Varicocelul provoaca infertilitatea masculina

1
1109
Varicocelul provoaca infertilitatea masculina

Una din bolile frecvente care apar la barbati poarta numele de varicocelul si se poate traduce pe scurt prin varice la nivelul scrotului. Boala reprezinta o dilatare a venelor de sange de la testicul. In plexul pampiniform se gaseste cordonul spermatic si in el apar venele de sange. In testiculul drept fluxul de sange trece prin vena spermatica dreapta si apoi curge intr-un unghi ascutit in vena cava inferioara.

In partea cealalta, in testiculul stang sangele venos cuge prin vena testiculara stanga care formeaza un unghi drept cu vena renala stanga si care este in legatura cu vena cava inferioara (este un fel de ,,afluient” al acesteia). Conform specialistilor presiunea din vena renala stanga este de cca. 6 mm Hg deci de doua ori mai mare decat presiunea in vena cava inferioara. In concluzie vena testiculara stanga este mai solicitata, ea trebuie sa fie mai rezistenta la fluxul de sange.

Daca se intampla ca vena sa nu mai faca fata putem spune ca sangele ,,se intoarce” spre organism si se produce un fel de blocaj o modificare a pozitiei normale de varsare si deci apare varicocelul. In situatii normale fluxul de sange din vena spermatica stanga ar trebui sa curga in vena renala stanga. Deoarece nu se intampla acest lucru face apare boala. Desigur pot sa apara si alte complicatii si anume modificari ale peretelui venos sau ale valvelor venoase in locul de varsare dintre vena testiculara stanga in vena renala.

Conform statisticilor boala apare mai ales la barbatii cu varsta intre 15-30 de ani, procentul fiind de 25% din numarul total de cazuri. Desigur asta nu este o regula, varicocelul poate afecta chiar si o persoana care poate avea mai mult de 30 de ani sau mai putin de 15 ani. Cert este insa faptul ca la mai mult din 50% din cazuri boala duce la infertilitate. Sau altfel spus barbatii care merg la medic si afla ca au probleme de infertilitate in proportie foarte mare sufera de varicocel. Avand in vedere procentul este clar ca exista si cazuri, desigur mai putine, in care varicocelul nu determina infertilitatea.

Barbatii care au aceasta boala pot simti dureri inghinale, senzatie de greutate la nivelul scrotului, dureri usoare insotite de senzatie de furnicaturi si arsura in zona inghinala, in testicul si pe suprafata interioara a coapselor, cresterea in marime a scrotului, in pozitia in picioare se simte edemul, iar in pozitia culcat dispare, unele dureri se accentueaza cand se sta mult timp in picioare sau se face efort fizic.

Citește și:  Vitelarul (Anthoxanthum odoratum), planta medicinala si furajera

De asemenea temperatura la nivel scrotal este ridicata ceea ce explica intr-o oarecare masura si de ce varicocelul duce la infertilitate masculina. Datorita bolii, scrotul are un aspect varicos si prezinta o tumefactie uneori mai mare alteori mai putin voluminoasa si care este moale, mobila, poate provoca durere la palpare si este mai frecvent instalata in partea superioara stanga.

Indiferent de simptome – daca apar sau nu (pentru ca boala poate fi si asimptomatica) – persoana afectata sau care constata ca are boala cand trebuie sa faca un test de fertilitate va merge la medic pentru analize medicale amanuntite si stabilirea unui diagnostic.

Medicul specialist urolog va face o examinare clinica a pacientului, va observa conglomeratul venos din cavitatea scrotala prin testul de explorare numit Doppler sau ecografia Doppler, va verifica daca sperma a fost afectata de boala prin spermograma, va analiza care este deficitul peretelui venos si daca este congestionat prin testul de scintigrafie si in anumite cazuri va analiza refluxul venos prin termografie si flebografie.

Medicul va palpa scrotul si va observa daca prezinta o forma neregulata ca o tumefiere sau apare in hemiscrot un conglomerat de vene care la atingere pare un saculet plin cu tubulete subtiri.

Boala poate sa apara din mai multe cauze. Testiculele pot fi alimentate cu sange in mod necorespunzator mai ales cand tesutul testicular este slabit si nu mai functioneaza la capacitate maxima si astfel apare varicocelul. Unii barbati au o predispozitie genetica de a suferi la un moment dat de slabirea tesutului testicular, a peretilor acestuia.

Astfel de persoane pot suferi de varicocel dar si de forme de vene varicoase si in alte zone ale corpului mai ales in brate si picioare, pot dezvolta boli de inima sau de picioare. Avand in vedere faptul ca astfel de boli (la piciore de exemplu) se pot observa mai usor, un astfel de pacient ar trebui sa faca si teste de varicocel pentru a putea depista boala intr-un stadiu incipient (daca exista) si sa inceapa tratamentul corespunzator pentru ca lucrurile sa nu se agraveze. Varicocelul poate fi cauzat si de cresterea presiunii in venele pelvisului.

In majoritatea cazurilor medicii recomanda metoada de tratament chirurgicala, aceasta fiind singura care duce la vindecarea completa. Prin operatia chirurgicala medicul chirurg repara si elimina complet venele care functioneaza anormal. Pacientul nu simte nimic pentru ca operatia se face sub anestezie generala. Apoi pacientul este tinut in spital pentru recuperare.

1 COMENTARIU

  1. buna seara am usturimi i zona musciului dinte anus si testicule dupa ce ejaculez si probleme cu ejacularea precoce,atunci cind pun prezervativul ,asta si dupa un preludiu cam lung 1,5 -2 ore mentionez ca am si varice la piciorul drept.la palparea testicolului se pare ca ar fi un pic inflamat dar nu foarte vizibil,credeti ca ar putea fi vorba de varicocel?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.