Compresie asupra nervilor – Cauze, simptome si metode de tratament

0
17890
Compresie asupra nervilor – Cauze, simptome si metode de tratament

In momentul in care apare o presiune mare pe nervi in decursul timpului, se spune ca are loc o compresie asupra nervilor. Daca zona in care apare compresia nervilor este slab vascularizata se poate ajunge la mari complicatii, chiar la tumori. In medicina apar probleme grave de sanatate ca de exemplu: sindrom de compresie nervoasa, sciatica, sindrom de tunel carpian, melargie paresthetica. Medicii vor recomanda tratamentul in functie de diagnostic si de cat de grava este boala.

Fibroza nervului apare atunci cand presiunea este exercitata asupra radacinilor nervoase periferice. Ischemia este cauzata de compresia asupra nervilor si lipsa aportului de sange. La aparitia simptomelor datorita compresiei asupra unui nerv medicul va testa cat de mult este afectata functia acestui nerv si ce poate face pentru ameliorarea problemelor de sanatate. Va aplica metode de tratament conservatoare care este posibil sa dea rezultate bune intr-o anumita perioada de timp, sau va recomanda operatia chirurgicala. Scopul tratamentului este acelasi in toate cazurile, de a elibera presiunea si a elimina simptomele.

Principalele tipuri de nervi care pot fi supusi compresiei sau unei presiuni a tesuturilor din jur sunt: nervii mainilor, bratelor, de la genunchi si pana la bazin, care apar intre discurile coloanei vertebrale, din zona gambei. In mod frecvent cei mai afectati sunt nervul femural, median, radial, peronier, sciatic, etc.

Cauzele care determina compresie asupra nervilor

Femeile insarcinate pot suferi de o astfel de afectiune. Miscarile repetitive pot cauza compresia nervilor. Un astfel de exemplu este sindromul de tunel carpian. Unele persoane pot fi afectate de compresia nervilor in urma unor traumatisme.

Afectiunile articulare pot duce la compresia nervilor. Bolile care apar pe parcursul vieti sau bolile ereditare pot fi cauze care duc la aceasta afectiune.

Lezarea discurilor intervertebrale este un factor important de luat in calcul. Persoana poate suferi de degenerescenta atunci cand discul sau pernuta dintre vertebre este lezata si astfel se ajunge ca centrul discului sa exercite presiune asupra unui nerv care este foarte aproape de zona respectiva.

Spasmele musculare din zona spatelui pot duce la prinderea unui nerv intre fibrele musculare si la compresia lui.

Hernia de disc uneori insotita de inflamatia nervului sciatic, dar si deplasari ale vertebrelor pot afecta nervii (mai ales in partea inferioara a spatelui). Daca este afectat nervul sciatic pot sa apara destul de frecvent si boli degenerative.

Obezitatea este o alta cauza care poate duce la exercitarea unei presiuni asupra nervilor. Sportul si o anumita activitate fizica care implica ridicarea unor obiecte foarte grele sunt alte cauze ale acestei afectiuni.

Citește și:  Cum afecteaza fumatul functiile pielii, de ce este un inamic al tenului?

Compresie asupra nervilor

Care sunt principalele simptome care apar in caz de compresie asupra nervilor?

Intr-o anumita zona a corpului apare o senzatie de durere sau disconfort major ceea ce arata ca este o problema medicala. Daca aceste simptome nu se amelioreaza cu medicamente analgezice se poate apela la un medic care va recomanda o serie de medicamente antiinflamatorii corespunzatoare afectiunii.

Este posibil ca persoana bolnava sa sufere de durere intensa, de iritatie a unui nerv si a tesuturilor din jurul acestuia. Compresia nervilor poate duce la slabirea muschilor si pierderea sensibilitatii.

La nivelul coloanei vertebrale in zona lombara sau cervicala ramurile nervilor se prind de discurile intervertebrale si de muschii vertebrelor si in momentul in care sunt supusi unei presiuni pot da o durere surda sau una ascutita, in functie de caz. Compresia asupra nervilor poate da amorteli musculare, durere la nivelul spatelui, gatului sau la organele interne.

In anumite cazuri pot sa apara intepaturi, arsuri sau dureri persistente care radiaza si in alte zone ale corpului. De exemplu durerea de gat poate radia de obicei spre brat si umar, iar durerea de la spate sau coloana vertebrala poate fi simtita spre zona pieptului si intercostal. Foarte greu de suportat sunt durerile toracice pentru ca radiaza spre inima.

Metode de tratament pentru compresie asupra nervilor

Prin terapie fizica, acupunctura, masaj, presopunctura, masaj electric, osteopatie si alte metode eficiente se poate elibera presiunea exercitata asupra nervilor. Prin medicamente analgezice, antiiflamatorii se pot ameliora sau calma complet durerile.

Medicul va incerca sa elimine cauza care a dus la compresia nervului si eventual sa restabileasca complet functia normala a acestuia. Va incerca sa restabileasca fluxul impulsurilor nervoase, sa elimine inflamatia daca aceasta exista, sa amelioreze cat mai mult spasmele musculare, sa stimuleze circulatia sangelui, sa calmeze durerile cauzate de nervi.

Cand este cazul unei compresii asupra nervilor de la nivelul discurilor intervertebrale se folosesc tratamente prin care se urmareste restabilirea starii de sanatate a coloanei vertebrale.

In urma tratamentelor aplicate se calmeaza sau elimina toata durerea, se imbunatateste activitatea fizica, se creste mobilitatea, se previn complicatiile cum este de exemplu hernia si alte boli degenerative, se previne recurenta simptomelor si in general se imbunatateste starea de sanatate a oraganelor interne, a coloanei si intregului organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.