Dermatita atopica (eczema) se caracterizeaza prin inflamarea cronica pruriginoasa a pielii. Zona cu dermatita devine foarte uscata, pielea se desface in coji si apar uneori vezicule. La persoanele cu pielea alba, dermatita apare de culoare gri-bej. La cei cu pielea inchisa la culoare, zona afectata de dermatita devine deschisa sau inchisa la culoare.
Dermatita atopica apare frecvent pe fata, la incheietura mainii, la cot, genunchi si in alte zone ale corpului. Boala este in general raspandita in proportie de 7% din populatie, si se mosteneste genetic in familie. Se intaneste mult la copii mici si se poate vindeca in majoritatea cazurilor pana la implinirea varstei de doi ani. Daca boala persista, dermatita devine cronica, apar modificari ale pielii, devine groasa si de culoare gri-bej. Dermatita atopica este asociata uneori cu astmul, astfel copii astmatici prezinta risc mai mare de afectiune a pielii, deci de dermatita.
Stresul si alergia sunt cauze care duc la aceasta boala
Dermatita este determinata si de contactul cu iritatii din substante obisnuite, ca de exemplu tesaturile de lana si cele sintetice, cauciucul natural, unii detergenti, produse pe baza de clor, nichelul folosit la bijuterii, chimicale si lacuri.
Persoanele predispuse la aceasta afectiune au puseele provocate de modificarea modului de reactie a sistemului lor imunitar la diferite tipuri de stres emotional, fizic si chimic, astfel poate aparea o explozie a afectiunii. Pentru a depista daca o alergie este tocmai cauza care a provocat inflamatia, este necesar un test radioallergosorbent (RAST).
Dermatita atopica este o afectiune de tip benign in general, iar cauzele care o provoaca sunt diferite de la o persoana la alta, iar tratamentul aplicat este pentru a calma simptomele bolii. Este important sa se puna accent in primul rand pe intarirea sistemului imunitar sau pe relaxarea bolnavului.
Tratamentul va incepe cu terapii simple, elementare ca sa se inlature mancarimile, sa se indeparteze crustele formate pe piele, sunt necesare bai calde, apoi dupa spalare sa se aplice imediat pe piele vaselina sau grasimi vegetale, care mentin umiditatea naturala a pielii. Sunt eficiente si preparatele cu gudron de carbune, dar ele pateaza si au si mirosul neplacut, iar daca sunt folosite timp indelungat creste riscul de cancer de piele (nu trebuie folosite de femei gravide sau de persoanele sensibile la aceste substante).
Sunt eficiente si cremele pe baza de hidrocortizon, doxepin. Cremele se aplica in strat foarte subtire timp de 8 zile de 3-4 ori/ zi. La unii pacienti crema pe baza de doxepin poate da senzatia de arsura. Daca dermatita atopica este provocata de alergie se poate administra un medicament antihistaminic pe cale orala. In general, este bine ca tratamentul sa fie prescris de medic si luat sub supravegherea sa.
In cazul acestei afectiuni (chiar la copii) corpul este bine sa fie impachetat umed, in scopul pastrarii umiditatii pielii. Astfel pacientul este culcat in pijamale umede si acoperit peste ele cu haine uscate, sau chiar din naylon, iar fata sa fie acoperita de tifon umed si apoi un bandaj elastic, iar mainile, picioarele acoperite cu ciorapi (fara calcaie) umede, apoi acoperiti cu ciorapi uscati. Incaperea bolnavului trebuie sa fie incalzita.
In cazul dermatitei atopice, unele tratamente cu plante fie ele si chinezesti pot produce alergii sau unele sunt toxice pentru organism, de aceea tratamentul se face sub indrumarea unui specialist.
Presopunctura si acupunctura sunt metode prin care energia care circula in organism poate fi dirijata spre zonele afectate de boala, prin presiune (presopunctura) sau introducerea unor ace fine (acupunctura), in zone bine stabilite in vederea tratarii si ameliorarii bolii.
- Aromaterapia – in cazul dermatitei atopice pe baza de alergie, uleiurile esentiale din levantica sunt foarte eficiente, ameliorand boala.
- Manipularea fizica – se cunosc cateva tehnici de manipulare fizica, mai frecvent intalnite sunt shiatsu si reflexologia – ele micsoareaza tensiunea in cazul dermatitei atopice.
- Fitoterapia – metoda de tratament pentru pruritul dermatitei atopice, pe baza de ulei de luminita noptii. Acest tratament trebuie facut la recomandarea si sub supravegherea medicului, nu trebuie aplicat femeilor gravide, datorita influentei si efectelor sale asupra nivelului hormonilor (estrogeni si progesteron). Ceaiurile, preparatele din radacinile de brusture, papadie sunt eficiente in cazul acestei boli. Inflamatia si pruritul pielii se vindeca cu unguent de musetel.
- Plantele chinezesti – ceaiul din amestec de plante chinezesti poate ajuta in aceasta afectiune. Sunt folosite plante ca: degetarul din China, lemnul dulce, bujorul etc. In cazul unui tratament pe baza de plante utilizat timp mai indelungat este important sa se consulte medicul de specialitate, deoarece ele pot fi daunatoare organismului (toxicitate la ficat).
Multi bolnavi cu dermatrita atopica fac alergii, in acest caz este bine sa se acorde atentie marita alimentatiei si dietei. Sa se evite ouale, faina alba, nucile, grasimile. Sunt recomandate: ulei de hering, somon, macrou, ulei de ficat de cod (sau capsule de ulei de peste). Vitaminele joaca un rol important in aceasta afectiune, vitamina A (pentru vindecarea pielii). Deficitul de Zn in organism duce la dermatita atopica, el metabolizeaza acizii grasi in organism.
In cazul dermatitei atopice, datorita faptului ca pielea prezinta leziuni, in acestea pot aparea bacterii care pot patrunde in organism. Scarpinand pielea, leziunile se pot mari. Trebuie evitat acest lucru, pentru a proteja zona de infectii (apar si basici cu puroi) cu tratament adecvat.
Pentru calmarea mancarimilor de piele sunt necesare bai calde si sa se aplice unguente pe piele, dupa baie. Pielea sa se pastreze umeda (folosind haine umede pe sub cele uscate). Sa nu se consume alimente alergenice, zilnic sa se ia vitamina A, ulei de peste si Zn. Sa se evite scarpinatul care duce la agravarea fisurilor din piele. Sa se evite fumatul, animalele de casa cu par si mucegaiurile din incaperi, etc.