Ce este ulcerul de gambă și care sunt metodele de tratament recomandate?

1
2089
1-ulcerul-de-gamba

Ulcerul de gambă este o leziune ulcerativă la membrele inferioare care apare mai ales la persoanele în vârstă. Această boală de tip vascular este la fel de frecventă ca și hipertensiunea arterială. Suferința este specifică vârstnicilor datorită unor modificări circulatorii care se produc spre sfârșitul vieții adulte. Alte cauze sunt bolile cronice vasculare, obezitatea, diabetul și anumite modificări de origine venoasă.

Navigare rapidă în articol:

Ulcerul de gambă – Cauze

2-ulcer-de-gamba-venos

Ulcerul de gambă este o complicație a insuficienței venoase cronice care se produce în cazuri de varice, ulcer varicos, tromboflebită, sindrom posttraumatic. Poate fi de natură arterială sau arteriopatică. Ulcerul de gambă se produce la anumiți bolnavi de hipertensiune arterială.

În cazurile de insuficiență venoasă dezvoltarea ulcerului de gambă este rapidă iar simptomele se ameliorează prin ridicarea membrelor inferioare. În cazul insuficienței arteriale dezvoltarea acestei leziuni ulcerative este lentă, iar simptomele sunt mult mai dureroase, atenuarea lor se face prin ținerea gambei într-o anumită poziție în care se face mai bine circulația sângelui.

Indiferent de situație, cert este că ulcerul cronic de gambă ține de o tulburare de vascularizație.

În cazul ulcerului de natură venoasă:

 • Semnele apar pe maleolele externe
 • Tegumentul din jurul acestuia are o pigmentație de stază și edem.

În ulcerul datorat arteriopatiei arteriosclerotice semnele apar pe dosul piciorului și la degetele acestuia, iar în jurul său tegumentul are o anumită paloare.

Varicele hidrostatice și sindromul posttrombotic pot cauza insuficiență venoasă cronică periferică și ulcer cronic al gambei de natură venoasă.

Ulcerul de gambă la persoanele în vârstă

3-ulcerul-de-gamba-tratament

Anumite modificări ale țesutului conjunctiv, obezitatea, diabetul, vârsta, bolile cronice vasculare pot fi cauze ale apariției acestei suferințe la persoanele vârstnice.

Alte probleme care apar la oamenii în vârstă sunt:

 • Tromboflebita acută, modificări aterosclerotice ale vaselor de sânge
 • Îngroșarea intimei și subțierea lumenului arterial, care contribuie la producerea ulcerului de gambă.

Principalele semne clinice care indică acest diagnostic sunt:

 • Ulcerațiile, varicele
 • Dermita albă atrofică, eczemoasă, pigmentară
 • Edemul cronic.

Varicele și ulcerele de la nivelul gambei sunt cauza insuficienței venoase. Ulcerul poate fi cu țesut de granulație sau mai curat fără a fi necrotic. Varicele apar prin dilatarea rețelei venoase superficiale, iar ruperea venulelor din cauza presiunii venoase mari în țesuturi duce la pigmentare, dermită și edem cronic al gambei. În cazuri grave ulcerul este mare, are suprafața cu marginile neregulate și necroză, cu edem cronic dur și dermită albă atrofică.

Citește și:  Cancerul colorectal - cauze si tratament

Ulcerul cronic de gambă

4-ulcerul-de-gamba

La persoanele cu vârsta peste 50 de ani apare mai frecvent ulcerul cronic de gambă arteripatic sau de natură arterială. În astfel de cazuri:

 • Durerile sunt foarte mari comparativ cu ulcerul de gambă descris mai sus.
 • Astfel de simptome sunt la călcâi, pe partea dorsală a labei piciorului, la vârful degetelor și la unghii.
 • La suferinzii cu astfel de ulcere de gambă nu apar varice și edem cronic însă durerea este prezentă și accentuată de schimbările de temperatură, de căldură și de frig.
 • Leziunea ulcerativă începe printr-o zonă roșiatică-violacee, prin durere locală și apariția țesutului granulos redus și intens dureros.

Plan de îngrijire în cazul ulcerului de gambă

5-ulcer-de-gamba-tratament-spital

Ulcerul de gambă evoluează, se produce un proces infecțios polimicrobian care trebuie obligatoriu stopat prin administrarea de medicamente antibiotice. Pentru o îngrijire adecvată bolnavul trebuie spitalizat un timp îndelungat.

Afecțiunea poate fi mai mult sau mai puțin complicată, iar tratamentul dă rezultate și în funcție de anumiți factori care au o influență mare în cazul ulcerului cronic de gambă. Astfel de factori sunt:

 • Obezitatea, diabetul, varicele
 • Ateroscleroza, tromboflebita
 • Hipertensiunea arterială, fumatul
 • Anumite traumatisme, igiena locală
 • Profesia care a necesitat ortostatism îndelungat
 • Bolile ereditare.

Tratamentul în cazuri de ulcere cronice de gambă poate fi chirurgical sau nu în funcție de cronicitatea afecțiunii. În fiecare situație este obligatorie:

 • Menținerea igienei țesuturilor din jurul ulcerației sau leziunii ulcerative
 • Eliminarea țesuturilor mortificate, a țesuturilor necrozate
 • Combaterea infecției prin folosirea antibioticelor și stimularea cicatrizării plăgii.

Un tratament foarte eficient este cel al grefelor cutanate, mai ales dacă acestea se prind destul de rapid. În anumite situații, din cauza deficitului circulației, astfel de terapii cu grefe nu reușesc, pentru că ele nu se prind.

Cu ajutorul vasodilatatoarelor se corectează fondul arteritic, iar cu anumite medicamente se ține sub control tensiunea arterială. De asemenea:

 • Se face terapie hipolipemiantă
 • Se ține un regim pentru scăderea în greutate dacă este o situație de obezitate
 • Se corectează nivelul glicemiei.

Alte metode de tratament sunt intervențiile chirurgicale, iar în cazuri grave se poate ajunge chiar la amputații.

1 COMENTARIU

 1. TRATAMENT CU MIERE + TRATAMENT CU ALOE VERA PENTRU ULCER VARICOS

  Descriu aici un tratament testat de familia mea si care a avut un rezultat foarte bun.
  Mentionez ca am ajuns la acest tratament dupa ce am incercat luni de zile, de la creme cu argint, la pansamente de la Hartman, pansamente din Germania cu parafina si tot felul de tratamente interne. Nu a dat rezultat niciunul, ba mai grav, ranile se adanceau si se extindeau. De la o rana de 1 cm pe un picior, in jumatate de an s-a ajuns la rani de 30 – 40 cm pe ambele picioare. Mai mult, ranile se si adanceau. Portiuni intregi in care tata nu mai avea piele. Durerile ajunsesera cumplite, nu mai dormea in pat deloc, iar pentru ca ranile erau atat de mari, oricata atentie acordam in pansamentul zilnic, cu manusi, pansamente si fase sterile, picioarele se infectau din nou si din nou. Reactiona bine la un antibiotic, ii trecea infectia, apoi se infecta din nou si schimbam antibioticul ca sa poata scapa de infectie. La ultima analiza bacteriologica, dupa multe tratamente impotriva infectiei, medicii au spus ca nu se mai poate face nimic si picioare trebuiesc amputate. Asta pentru ca infectia era atat de mare si puternica incat nu mai reactiona la nici un fel de amtibiotic, nici in perfuzie in spital, nici medicamentos. Am refuzat amputarea si am vrut sa incercam si tratamente naturiste. Este foarte important sa mentionez ca tatal meu nu avea doar ulcer varicos, era si diabetic pe insulina, cardiac cu tensiune 20 – 22, supraponderal. Un cumul de boli care ii agravau si mai tare starea de sanatate.
  Am gasit acest tratament cu miere si am decis sa il aplicam.
  Va descriu aici procedura de aplicare si va dau mai jos cateva elemente importante
  INFECTIA DISPARE IN DOAR CATEVA ZILE –
  pansamentele se schimba zilnic
  ce fel de miere trebuie: MIERE DE SALCAM, sau MIERE DE MANA
  (mierea se cumparata direct de la un apicultor de incredere, o miere fara adaos de zahar, sau alte elemente adaugate – evitati sa cumparati din magazin, sau chiar plafar – cautati un apicultor si luati direct de la sursa )
  se curata rana cu Cloramina, sau cu Clorhexin B (este o substanta albastra dezinfectanta, f buna, dar se gaseste foarte greu, in general este cumparate de spitale)
  daca nu gasiti Cloramina sau Clorhexim B, rana se poate curata si doar cu SOLUTIE RINGER (se gaseste la farmacie si este ieftina – noi am folosit si numai solutia asta si o recomand).
  dupa ce ati curatat ranile cu solutiile de care am scris mai sus, folosind pansamente sterile, incepeti sa aplicati mierea
  mierea se pune DIRECT PE RANA, pe zonele afectate, cat sa acopere rana. Nu e nevoie sa fie un strat gros.
  Mierea se aplica cu mana, cu o manusa sterila (care trebuie schimbata zilnic, nu folositi aceeasi manusa si a doua zi)
  aplicati apoi un strat subtire de tifon, peste care puneti cateva picaturi de TINCTURA DE PROPOLIS. Nu trebuie sa fie imbibat cu tinctura, ci doar sa fie cateva picaturi.
  Peste stratul subtire de tifon puneti compresele sterile si apoi infasurati piciorul si rana cu fasa. Fasa normala, nu este nevoie de fasa elastica, sau altceva special.
  Tratamentul cu miere poate fi lasat pana a doua zi, sau la nevoie poate fi schimbat si de doua ori pe zi. Mierea va scoate din rana infectia si foarte posibil sa miroase urat si sa ramana pe pansamente un lichid galben, sau verde.
  Cand schimbati pansamentul, MIEREA SE CURATA CU GRIJA – se tapeteaza cu comprese , nu se zgarie, nu se freaca rana cu comprese pt a curata tot. Dupa ce ati luat mierea ramasa, procesul se reia in aceeasi ordine: se curata rana cu Solutie Ringer sau cu Clohexim B, se pune mierea, tifon, propolis, comprese, fase….
  ELEMENTE DE STIUT:
  1. tata desi era diabetic si dependent de insulina, mierea pusa direct pe rana deschisa, nu a avut nici un efect negativ asupra evolutiei lui diabetice. Noi ii luam glicemia de cel putin 2 ori pe zi, iar parametrii nu au crescut niciodata din cauza mierii de albine puse si lasate pe rana. In cazul in care pacientul este diabetic si vedeti o crestere de glicemie sunati medicul curant.
  2. Este important sa stie pacientul ca mierea pusa pe rana il va ustura. Cel putin in primele 30 de minute. Apoi pielea se obisnuieste si nu mai ustura asa tare. Ustura, dar efectul il veti vedea in cateva zile – dispare infectia.
  3. In perioada in care i-am aplicat mierea si dupa, a luat in permanenta ANTIBIOTIC NATURAL – pe baza de plante – BIOMICIN FORTE (o capsula dimineata, una la pranz si una seara) – se gaseste la toate Plafarurile si la farmacii si este foarte ieftin. – cititi prospectul cu atentie, ca pacientul sa nu fie alergic la ceva din compozitia antibioticului !!!!
  4. Mierea are si rol cicatrizant. Vindeca, strange rana deschisa, iar pielea ramane neteda. Nu raman cicatrici si urme.
  5. Tratamentul cu miere l-am folosit pana a disparut infectia si piciorul a ramas curat. Rana deschisa era rosiatica, nu mai era galbuie si era fara infectie.

  Apoi am aplicat TRATAMENT CU ALOE VERA.

  Dupa ce infectia a fost eliminata cu tratamentul cu miere, am folosit tratamentul cu aloe. Tratamentul cu aloe poate fi folosit direct, fara a folosi inainte tratamentul cu miere, daca pacientul nu suporta usturimea provocata de miere sau ranile nu sunt foarte infectate.

  Ce solutii sunt necesare:
  sprayul Aloe First si crema Aloe Vera Gelly , ambele de la firma Forever Living
  Noi am incercat cateva luni inaintea acestor tratamente de la Forever Livind si pansamentele Tender Wet de la Hartman. Ele au avut rezultate bune pe moment, dar nu ne-au ajutat pe termen lung. De aceea am decis sa folosim doar tratamenrele cu aloe.

  Cum am folosit tratamentul cu ALOE VERA?
  Etapele pentru tratamentul cu Aloe Vera:
  se curata rana cu Cloramina, sau Clorhexim B, asa cum am procedat si la tratamentul cu miere. Daca nu gasiti nici una din cele 2 solutii puteti curata doar cu SOLUTIE RINGER.
  se sterge rana apoi cu un pansament steril inmuiat in betadina
  se lasa 5 minute sa isi faca efectul BETADINA
  apoi se da cu spray ALOE FIRST peste toata rana
  se lasa 5 minute sa se usuce un pic sprayul cu aloe vera
  apoi se da cu GEL ALOE VERA (se da cu mana,cu manusa sterila, in strat subtire, cat sa acopere intreaga rana – manusa se schimba zilnic, nu se va folosi la 2 schimbari consecutive)
  Gelul cu Aloe se lasa sa actioneze 10 minute, fara sa fie acoperit
  se pun apoi peste rana pansamente cu comprese sterile si apoi fasa (fara a sterge gelul, el va actiona pe piele, sub pansamente – pana la schimbarea pansamentului)
  pansamentul se schimba zilnic. (daca rana supureaza tare, se schimba de doua ori pe zi / dar daca nu se murdareste fasa, se poate schimba chiar si la doua zile / de preferat este insa sa curatati si sa pansati zilnic)
  Incercati sa indepartati cojitele de piele moarta care mai raman pe picior.
  Inmuiati-le inainte cu solutie Ringer si cu pansamente sterile.
  RANILE SE VOR VINDECA COMPLET si fara urme, in cateva luni (In functie de cat de mari sunt ranile).
  In perioada in care am facut tratametul cu miere si apoi cu aloe, tata a luat si ANTIBIOTIC NATURAL – pe baza de plante – BIOMICIN FORTE (o capsula dimineata, una la pranz si una seara) – se gaseste la toate Plafarurile si la farmacii si este foarte ieftin.
  Puteti da suplimentar si vitamine care sa ajute corpul sa se regenereze mai usor: cate o pastila pe zi – decideti cu medicul, sau farmacistul ce vitamine
  + capsule de ZINC – tratament cu o pastila pe zi timp de 10 zile, apoi pauza 10 zile si tot asa. Zincul ajuta la epitelizare. + Magneziu, o pastila pe zi
  Linkurile aici cu produsele pe baza de aloe: (unul costa in jur de 70 de lei si unul in jur de 100 de lei)
  http://www.comenziforever.ro/produse/ingrijirea-pielii-corp/aloe-first-ID60
  http://www.comenziforever.ro/produse/ingrijirea-pielii-corp/aloe-vera-gelly-ID53
  PENTRU INTREBARI suplimentare ma puteti contacta pe e-mail: voicusergiu@yahoo.com
  Eu NU VAND PRODUSE! Nu intermediez vanzari! Nu sunt medic, ci sunt doar fiul unui om care a suferit un an si jumatate si n-a dormit luni de zile din cauza durerilor.
  Sper din suflet sa ajunga mesajul acesta la cat mai multe persoane in nevoie.
  Eu i-am salvat picioatele tatalui meu cu aceste tratamente!
  VOICUSERGIU@YAHOO.COM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.