkadeh”, care are o culoare rosie si o aroma foarte placuta. Frunzele uscate sunt puse la fiert cu putin zahar si uneori pentru aroma se pot adauga si frunze de menta (astfel se procedeaza in Egipt). Bautura se bea rece sau calda, ea are un gust putin acidulat datorita acidului asorbic si are efect diuretic, usor laxativ, calmant si sedativ. Karkadeh-ul este considerat un ceai medicinal si o bautura nationala in Senegal.

O mare delicatesa este dulceata sau jeleul din flori de nalba africana, iar frunzele proaspete sunt folosite in preparatele culinare, la fel ca si frunzele de spanac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.