Uleiul de oregano este un produs foarte bun pentru sanatate. El este un ulei esential obtinut prin distilare din frunzele de oregano – planata Origanum vulgare. In bucataria italiana se foloseste frecvent oregano drept condiment pentru gatit, insa este vorba despre oregano de cultura nu de oregano salbatic. In articol ne referim la uleiul din Oreganum vulgare si nu la uleiuri derivate din Origanum majorana si Lippia graveolens.
Uleiul de oregano contine doi compusi foarte importanti – carvacrol si timol – si care se gasesc in cantitate semnificativa, chiar si in procent ridicat de 90%, desigur totul depinde de concentratia acestui produs. Foarte important este ca uleiul de oregano pe care il cumparati sa fie de calitate, sa fie un produs bun, sa nu fie diluat sau, si mai rau, sa nu fie un ulei fals care sa nu contina proprietatile deosebite pe care ar trebui in mod normal sa le ofere daca ar fi original.
Cercetatorii au demonstrat proprietatile antibacteriene ale acestui ulei si efectul sau antibiodic extraordinar. Mai mult decat atat, inca din vremuri de demult uleiul de oregano era folosit in scop medicinal, in medicina traditionala, pentru combaterea infectiilor, inflamatiilor, durerilor, el avand proprietati antiparazitare, antivirale, antibacteriene, antiseptice, dezinfectante si antibiotice foarte bune.
Uleiul de oregano se foloseste in anumite doze pentru uz intern si uz extern. Efectele sale sunt foarte bune, in sensul ca ajuta in:
- combaterea alergiilor, infectiilor cu paraziti si bacterii, diareei, gazelor digestive, durerilor de cap, migrenelor;
- tratamentul artritei, infectiilor, artritei reumatoide, osteoartritei, problemelor digestive, eruptiilor cutanate, bolilor de piele, eczemelor, psoriazisului;
- consolidarea sistemului imunitar al organismului;
- vindecarea intepaturilor de insecte, paianjeni, muscaturi de serpi, are capacitatea de a neutraliza otrava;
- stimularea bilei, imbunatatirea digestiei;
- ameliorarea durerilor musculare, durerilor de articulatii;
- imbunatatirea respiratiei.
Pentru uz intern se administreaza in combinatie cu alt ulei vegetal considerat mai moale. Astfel se pun 1-5 picaturi la o lingura de ulei de masline sau ulei de in. Se amesteca si se serveste, tinand putin pe limba, apoi se inghite. Dupa o perioada de timp de 20 minute se bea o ceasca de ceai.
Si pentru uz extern acest ulei este foarte concentrat, de aceea este necesar sa fie amestecat cu un alt ulei vegetal mai diluat. Se adauga 4-5 picaturi de ulei de oregano la o lingura de ulei de masline, ulei de cedru, sau ulei de in. Se amesteca si se aplica local pe zona unde apare mancarime, infectie, inflamatie, eczeme, acnee, psoriazis, vezicule, etc.
La persoana care sufera de infectii ale urechii nu se pune niciodata ulei de oregano direct in canalul urechii, se freaca cu degetele si putin ulei in jurul urechii. In tratamentul afectiunilor respiratorii se fac inhalatii cu vapori din sticla de ulei de oregano (se miroase direct), sau se amesteca 2 picaturi de ulei de oregano cu o lingura de ulei de cedru si se fac inhalatii de cateva ori pe zi.