Degetarul-mare este o planta ce apartine de familia Scrophulatiaceae si face parte din categoria speciilor de degetar considerate ca fiind otravitoare. Dintre acestea degetarul-mare si degetarul-rosu sunt folosite in homeopatie pentru tratamentul unor afectiuni.
Degetarul-mare are denumirea stiintifica de Digitalis grandiflora si in popor este cunoscut cu numele de degetelul-mare sau degetarul-galben mare.
Aceasta planta perena creste in toata Europa, in regiunile cu paduri mai putin dese, cu poienite, la marginea padurilor, pe pajisti, campii si pasuni uscate de pe colinele muntilor. Are tulpina inalta de 1-1,3 m, simpla, de-a lungul ei sunt distribuite frunzele lanceolate, de culoare verde, cu marginile zimtate, cele superioare mai mici si cu petiol mai lung, iar cele inferioare mult mai mari si fara petiol.
Florile sunt grupate spre partea terminala a tulpinei, au corola in forma de degetar sau clopotel de culoare galbena – de la care vine si denumirea plantei. Degetarul-mare infloreste in perioada lunilor de vara, din iunie si pana in august. Planta se inmulteste prin fructele sale care sunt sub forma de capsule si contin seminte ce se planteaza obtinandu-se rasaduri, care mai tarziu sunt plantate in lunile de toamna sau de primavara, in anul urmator.
Toate partile acestei plante sunt otravitoare ca si la celelalte specii de degetar. Totusi planta se foloseste din punct de vedere terapeutic in homeopatie, daca este dozata in mod corespunzator. Ea contine digitoxina, digoxina, substante saponine, antrachinona, luteolina si altele. Planta se foloseste destul de rar deoarece ingredientele sale active trebuie dozate foarte exact – lucru ce nu este foarte usor. Importanta plantei consta in faptul ca este un bun remediu in tratamentul afectiunilor cardiace – al aritmiilor si insuficientei cardiace – scade numarul de contractii si in acest mod inima nu mai este atat de mult solicitata.
Avand in vedere acest aspect planta este apreciata pentru substantele sale glicozide ce sunt cardiotonice importante. De asemenea, degetarul-mare este o planta care prin componentele sale ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, la diminuarea edemelor si stimularea diurezei. Specialistii utilizeaza planta la obtinerea unor preparate, stabilesc doze exacte in functie de fiecare pacient in parte si pe parcursul tratamentului le adapteaza in functie de starea de raspuns a pacientului.
Daca doza stabilita de medic nu este respectata exact si este depasita pot sa apara anumite efecte secundare de tipul: greata, diaree, varsaturi, stare de oboseala, anxietate, halucinatii, ameteli, dureri de cap, transpiratii, tulburari de vedere, cresterea de potasiu in sange, tulburari de ritm cardiac si hipotensiune arteriala.
Degetarul-mare este o planta otravitoare care trebuie folosita doar la recomandarea medicului. Comparativ cu alte specii de degetar aceasta este folosita mai mult in homeopatie deoarece in timp s-a constatat ca este tolerata mai usor de catre pacienti.