Bolile de inimă – Principala cauză de deces la nivel mondial

0
170

Este important să ne amintim că bolile cardiovasculare sunt legate de hipertensiunea arterială, creșterea nivelului de zahăr din sânge, consumul de tutun, viața sedentară, colesterolul ridicat, dieta nesănătoasă, obezitatea și supraponderabilitatea.

Statisticile arată o creștere a numărului de decese cauzate de bolile de inimă în lume. Aceste statistici însă se bazează pe medii calculate pe baza grupurilor mari de pacienți și nu spun totul despre individ. Află în acest articol ce arată datele statistice despre bolile de inimă și despre obezitate, care sunt principalele cauze de deces la nivel mondial.

Navigare rapidă în articol:

  1. Boli de inimă – Ce spun statisticile
  2. Supraponderabilitatea și obezitatea

1. Boli de inimă – Ce spun statisticile

Boli de inimă reprezintă o treime din decesele din anul 2019 și sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

China are cele mai mare număr de decese datorate bolilor de inimă în anul 2019. Principalele cauze sunt: hipertensiunea arterială, bolile vasculare periferice, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă, bolile congenitale ale inimii, bolile cardiace reumatice, cardiomiopatia.

Specialiștii spun că primele trei boli cu cele mai multe decese sunt:

  • Boala ischemică a inimii (sau boala coronariană)
  • Accidentul vascular cerebral hemoragic
  • Accidentul vascular cerebral ischemic.

În China, rata mortalității la bărbați (din cauza acestor trei boli) este mai mare decât la femei. Cercetările arată că femeile au o prevalență mai mare la boli de inimă de tipul: boala cardiacă reumatismală, boala arterială periferică, boala cardiacă hipertensivă.

Experții spun că numărul total de decese cauzat de bolile cardiovasculare a crescut  mult și din cauza tendinței de îmbătrânire a populației.

Alte aspecte importante

Numărul de decese din cauza bolilor cardiovasculare este mare și în India, SUA, Rusia, Indonezia.

Conform datelor statistice din Jurnalul Colegiului American de Cardiologie:

  • Numărul cazurilor de boli de inimă a crescut de la 271 milioane (în anul 1990) la 523 milioane (în anul 2019)
  • Numărul deceselor cauzate de boli de inimă a crescut de la 12,1 milioane la 18,6 milioane, la nivel global.

Anul trecut, majoritatea deceselor cauzate de boli de inimă s-au datorat bolilor ischemice ale inimii și accidentului vascular cerebral.

În concluzie, principala cauză de deces în lume este reprezentată de bolile cardiovasculare. A doua cauză de deces este cancerul. Statisticile privind cancerul arată că:

  • În România avem 50.000 de decese pe an din cauza bolilor de cancer, deci aproximativ 150/zi
  • Una din 6 persoane a murit de cancer la nivel mondial.

Se estimează că 50% din persoanele care trăiesc în prezent vor suferi la un moment dat de cancer. Până în anul 2030, la nivel global, numărul de cazuri de cancer va crește cu 70-80%. 

Alte cauze de deces în lume sunt:

  • Diabetul, demența (sau boala Alzheimer)
  • Infecții ale tractului respirator inferior
  • Bolile de ficat
  • Obezitatea și supraponderabilitatea
  • Accidentele de circulație
  • Moartea neonatală.
Citește și:  Remediu naturist care alunga oboseala si durerea de la ficat

Care sunt cheile prevenirii bolilor cardiovasculare?

Specialiștii recomandă ca măsuri de prevenție: alimentația sănătoasă, exercițiile fizice, evitarea fumatului. Alte sfaturi:

  • Realizarea de exerciții fizice regulate
  • Evitarea fumatului pasiv, a stresului
  • Alegerea unei diete bogate în fructe și legume
  • Reducerea consumului de alcool
  • Evitarea alimentelor bogate în zahăr și grăsimi.

Dietele nesănătoase (precum consumul insuficient de fructe și legume, sau aportul mare de sare) sunt cei mai importanți factori ce afectează sănătatea oamenilor. Conform unui studiu recent realizat de americani: consumul redus de fructe și legume ar putea crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Specialiștii americani în nutriție spun că lipsa consumului de fructe și legume poate afecta enorm sănătatea oamenilor. Studiul arată că decesele cardiovasculare din lume pot fi legate și de faptul că oamenii nu consumă fructe și legume.

Cercetătorii au estimat aportul de fructe și legume la nivel mondial și au analizat datele, în ceea ce privește riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Concluzia a fost că aportul insuficient de fructe și legume are cel mai mare impact asupra morții produse de bolile cardiovasculare. Riscul este mai mic la oamenii care consumă multe fructe și legume zilnic.

2. Supraponderabilitatea și obezitatea

Obezitatea este o boală cronică, ce afectează și femeile și bărbații, în general persoanele de toate vârstele. Obezitatea crește riscul de a dezvolta boli netransmisibile, ce cuprind și suferințe grave, cum ar fi: bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, cancerul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) precizează că a crescut numărul de cazuri de obezitate, comparativ cu numărul de cazuri de malnutriție și de boli infecțioase. Se preconizează că în lipsa aplicării unor măsuri de prevenție și tratament, până în anul 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză.

A fi obez sau supraponderal are un impact serios asupra stării de sănătate a organismului. Prea multă grăsime poate duce la apariția unor boli grave.

Consecințele supraponderabilității asupra sănătății oamenilor sunt:

  • Bolile cardiovasculare, îndeosebi accidentul vascular cerebral și bolile de inimă
  • Diabetul zaharat de tip 2
  • Osteoartrita, bolile aparatului locomotor
  • Anumite tipuri de cancer, cum este cancerul de colon sau cancerul de sân.

Toate aceste boli grave pot produce invaliditatea severă și moarte prematură.

Supraponderabilitatea și obezitatea pot fi prevenite, o soluție ar fi păstrarea unui echilibru energetic între caloriile consumate și cele utilizate. Prin urmare, oamenii ar trebui să reducă aportul de grăsimi totale din alimentația zilnică, să consume mai multe fructe și legume, cereale integrale, nuci și desigur că limiteze consumul de alcool și zahăr. De asemenea, se recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.