Acneea este produsa de secretia abundenta de sebum. Glandele care secreta sebumul se gasesc in epiderma care acopera tot corpul, cu exceptia glandei aflate in zona palmelor si a talpilor.
Sebumul produs de glandele sebacee protejeaza pielea de uscaciune. Cand sebumul se afla intr-o cantitate mare, pe piele apare un strat uleios, care determina diferite afectiuni si infectii ale pielii, ca de exemplu acnee, puncte albe si negre (care se formeaza din particulele de praf).
Aceasta afectiune a pielii, in sezonul de vara, se agraveaza. Sebumul este un material organic, foarte propice pentru dezvoltarea bacteriilor, care se inmultesc rapid si infecteaza intreaga zona. Cosurile sunt niste puncte rosii inflamate, cu un varf in mijloc alb datorita foliculului inflamat.
Sebumul in exces se combina cu celulele moarte (care au rezultat din procesul de regenerare a epidermei) si are loc acumularea lui in interiorul foliculului alcatuind un dop, care determina umflarea peretelui foliculului, alcatuind punctele albe de sub piele. Sebumul este cel mai hranitor material organic pentru bacterii, acestea se inmultesc rapid, infectand intreaga zona.
- Acneea apare prin eruptii ale pielii, pe fata, pe gat, pe piept, pe umeri, in zone cu cele mai multe glande de acest fel.
- Acneea poate fi sub forme diferite: noduli, pustule, chisturi, papule, comedoane.
- Nodulii – basici solide care provoaca dureri, apar si cresc sub piele si acumuleaza secretiile uleioase.
- Pustule – umflaturi cu puroi alb in varful lor.
- Chisturi – noduli durerosi cu puroi, infectiosi si care pot lasa in urma cicatrici.
- Papule – mici umflaturi infectioase de culoare rosie, dureroase la apasat.
- Comedoane – puncte negre, albe, care devin infectioase cu timpul si raman timp indelungat sub piele.
Leziunile acneice se vindeca greu, unele dispar (cu tratament) si altele reapar. Aceasta afectiune poate crea cicatrice pe piele. Hormonii din organism au un rol important in producerea si dezvoltarea acneei. La pubertate, cand creste cantitatea de hormoni androgeni, atat la fete cat si la baieti, se mareste secretia glandelor sebacee. Si la femeile adulte are loc acest fenomen de modificare hormonala (datorita ciclurilor menstruale si pilulelor contraceptive consumate) si, deci, marirea secretiei glandelor sebacee.
Alt factor care poate duce la apritia acneei este folosirea unor produse cosmetice necorespunzatoare, uleioase. Producerea de sebum in exces poate fi mostenita chiar de la mama sau tata. De asemenea, pielea poate fi iritata de mediu, de poluare si atunci poate apare aceasta afectiune.
Pentru a reduce cantitatea de sebum, accelerand reinnoirea celulelor este necesar un anumit tratament. Tratamentul antiacneic aplicat da rezultate doar dupa 6-9 saptamani si el consta in aplicatii externe, in medicamente pe cale orala. Tratamente externe (topice) – se folosesc lotiuni antiacneice – care usuca sebumul, distrug bacteriile, grabesc regenerarea celulelor noi. Se recomanda geluri spuma pentru curatarea pielei, aplicarea unor masti de 2-3 ori pe saptamana din combinatii de diferite produse, pentru a obtine rezultate eficiente.
In lupta cu aceasta afectiune a pielii, pot fi folosite si antibiotice orale o perioada mai lunga, pana se obtin rezultatele dorite. Sunt forme de acnee (chistica) care nu dispare nici cu antibiotice. Atunci se folosesc medicamente si mai puternice recomandate de dermatolog.
Tratamentul cu laser este benefic atat pentru acnee, cat si pentru cicatrice acneeice, el actionand asupra glandelor sebacee, in profunzimea pielii, fara a produce rani.
Procedurile cosmetice pot fi utile in vindecarea acestei afectiuni, dar in forme mai usoare si cand se folosesc concomitent si cu tratamente antiacneice.
Aparitia acneei poate fi si de natura hormonala. Glandele care influenteaza aceasta afectiune pot fi: tiroida, ovarele, suprarenalele – care trebuie investigate si ele, pentru ca disfunctia lor poate agrava boala. Dupa ce se rezova problemele hormonale, abia apoi se continua si tratamentul pentru afectiunea pielii.
Acneea juvenila apare la adolescenti, poate fi tratata prin metodele cunoscute dar mai nou este tratamentul cu lasser Dye.
Frumusetea obrazului are legatura stransa si cu alimentatia, trebuie evitate alimentele care cresc cantitatea de sebum: produsele congelate (cele cu conservanti), factori excitanti (tutun, cafea, alcool). Este bine sa se manance salate, carne gratar si cat mai slaba. Se recomanda spalarea zonei predispusa la aceasta boala de 2-3 ori/ zi, folosind substante recomandate de dermatolog.
Sunt situatii grave de acnee, cand apare o adevarata ,,explozie” de cosuri, atunci obligat este necesara prezenta la medic. Cea mai grea forma (pentru a putea fi vindecata) este cea modulo-chistica, care lasa cicatrice urate pe fata. Ea este tratata tot cu ajutorul laserului.
O alta forma este cea cortizonica, apare la persoanele care consuma (sau se dau pe fata) produse cu cortizon.
Acneea fulminans – este o forma mai rara, intalnita mai ales la barbati. Se manifesta prin leziuni pe umeri, pe spate, ulceratii si temperatura.
Piodermitele faciale – apar la femei, se manifesta cu inflamatii la nas si obraji.
Acneea conglobata – apare la barbati, se manifesta cu chisturi profunde cu puroi, si cicatrice profunde. In acest caz tratamentul trebuie sa fie facut de un medic specialist si plastician.
Acneea escoriata – apare la femeile cu stari nevrotice sau afectiuni psihice, tratamentul se face in colaborare cu medicul psihiatru.
Acneea rozacee (cuperoza) – este cea mai frecventa si apare in general la femei. Se manifesta prin roseata pielii, cosuri, niste vinisoare sau pete rosii la baza nasului, pometi, frunte. In faza avansata, se poate chiar ajunge la cancere cutanate. Aceasta acnee poate sa apara datorita unor factori declansatori, endocrini (menopauza), infectiosi (paraziti), vasculari, digestivi, dar si datorita stresului, efortului fizic, a consumului de alcool, tutun si condimente. Aceasta boala nu se poate trata definitiv, ea poata fi doar controlata prin medicamente si sa se evite factorii ce au determinat aparitia ei.
Tratamentul naturist impotriva acestei afectiuni consta in folosirea diferitelor plante medicinale, atat intern cat si extern, sub forma de pulbere, ceaiuri, uleiuri, creme, geluri, macerate. Este necesar sa se faca o detoxifiere a organismului, sa se aplice o dietoterapie corespunzatoare, sa se regleze corect din punct de vedere hormonal organismul prin tratament adecvat, vitaminizarea corespunzatoare si bineinteles tratament adecvat contra acneei.
Plantele cu efect terapeutic sunt: brusturele, papadia, galbenelele, mugurii de zmeur, marul lupului, catina, salvia; si produse apicole: laptisorul de matca, propolisul, mierea de albine.
Trebuie evitate alimentele daunatoare organismului care intretin dezvoltarea acneei: grasimi saturate, zaharul alb, ciocolata, faina alba. Alimentele folositoare, care impiedica dezvoltarea acestei afectiuni, sunt: salatele, fructele, uleiul de masline, semintele, germenii de grau etc.