Arborele palasa

0
711
Arborele palasa

Arborele palasa (Butea Monosperma) este cunoscut si sub denumirea de Flacara Padurii datorita formei si culorii intense a florilor sale. Acest copac provine din subcontinentul Indian si poate atinge inaltimi de 15 metri. Acest copac mediu si uscat creste greu, castigand cativa centimetri pe an in primii ani de crestere.

Frunzele arborelui sunt penate cu trei frunzisoare mici, iar florile au culoarea rosie-portocalie in racem de 15 cm lungime. Fructul este o pastaie ce atinge 20 cm lungime.

Pentru bengalezi, arborele palasa aduce primavara si este utilizat in ceremoniile primaverii. Se spune ca acesta este o forma a zeului Agnidev, zeul focului, care a fost pedepsit de zeita Parvati pentru ca a deranjat linistea sa si a zeului Shiva.

Butea Monosperma

Palasa se foloseste pentru rasina, lemn, vopsea, medicamente si furaj. Lemnul arborelui este de culoare alba spalacita si moale, avand rezistenta in apa si se foloseste pentru constructia ambarcatiunilor. Lemnul se poate transforma in carbuni buni. Frunzele sunt prea tari pentru a fi consumate de vite si capre.

Citește și:  Afla ce poti face daca ai probleme de auz

Cauciucul contine tanini si are calitati astringente, de aceea este folosit atat de farmacisti, cat si in industria marochinariei.

Cauciucul  copacului este utilizat in anumite mancaruri hinduse. Cauciucul este considerat mancarea saracilor in India. Florile sunt folosite in prepararea culorilor traditionale holi si sunt folosite in colorarea tesuturilor.

Arborele palasa ucide tantarii care sunt atrasi de culoarea si mirosul florilor. Floarea contine un lichid care atrage tantarii ce isi depun si ouale in interiorul acestora. Tantarii care ating lichidul din florile palasei nu mai pot scapa din acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.