La inceputul verii, in luna iunie, se colecteaza nucile verzi care pot fi folosite la prepararea unui lichior ce are proprietati terapeutice de combatere a anemiei, colitei, viermilor intestinali si asteniei.
Acest lichior are proprietati digestive foarte bune si este bogat in iod. De asemenea contine tanin din nucile verzi care are proprietati astringente, antiparazitare si antibacteriene.
Reteta – Lichior din nuci verzi
Se folosesc in jur de 20-30 de nuci verzi, cat sa incapa (taiate in felii) intr-un borcan de 3-4 litri. Nucile se folosesc intregi, trebuie spalate bine sub jet de apa si apoi taiate cu tot cu coaja in felii de 0,5 mm. Pentru a nu va pata mainile folositi manusi de protectie. Se pun feliile de nuci in borcan, se adauga 1-2 bastonase de scortisoara si se toarna peste ele un amestec realizat din 1 litru alcool de 70-90 grade si un 1,5 litri apa.
Se lasa la macerat cel mult 14 zile, agitand amestecul in fiecare zi, apoi se filtreaza prin tifon. Intr-o tigaie se caramelizeaza 5 linguri de zahar, iar la final se stinge cu apa, se pune 300-400 g zahar si 3 cuisoare. Cei care doresc pot adauga si un varf de cutit de nucsoara. Pentru un plus de aroma se pot folosi si 3 bucati de coaja de lamaie de culoare galbena.
Se pun ingredientele la fiert, iar dupa ce da un clocot se lasa putin la racit si se adauga peste maceratul din nuci (preparat initial si filtrat prin tifon). Se amesteca si se pune in sticle, se lasa sa stea timp de 2 luni intr-un loc racoros, la intuneric, apoi se poate servi.
Avand in vedere faptul ca nucile se folosesc cu tot cu coaja, lichiorul are efectul unui ,,medicament natural”, de combatere a infectiilor bacteriene si virale, dar si a viermilor intestinali. Acest lichior este un leac excelent pentru afectiunile intestinului, distruge bacteriile si parazitii, ajuta la digestia proteinelor si dizolva grasimile.