Planta Tulsi, denumită și Busuioc Sfânt este originară din Asia tropicală. Această plantă venerată de mii de ani are proprietăți medicinale deosebite, apreciate în medicina Ayurvedică – un sistem antic de vindecare naturală și de restabilire a sănătății. Medicina Ayurvedică folosește Busuiocul Sfânt pentru susținerea imunității, eliminarea stresului, vindecarea multor boli și creșterea longevității.
Planta Tulsi a fost numită Regina plantelor medicinale datorită puterilor ei vindecătoare. Află din cele ce urmează care sunt beneficiile ceaiului din planta Tulsi.
Descoperă colecția de CEAIURI TULSI din plante savuroase și condimente NATURALE de la Organic India!
Navigare rapidă în articol:
- Tulsi, planta sacră a Indiei
- Care sunt beneficiile plantei Tulsi pentru sănătate?
- Ceai din planta Tulsi, bogat în antioxidanți
- Uleiul de Tulsi pentru piele și păr.
Tulsi, planta sacră a Indiei
Ce este Tulsi sau Busuiocul Sfânt? Planta Tulsi are denumirea științifică Ocimum sanctum și face parte din familia Lamiaceae. Este o plantă aromatică foarte apreciată pentru proprietățile vindecătoare. Din aceeași familie – Lamiaceae – fac parte și alte plante aromatice: cimbrul, salvia, menta, lavanda și rozmarinul.
Înțelesul termenului Tulsi este: incomparabil, plantă unică, plantă sacră. Datorită religiei și importanței spirituale, planta Tulsi este numită Busuioc Sfânt, Sacru, Thulasi, Tulsi. În India, Tulsi este o plantă sacră. Se spune că indienii folosesc rădăcina plantei pentru a sculpta mătănii pentru rugăciune, ei utilizează planta în ceremoniile religioase.
Planta Tulsi este răspândită în special în India, dar în prezent este cultivată și în Europa. În Asia, această plantă este cultivată în mod tradițional în ghivece sau în grădina casei. În India planta este cultivată în jurul templelor. De asemenea, frunzele de Busuioc sacru se folosesc la nunți. Părinții fetei realizează un buchet din frunze de Tulsi și îl consideră un dar pentru mire și mireasă.
Care sunt beneficiile plantei Tulsi pentru sănătate?
Cercetătorii au studiat această varietate de busuioc care crește în India și care este adesea denumită Busuioc sacru. Foarte interesant este faptul că deși există peste 25-30 de varietăți ale busuiocului, rezultatele studiilor făcute au demonstrat că toate conțin substanțe care mențin sănătatea – fitonutrienți unici, compuși activi, uleiuri volatile și antioxidanți. Mirosul plantei este distinct și este dat de compușii concentrați – uleiurile volatile.
Planta Tulsi conține:
- Vitamine A, C și K, mangan, potasiu, magneziu, calciu, sodiu, cupru, zinc, folat.
- Clorofilă, carbohidrați, proteine, fitonutrienți și alte substanțe nutritive importante.
- Nu conține deloc colesterol.
- Frunzele au compuși activi: eugenol, acid rosmarinic, acid ursolic, acid oleanolic.
Planta Tulsi reduce stresul
Majoritatea dintre noi avem probleme de sănătate declanșate pe fond de stres. Din cauza stresului în organism glandele suprarenale secretă adrenalină și cortizol, care sunt hormoni ai stresului. Datorită lor, în timp, se produce o slăbire a organismului și o sensibilitate la diferite boli și afecțiuni.
Specialiștii în medicina Ayurvedică recomandă Busuiocul Sfânt deoarece acesta:
- Are efect antistres și antidepresiv
- Normalizează nivelul de zahăr din sânge
- Normalizează nivelul de cortizol din sânge
- Scade glicemia
- Diminuează enzima (creatină) care este generată de organism în stare de stres.
Planta Tulsi, tratament naturist pentru acnee
Studiile cercetătorilor au demonstrat faptul că această plantă poate distruge bacteriile care duc la dezvoltarea acneei. Acest lucru face ca planta să fie folosită în diferite preparate pentru îngrijirea pielii. Pudra de Tulsi este un produs ayurvedic care are proprietăți terapeutice, pentru piele. Cu ajutorul ei se pot trata iritațiile, eczemele, înțepăturile de insecte și coșurile cauzate de acnee.
Pe lângă efectele antioxidante, Tulsi are proprietăți antibacteriene și este bogată în nutrienți, vitamine A, C, K, magneziu, calciu, potasiu, fier. Planta este indicată și pentru pielea capului, ajută în combaterea mătreții. De asemenea, cercetătorii indieni au constatat efectele vindecătoare ale plantei și eficiența ei în tratamentul rănilor. Potrivit lor, Busuiocul Sfânt accelerează vindecare rănilor.
În urma tratamentului, pielea devine mai fină, mai curată și mai sănătoasă.
Planta Tulsi are proprietăți antiinflamatorii și de protejare a inimii
Cercetătorii din India spun că această plantă are efecte antiinflamatorii foarte bune și poate fi folosită și ca medicament în reducerea inflamațiilor. De asemenea, ea este eficientă și în tratamentul bolilor cardiovasculare. Tulsi reduce inflamația țesutului cardiac, previne dezvoltarea aterosclerozei și astfel scade riscul de atac de cord și boli cardiovasculare. Frunzele de Tulsi sunt eficiente în scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Se recomandă uleiul din această plantă și extractul din tulpinele și frunzele proaspete ale plantei. Acestea conțin substanțe care reduc inflamațiile. Specialiștii spun că aceste preparate naturale au același efect calmant ca aspirina, naproxenul și ibuprofenul. Busuiocul Sfânt conține eugenol, un analgezic foarte bun în calmarea durerilor.
Planta Tulsi are potasiu, scade tensiunea arterială
Această plantă conține potasiu, care:
- Scade tensiunea arterială crescută
- Este un mineral important pentru sănătatea sistemului nervos
- Menține presiunea normală a sângelui.
De asemena, planta conține vitamina K, despre care specialiștii spun că:
- Are rol important în menținerea sănătății inimii și a oaselor
- Ajută la buna fucționare a creierului
- Menține densitatea oaselor și ajută la mineralizarea lor
- Menține sănătatea sistemului digestiv.
Extractul de Tulsi intensifică vindecarea oaselor, deoarece crește producerea de enzime care sunt implicate în absorbția calciului, calcificarea osoasă și remodelarea osoasă.
Planta Tulsi menține sănătatea ochilor
Planta are acțiune antiinflamatoare și liniștitoare pentru ochi. În medicina Ayurvedică, este folosită în combaterea infecțiilor bacteriene, a abceselor, conjunctivitelor, infecțiilor pleoapelor, ca remediu împotriva ochilor roșii și a ochilor uscați.
Extractul de Tulsi are efect antioxidant, inhibă enzima care produce cataracta, deci ajută în prevenirea acestei boli.
Planta Tulsi previne diabetul zaharat și cancerul
Tulsi susține sistemul imunitar, inhibă inflamațiile, oferă protecție împotriva substanțelor chimice care cauzează tumori, reduce stresul oxidativ și ajută în prevenirea cancerului. Persoanele care consumă această plantă au un risc mai scăzut de a dezvolta celule canceroase. Planta are fitochimicale și acțiune antioxidantă puternică, de aceea protejează împotriva unor boli grave:
- Cancer cutanat
- Cancer pulmonar
- Cancer de ficat
- Cancer de sân
- Cancer de stomac sau cancer gastric
- Cancerul cavității bucale.
În ceea ce privește diabetul, această plantă reduce glucoza din sânge, deci poate ajuta în prevenirea diabetului. Cercetătorii au demonstrat și faptul că Tulsi poate reduce riscul de îmbolnăvire a ficatului și rinichilor din cauza unor tulburări metabolice (produse de concentrația de glucide). Prin reducerea glicemiei, riscul de îmbolnăvire scade.
De asemenea, extractul din frunze de Tulsi:
- Protejează împotriva bolilor hepatice cauzate de acumularea de toxine în organism.
- Planta are efect antioxidant, ajută la detoxifierea organismului, la eliminarea toxinelor de la ficat și rinichi.
- Ajută în vindecarea ulcerului la stomac.
- Protejează organismul împotriva radiațiilor.
Planta Tulsi crește imunitatea organismului
Potrivit specialiștilor în medicina Ayurvedică, această plantă ajută la creșterea imunității. De asemenea planta:
- Reduce stresul oxidativ.
- Ajută în lupta împotriva radicalilor liberi care pot cauza îmbolnăvirea organismului.
- Oferă un plus de energie organismului, elimină oboseala fizică și mentală.
- Crește rezistența corpului la infecții și factorii nocivi din mediul înconjurător.
Extractul de Tulsi ajută în combaterea infecțiilor cu bacterii din organism și în creșterea rezistenței organismului. Extractul de Tulsi ajută în tratamentul gonoreei, a infecției cu Neisseria gonoreea. Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală.
Ceai din planta Tulsi, bogat în antioxidanți
În India se prepară ceaiul de Busuioc sacru, numit Tulsi ki chah, care este realizat din frunze de Tulsi, rădăcină de ghimbir și puțină miere de albine.
Ceaiul tradițional din planta Tulsi este realizat din frunze uscate sau proaspete. Persoanele care practică yoga folosesc ceaiul din Tulsi pentru meditație, ei consideră că ajută la trezirea chakrelor, eliminarea stresului, a tensiunilor, eliminarea gândurilor negative. Ceaiul este aromat și are un gust minunat.
Planta Tulsi este apreciată în medicina Ayurvedică pentru că:
- Are proprietăți antioxidante, antivirale, antiinflamatoare, anesteziante, antalgice, antidiabetice, antibacteriene și antiinfecțioase.
- Ajută în tratamentul bolilor sistemului cardiovascular, afecțiunilor digestive și ale sistemului respirator.
- Ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului.
Ceai din Tulsi – Proprietăți terapeutice
Proprietățile ceaiului din frunze de Tulsi:
- Ceaiul este un sedativ excelent, bun pentru combaterea durerilor de cap și eliminarea tensiunii provocate de răceală sau inflamația sinusurilor.
- Are proprietăți de consolidare a sistemului imunitar al organismului.
- Poate îmbunătăți rezistența la stres și oferă o stare de bine.
- Are proprietăți gastroprotectoare, hipoglicemice și hepatoprotectoare.
- Îmbunătățește funcția ficatului.
- Are efect pozitiv asupra tractului gastro-intestinal.
- Îmbunătățește absorbția mineralelor, vitaminelor și a altor nutrienți în organism.
- Are efect bun asupra sângelui.
- Ajută la scăderea în greutate.
- Limpezește mintea și calmează stările de nervi.
- Ajută în recuperarea organismului în perioada de convalescență.
- Combate tulburările de anxietate.
- Îmbunătățește puterea de concentrare.
- Are efect analgezic, antiseptic și antiinflamator.
- Ajută la revitalizarea organismului și promovarea sănătății.
- Reduce nivelul de colesterol din sânge.
- Scade nivelul de zahăr din sânge, previne diabetul zaharat.
- Are efect antioxidant, de prevenire a îmbătrânirii premature a organismului.
- Armonizează funcțiile corpului.
- Crește longevitatea.
Pe piața românească există produsele din Tulsi, se pot cumpăra ceaiuri din Tulsi de la Organic India. Acestea au efect bun împotriva stresului și anxietății, consolidează sistemul imunitar al organismului,normalizează metabolismul, cresc vitalitatea, ajută în detoxifierea organismului, etc. Dincolo de proprietățile terapeutice, ceaiurile hidratează, astâmpără setea, relaxează, oferă o stare interioară de bine și de veselie.
Pe Internet se pot achiziționa suplimente din Tulsi de la Organic India care sunt de asemenea, produse din Tulsi foarte apreciate în India. Astfel de suplimente naturale îmbunătățesc digestia, combat balonarea, anxietatea și stresul, calmează crampele și alte tulburări intestinale, previn constipația și ajută la eliminarea toxinelor din tractul gastro-intestinal.
Încearcă colecția de CEAIURI TULSI 100% NATURALE de la Organic India!
Uleiul de Tulsi pentru piele și păr
Acest produs natural obținut din semințele plantei Tulsi conține uleiuri volatile și substanțe cu proprietăți terapeutice remarcabile (acizi grași, sitosterol și altele).
Uleiul de Tulsi oferă beneficii pentru sănătatea organismului:
- Are proprietăți analgezice, antiinfecțioase, antivirale.
- Are efect antistres, este tonifiant și calmant pentru psihic.
- Este eficient în cazul recuperării organismului intoxicat din cauza radiațiilor.
- Are proprietăți antibacteriene puternice și astfel ajută în combaterea infecțiilor rezistente la antibiotice (cum sunt infecțiile cu stafilococi, bacterii pseudomonas, enterococi). Poate fi utilizat în tratamentul infecțiilor cu Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa. De asemenea, Tulsi este un bun remediu împotriva infecțiilor cu E.coli și Candida albicans.
- Combate oboseala, depresia, epuizarea mentală, stările de nervi, durerile și insomnia.
- Stimulează sistemul imunitar.
- Oferă o stare interioară de bine.
Uleiul de Tulsi este recomandat în cosmetică pentru îngrijirea pielii și a părului:
- Are proprietăți antioxidante foarte bune pentru revitalizarea pielii și a părului.
- Este eficient în tratamentul părului uscat, gras, tern și deteriorat.
- Îmbunătățește aspectul tenului (indiferent de tipul de piele). Este recomandat pentru tenul gras, îmbătrânit, obosit, ridat, cu porii dilatați.
- Ajută în tratamentul semnelor produse de acnee.
- Reduce ridurile, purifică tenul, revitalizează pielea, îmbunătățește aspectul feței. Pielea devine curată și catifelată.
Contraindicații:
Deși nu s-a demonstrat faptul că ar avea efecte secundare, pentru mai multă siguranță, planta Tulsi este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează. De asemenea, planta nu este recomandată persoanelor care suferă de boli ale glandei tiroide.