Lipsa de vitamine afectează starea unghiilor

0
500
Lipsa de vitamine afectează starea unghiilor

Multe afecțiuni sunt provocate de lipsa de vitamine. Unghiile au și ele nevoie de anumite vitamine pentru o stare bună, un aspect natural frumos și sănătos. Unghiile sunt alcătuite din cheratină, proteină care apare și în structura firelor de păr. Specialiștii în domeniul sănătății spun că unghiile reflectă starea organismului, de aceea trebuie să dăm o atenție deosebită aspectului lor.

Este necesar să cunoaștem modul de formare și de creștere a unghiilor, care sunt substanțele nutritive pentru menținerea stării lor, care este alimentația ce ajută în păstrarea sănătății întregului organism. Unele persoane au unghii subțiri, fragile, din naștere, au procentul de cisteină mic (un aminoacid care are rol în sănătatea unghiilor). Bolile interne pot deteriora aspectul unghiilor. De exemplu, procesele infecțioase din organism pot da anumite dungi inestetice pe unghii. În general, unghiile care se exfoliază fără motiv nu sunt puternice și sănătoase, cu siguranță dieta este neechilibrată și trebuie schimbată.

Ritmul de creștere a unghiilor nu este la fel la toți oamenii, variază de la o persoană la alta. Specialiștii spun că unghiile de la picioare cresc mai încet decât cele de la mâini.

Orice deteriorare a stării de sănătate are repercursiuni și asupra unghiilor. De asemenea, medicamentele care se iau pentru tratamentul unor afecțiuni sau boli pot afecta starea unghiilor. Există și anumite traume, prejudicii care pot afecta unghiile. De exemplu, dacă o persoană se lovește la un deget de la picior, sau își face o vânătaie, va avea țesutul deteriorat, iar alimentarea cu sânge în acea zonă va fi mult redusă sau chiar oprită.

Vitaminele sunt importante pentru unghii

Cu siguranță o alimentație echilibrată va menține starea de sănătate a organismului și va avea un rol important pentru frumusețea naturală a unghiilor.

sanatatea unghiilor

Una dintre vitaminele necesare unghiilor este retinolul, numit caroten sau vitamina A. Aceasta stimulează sistemului imunitar al organismului, crește rezistența acestuia în fața bolilor. Este importantă pentru unghii, păr, ochi, oase, dinți. Lipsa acestei vitamine din canalele transversale ale unghiilor poate încetini creșterea acestora.

Citește și:  Afla ce poti face daca ai probleme de auz

Vitamina A se găsește în alimente precum sunt: morcovi, spanac, varză roșie, ardei roșii, tomate, măceșe, salată verde, ficat de pasăre, ficat de vită, ficat de porc, afine, coacăze, ouă, brânză, alune, mure, cătină albă, zmeură, ardei gras, sparanghel, legume portocalii. Consumă alimente bogate în vitamina A și vei avea unghii rezistente, netede, care nu se rup ușor.

Pentru unghii frumoase este necesară o alimentație bogată în vitamine din grupul B. Acestea ajută la formarea proteinei din unghii, a cheratinei. Cele mai importante sunt vitamina B1, B2, B5 și B6 care ajută la creșterea unghiilor și menținerea structurii acestora. Lipsa acestor vitamine duce la exfolierea unghiilor, la deteriorarea lor, la ruperea cu ușurință și un aspect nesănătos. Vitaminele B se găsesc în legume verzi, cereale, varză, carne, ficat, lapte și altele.

O altă vitamină importantă pentru unghii este tocoferolul sau vitamina E. Aceasta oprește procesul de îmbătrănire a țesuturilor deoarece ajută în neutralizarea radicalilor liberi. Astfel impactul vitaminei asupra unghiilor este excelent, acestea au o rezistență mare, nu mai sunt moi sau fragile, nu se mai rup repede și nici nu se exfoliază. Vitamina E se ia din ulei de germeni de porumb, semințe de floarea-soarelui, alune, inimă, ficat, spanac, varză, nuci, pâine neagră, soia, făină de grâu, miere.

Vitamina C este importantă pentru starea unghiilor, ea ajută și la asimilarea vitaminelor A și E în organism. Lipsa ei produce ondularea unghiilor, sau creșterea lor anormală. Vitamina C apare în citrice, sfeclă roșie, părunjel, fragi, ardei, măceșe, spanac, afine, agrișe, mure, kiwi, fragi, coacăze negre, lobodă, mărar, varză și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.