Palmierul pitic este originar din America de Nord și numit de asemenea palmierul-dințat. Aspectul său este asemănător palmierului, dar crește înalt doar de cel mult 6 m. Face parte din familia Arecaceae și are denumirea științifică Serenoa repens. Are frunzele zimțate și fructele de forma unor bace de culoare închisă, care cresc în mijlocul coroanei.
Fructele palmierului pitic erau apreciate din punct de vedere medicinal și de vechii amerindieni. Aceștia credeau în proprietățile lor vindecătoare și regeneratoare, fructele ajutau persoanele aflate în covalescență să-și recapete forța și energia de care aveau nevoie. Amerindienii foloseau aceste bace ca fiind fructe de pădure, ca remedii naturale pentru impotență, infertilitate, probleme urinare, libidou scăzut, pentru creșterea poftei de mâncare, calmarea simptomelor de menstruație dureroasă.
Produsele medicinale din fructele acestui palmier sunt folosite în tratamentul afecțiunilor urinare. În general bărbații au astfel de probleme din cauza creșterii în volum a glandei prostate (care înconjoară uretra) și astfel se produce destul de frecvent scăderea fluxului de urină.
În cazuri grave de adenom de prostată și hiperplazie prostatică se produce îngustarea uretrei prin creșterea numărului de celule și a glandei prostate. Aplicațiile terapeutice sunt mai ales pentru bolile prostate dar și pentru afecțiunile urologice. De asemenea, se spune că fructele palmierului pitic sunt eficiente în tratamentul dereglărilor hormonale și în cazuri de impotență și infertilitate.
Din fructele palmierului pitic se produce uleiul natural care este bogat în fitosteroli, caroteni și acizi grași polinesaturați Omega-6. Acesta este motivul pentru care uleiul extras din astfel de boabe poate ajuta la reducerea colesterolului din sânge, la ameliorarea durerii în zona pelvină, la îmbunătățirea funcției de reproducere. Același efect îl are și extractul din fructele palmierului pitic, în reducerea disconfortului și durerilor din zona abdominală și pelvină, a simptomelor tractului urinar inferior, în tratamentul afecțiunilor prostate și îmbunătățirea activității sexuale.
Alopecia este o afecțiune care apare la mulți oameni. Pentru tratamentul căderii părului (alopecia se referă la apariția cheliei), este foarte bun extractul din fructele palmierului pitic. Acesta este un remediu natural eficient deoarece inhibă producerea unei enzime (5-alpha-reductase) ce determină conversia testosteronului în dihidrotestosteron (substanță vinovată de producerea cheliei).
În concluzie, cei care au probleme cu căderea părului pot folosi extractul de palmier pitic în produsele pentru îngrijirea podoabei capilare, deoarece acesta este un adevărat medicament ce inhibă producerea hormonului responsabil de pierderea firelor de păr.
Extractul de palmier pitic nu se recomandă persoanelor însărcinate sau care alăptează. De asemenea, acest medicament poate avea efect asupra tratamentelor hormonale sau cu pilule contraceptive deoarece are și el un acțiune hormonală.