Hipotensiunea ortostatică – Scăderea bruscă a tensiunii arteriale

0
458
Hipotensiunea ortostatică - Scăderea bruscă a tensiunii arteriale

Ți s-a întâmplat să stai mult timp în picioare și să-ți scadă brusc tensiunea arterială? Sau să stai mult timp în pat iar în plus din cauza deshidratării să ai stări de amețeală, vedere neclară și dezorientare atunci când te ridici din poziția culcat? Este vorba despre sindromul Bradbury-Eggleston, hipotensiunea posturală sau hipotensiunea ortostatică.

Una din cauzele apariției acestei boli este folosirea în exces a medicamentelor diuretice care astfel pot duce la scăderea cantității de sânge din corp. De asemenea, o scădere bruscă a tensiunii arteriale poate fi provocată și de alte medicamente, cum sunt de exemplu vasodilatatoarele.

Unii oameni au frecvent amețeli când se ridică din pat dar acest lucru nu înseamnă neapărat că suferă de hipotensiune ortostatică. În general această boală dă simptome mai serioase de amețeală, vedere neclară, sincopă, slăbiciune generală, dificultăți de deglutiție, de respirație, reducerea transpirației, insomnie sau chiar pierderea conștiinței o perioadă scurtă de timp.

La bărbați pot să apară probleme de constipație, incontinență și impotență sexuală. Amețeala și astfel de simptome de dezorientare pot să apară și în cazul ator boli ca de exemplu: boala Addison, diabet, boli neurologice, ateroscleroză. Acestea sunt frecvent asociate cu hipotensiunea ortostatică.

Boala poate da simptome de tremur, încetinire a mișcărilor mușchilor și în acest caz este de tip Parkinson deoarece are semne caracteristice acestei maladii. Dacă apar tulburări de vorbire și coordonare se consideră ca boala este de tip cerebral. Dacă apar astfel de simptome combinate este o hipotensiune ortostatică de tip combinat.

Citește și:  Cum se transmite infecția cu tuberculoză și care sunt metodele de tratament?

La persoanele care urmează tratamente cu medicamente diuretice, vasodilatatoare și apare o scădere a volumului de sânge din corp este necesar ca dozele de medicamente să fie reduse astfel încât boala de hipotensiune ortostatică să fie eliminată.

Dacă boala apare din cauza repausului îndelungat la pat trebuie să se evite poziția culcat în timpul zilei, să se facă mușcare pentru ca starea de sănătate să fie îmbunătățită. În caz contrar stările de amețeală se vor accentua și boala se va agrava.

În cazul pacienților cu atrofie polisistemică care este o boală progresivă a sistemului nervos ce dă hipotensiune ortostatică nu există vindecare. Pentru astfel de bolnavi medicii recomandă un tratament medicamentos pentru ameliorarea simptomelor (de amețeală și leșin atunci când se ridică în picioare).

În cazuri grave când apar dificultăți la înghițire sau de respirație, persoanelor bolnave li se aplică un tub pentru alimentație sau un aparat pentru respirat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.