Ciuperca piciorului – cauze si tratament

2
8664
Ciuperca piciorului - cauze si tratament

Ciuperca piciorului reprezinta o afectiune care vizeaza pielea piciorului, afectiune specifica in primul rand sportivilor care poarta incaltaminte ocluziva. Exista trei tipuri de micoza ce afecteaza piciorul ce se manifesta in mod diferit si actioneaza la nivelul regiunilor diferite de piele ale piciorului.

Cauzele bolii

Ciuperca piciorului sau piciorul de atlet, asa cum mai este numita, reprezinta infectia piciorului produsa de o ciuperca. Agentii care cauzeaza aparitia acestei ciuperci sunt trichophyton mentagrophytes ce cauzeaza tip vezicular si interdigital de ciuperca si trychophyton rubrum ce cauzeaza forma keratozica a ciupercii.

Ciuperca este contractata cand organismul intra in contact cu ciuperca ce incepe sa cresca la nivelul pielii, pe suprafata stratului cutanat superior sau in stratul cutanat superior. Ciupercile piciorului cresc foarte bine in locuri umede si calde, in special in spatiile dintre degete. Aceasta afectiune a pielii este extrem de contagioasa si se ia prin simpla atingere a pielii infectate. In plus, aceasta poate fi luata de pe sol, suprafete contaminate si haine.

Se pare ca, desi boala este foarte contagioasa, anumite persoane nu cad victime acesteia. Nu se cunosc motivele pentru care unele persoane iau aceasta boala, iar altele sunt imune. Cei care au facut odata ciuperci ale piciorului sunt mult mai predispusi la contractarea lor ulterioara.

In cazul in care intrati in contact cu ciuperca ce cauzeaza micoza piciorului este recomandata vizita la medic pentru ca puteti imprastia fungii si catre alte persoane chiar daca nu dezvoltati infectia.

Simptomele bolii

Ciuperca piciorului are simptome variate, printre care se afla:

  • Fisurile pielii si descuamarea
  • Aparitia de vezicule, inrosirea si aparitia lichidului sau maceratiei pielii
  • Mancarimi si senzatia de arsura la nivelul piciorului.

Cea mai des intalnita forma de ciuperca a piciorului este cea interdigitala, ce apare intre ultimele doua degete ale piciorului. Printre simptomele acesteia sa afla:

  1. Pielea moale si umeda dintre degete
  2. Prurit, arsuri si miros neplacut

Pielea descuamata dintre degetele piciorului si fisura cutanata. Daca infectia avanseaza si mai mult, poate fi vorba despre o infectie bacteriana ce contribuie la accentuarea mirosului neplacut.

Forma keratozica de ciuperca a piciorului are caracter cronic si se manifesta prin:

  • Iritatii usoare, piele uscata
  • Prurit, scuame si arsuri
  • Ingrosarea pielii de pe calcaie si talpa
  • Desprinderea unghiei de pe patul unghial
  • Afectarea pielii mainii.

Forma veziculoasa de micoza a piciorului este cea mai rara forma de infectie care se manifesta prin:

  • Vezicule pline cu lichid la nivelul pantei si degetelor piciorului
  • Acutizare si remisiune
  • Pielea prinde aspect crustos, descuamare
  • Suprainfectie bacteriana.

Manifestarea bolii

Ciuperca piciorului poate fi confundata cu keratoza punctata, o boala ce afecteaza pielea prin capatarea unui aspect de fagure de miere la nivelul zonei plantare in care pielea a fost solicitata mecanic. Piciorul capata miros neplacut si transpiratia locala se accentueaza.

Forma interdigitala a micozei debuteaza prin aspectul pielii dintre degete, cate pare macerata si alba. Arsura, pruritul si mirosul neplacut isi fac mai apoi aparitia, si, pe masura ce infectia se extinde, aceasta poate fi asociata cu suprainfectii bacteriene care produc fisuri si descuamari la nivelul pielii. Infectia bacteriana poate ajunge sa afecteze intregul picior si duce la aparitia veziculelor. Aceasta forma de micoza raspunde foarte bine la tratament.

Ciuperca piciorului keratozica sau in mocasin apare ca o iritatie locala cu pielea uscata si senzatii de mancarime si arsura. Ulterior, calcaiul si talpa sunt acoperite de piele fisurata si ingrosata; in cazul micozei severe, unghia se poate infecta si ingrosa,  ajungand chiar sa se desprinda de patul unghial. Infectia poate ajunge la maini si raspunde destul de greu la tratament.

Forma de ciuperca veziculoasa a piciorului apare brusc su se manifesta prin vezicule cu lichid ce ofera pielii un aspect inflamator. Aceasta evolueaza in valuri si poate fi suprainfectata bacterian. Veziculele isi pot face aparitia la nivelul palmelor si pe lateralele degetelor mainii, insa si in alte zone. Aceasta forma de micoza este usor de tratat.

Complicatiile micozei

Ciuperca piciorului se poate complica daca ramane netratata, iar veziculele si fisurile se pot suprainfecta. Toate tipurile de boala pot fi tratate si pot aparea si dupa tratament, daca:

  • Nu se adopta masuri preventive
  • Pacientul este expus din nou la ciuperca
  • Nu sunt utilizate medicamentele antifungice indeajuns pentru a disturge ciuperca
  • Fungii nu sunt distrusi dupa tratament.

Infectia care apare brusc are mai multe sanse de cronicizare decat cea care se dezvolta in timp.

ciuperca piciorului

Factorii de risc

Ciuperca piciorului este foarte contagioasa, insa cauza dezvoltarii imunitatii in cazul unor persoane si sensibilizarea altora la aceasta nu sunt cunoscute inca. Factorii de risc ai bolii sunt:

  • Antecedentele medicale de infectii fungice
  • Sexul masculin
  • Afectiunile debilitante
  • Viata intr-un climat umed si cald
  • Varsta (ciuperca este frecventa la adulti)
  • Pielea umeda a picioarelor
  • Incaltamintea slab ventilata
  • Folosirea dusurilor publice fara folosirea papucilor
  • Activitatile care presupun statul cu picioarele in apa pentru mult timp.
  • Este recomandat sa apelati la un control medical daca:
  • Apar descuamari ori fisuri al nivelul pielii piciorului
  • Apar vezicule pline cu lichid
  • Se gasesc semne de infectie bacteriana: edem, dureri, inrosire, traiect rosu la nivelul pielii, scurgerea purulenta, febra peste 39 grade C
  • Ciuperca da semne de extindere
  • Pacientul are diabet sau alte afectiuni ce implica circulatia deficitara a sangelui la nivelul membrelor
  • Simptomele bolii nu se amelioreaza la doua saptamani dupa tratament.

Expectativa vigilenta reprezinta perioada in care medicul observa evolutia bolii fara a prescrie vreun tratament. Ciuperca piciorului poate fi tratata si acasa, insa in cazul in care infectia este severa se va recurge la sfatul medicului. Medicul generalist, de familie, dermatologul si medicul de medicina interna pot fi contactati in cazul in care este necesar un tratament mai sever.

Citește și:  Cancerul ovarian

In gneneral, diagnosticul de micoza piciorului poate fi pus in urma unui examen clinic. Daca pielea nu raspunde la tratament se va efectua prelevarea de mostre de tesut trimise la analiza in vederea testului cu KOH sau al culturii fungice. In cazurile severe, este necesara biopsia cutanata prin intermediul careia se preleva un fragment de piele examinat la microscop.

Tratamentul

Tratamentul ciupercii piciorului depisnde de tipul ciupercii si de severitatea bolii. Majoritatea acestor infectii pot fi tratate la domiciliu.

Antifungicele sunt medicamente ce nu necesita tratament si se folosesc de obicei. Miconazol, terbinafina, tolnaftat si clotrimazol sunt medicamentele obisnuite in cazul micozei.

Antifungicele care se elibereaza cu reteta sunt recomandate in cazul in care tratamentul initial nu a avut efect sau daca micoza este una severa. Naftifina, clotrimazol, miconazol sunt medicamentele aplicate direct pe piele iar terbinafina, fluconazolulsi itraconazolul reprezinta medicamente orale. In cazurile de afectiune severa, medicul va recomanda antifungice orale care sunt mai scumpe, nu garanteaza vindecarea si necesita analize repetate pentru evitarea reaparitiei bolii sau a efectelor adverse.

In infectia spatiilor interdigitate cu micoza piciorului, tratamentul va fi constituit din antifungice usoare sau moderate, ori antifungice puternice cu uz local.

Forma keratozica de micoza a piciorului este mai greu de tratat prin prisma faptului ca pielea este ingrosata si medicamentele vor ajunge mai greu la infectie. In acest caz se vor utiliza antifungicele prescrise de medic.

Ciuperca veziculoasa la nivelul piciorului apare brusc cu pungi de lichid si inflamatie. Aceasta are o dezvoltare haotica si tratamentul este cel prescris de medic, putand fi continuat la domiciliu:

  • Medicul indeparteaza acoperisul veziculelor pentru scurgerea lichidului
  • Uscarea pielii se face cu ajutorul compreselor si bailor locale cu solutie Burow
  • Prezenta infectiei bacteriene necesita administrarea antibioticelor orale
  • Corticoterapia sistemica este aplicabila in cazul infectiei micotice severe.

Ciuperca piciorului – de orice fel ar fi ea –poate fi tratata, insa simptomele acesteia pot aparea si dupa tratament, in special daca:

  • Pacientul nu adopta masuri de preventie
  • Pacientul se expune din nou ciupercii
  • Pacientul nu utilizeaza medicamente antifungice
  • Fungii nu sunt distrusi complet.

Ciuperca piciorului poate fi lasata netratata daca nu apar simptome severe sau daca acestea nu deranjeaza pacientul. Infectiile care prezinta fisuri ale piciorului necesita insa tratament, pentru ca riscul suprainfectiei este mai ridicat in acest caz. Daca micoza ajunge la nivelul unghiei, tratamentul va fi mai dificil de administrat si va dura mai mult.

Puteti trata ciuperca piciorului cu medicamente orale, cu administrare locala, spray-uri, unguente, geluri, pudre sau creme care au timp de tratament variabil intre  1 si sase saptamani. Daca apar vezicule de lichid, acestea vor fi tratate cu bai cu solutie Burow de trei ori pe zi. Pentru prevenirea reaparitiei micozei se recomanda urmarea intregului tratament.

  1. Ingrijirea corecta a piciorului ajuta in tratare si previne infectia.
  2. Pielea picioarelor trebuie mentinuta uscata si curata.
  3. Dupa dus sau baie spatiul interdigital trebuie uscat.
  4. Incaltamintea din piele si sandalele lasa pielea piciorului sa respire.
  5. In casa se recomanda purtarea sosetelor
  6. Sosetele din bumbac absorb transpiratia
  7. Pudra de talc si pudrele antifungice pentru picioare previn aparitia micozei.
  8. Pantofii trebuie lasati la aerisit cel putin 24 de ore inainte de a fi pusi din nou in picioare.
  9. Este recomandata folosirea sandalelor si papucilor in dusurile publice ori la piscina.
  10. Daca pacientul sufera de micoza piciorului este indicata stergerea corpului de sus in jos dupa baie pentru a se evita intinderea ciupercii.

Tratament alternativ

In tratarea ciupercii piciorului se recurge mai intai la antifungicele de uz local, care se se elibereaza cu sau fara prescriptie medicala, dupa caz. In cazul in care aceste medicamente nu dau randament se va recurge la antifungice cu administrare orala. Tratamentul trebuie sa fie urmat o perioada suficienta de timp pentru a preveni reaparitia ciupercii.

Antifungicele fara reteta sunt cele mai folosite astfel de tratamente in cazul ciupercii piciorului. Micoza poate fi lasata netratata daca nu apar simptome grave sau deranjante ori daca pacientul nu sufera de boli ce predispun la infectii. Infectia micotica ar trebui tratata pentru ca poate duce la un risc mai mare de suprainfectie. In plus, micoza se poate extinde si la alte parti ale corpului. In cazul in care simptomele bolii nu dispar in maxim 4 saptamani se va recuge la consultul medical.

Usturoiul reprezinta un tratament alternativ pentru aparitia ciupercii piciorului. Tratarea infectiei cu vezicule de lichid este eficienta cu solutia de Burrow. Derivatul antifungic antibacterian obtinut din arborele Melaleuca ajuta la tratarea bolii, insa nu o vindeca in totalitate. Usturoiul contine compusi antifungici ce previn si trateaza infectia piciorului.

Prevenirea bolii

Ciuperca piciorului poate fi prevenita prin pastrarea pielii piciorului uscata si curata si prin utilizarea papucilor sau sandalelor in piscina si in dusurile publice, evitandu-se contactul cu gresia care permite dezvoltarea ciupercilor.

Tratamentul anti-micotic trebuie efectuat pe intreaga sa durata. Hainele trebuie spalate in apa fierbine si inalbitor pentru a creste sansa de distrugere a ciupercilor care se pot gasi in haine. Recurenta infectiei fungice poate fi tratata cu pudra de talc si vata in vederea mentinerii picioarelor uscate si a respiratiei pielii.

2 COMENTARII

  1. Cumnatul meu a avut asa ceva si apoi s-a luat la sora mea pt ca s-a incaltat din greseala cu papucii lui. A scapat definitiv de aceasta ciuperca tratand locul afectat cu OTET.

  2. Buna,am sesizat impreuna cu mama undeva prin vara ca sora mea mai mica are o ciuperca sau asa i-am putea spune care datorita caldurii si a prafului face ca degetul mare de la picior sa se inroseasca ca mai apoi pielea sa prinda o crusta si sa se desfaca ramanand in timp rana care sangereaza. La recomandarea unui medic a inceput sa foloseasca de la Thursday Plantation o pudra naturala pentru picioare cu arbore de ceai, o crema antiseptica si o sticluta de ulei 100% pur din arbore de ceai. La ea a functionat foarte
    bine, a ajutat-o aceaste produse.
    Pentru spalat a folosit tot de la ei un sapun organic. Legat de
    sticluta de ulei o folosea impreuna crema antiseptica ..amesteca 2-4 picaturi de ulei la fiecare aplicare
    cu crema. Pudra trebuie folosit dupa ce pielea e spalata si uscata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.