În spatele durerilor de gât, răgușelii, tusei și dificultății la înghițire se ascunde o amigdalită sau inflamare a amigdalelor palatine care poate fi produsă de o infecție bacteriană sau virală. Infecțiile virale apar mai ales la copii, iar cele bacteriene survin la adulți. Cea mai întâlnită bacterie care produce amigdalita se numește Steptococcus. Agenții patogeni pot pătrunde în organism prin nas și cavitatea bucală și astfel ei trebuie să treacă de amigdale, provocând inflamarea amigdalelor palatine, acumulări de țesuturi limfatice spre partea superioară a gâtului.
Dacă sistemul imunitar al organismului nu este foarte rezistent și nu reușește să distrugă virusurile și bacteriile, se ajunge la acumulări de țesuturi limfatice, la dureri în gât, dificultăți la înghițire, răgușeală, amigdale înroșite, umflate și dureroase. Dacă nu este tratată corespunzător amigdalita se poate agrava si duce la abces peritonsilar ceea ce face ca respirația să se facă cu dificultate din cauza faptului că sunt blocate căile respiratorii, iar infecția se răspândește în zona gâtului.
Principalele simptome în caz de amigdalită sunt: durerile de cap, durerile de gât, febra, dificultățile la înghițire, starea de slăbiciune generală, tusea, răgușeala, amigdalele înroșite, frisoanele, stările de greață, vărsături, nodulii limfatici inflamați sau măriți în volum, curgerea nasului sau senzația de înfundare a nasului.
Metode de tratament pentru amigdalită
Foarte important este să se urmeze un tratament pentru combaterea infecției și consolidarea sistemului imunitar al organismului. Fără medicamente este mai greu de eliminat acumulările de puroi în scopul ameliorării inflamației. Suplimentele de vitamina C și substanțe bioflavonoide sunt foarte bune pentru creșterea imunității și lupta contra infecției. De asemenea, uleiul de ficat de cod este un produs foarte bun pentru stimularea sistemului imunitar și în plus este și natural.
Acest ulei ajută și la regenerarea țesuturilor, deci trebuie să facă parte din dieta pentru tratamentul acestei afecțiuni. Tot pentru vindecarea și protejarea țesuturilor este și vitamina A împreună cu betacarotenul, acestea ajută la vindecare, sunt foarte eficiente pentru restabilirea sănătății. Vitamina E este bună pentru stimularea sistemului imunitar, combaterea radicalilor liberi și protejarea corpului de infecții. Vitaminele din complexul B au rol în producerea anticorpilor și deci la creșterea rezistenței organismului.
Pentru combaterea infecțiilor se poate folosi clorofila care este un antibiotic natural, ea ajută la vindecarea eczemelor și iritațiilor din cavitatea bucală. Zincul este recomandat deoarece grăbește vindecarea si consolidează sistemului imunitar al organismului. În scopul reducerii inflamațiilor amigdalelor palatine se pot folosi enzimele proteolitice care sunt eficiente în tratamentul acestei afecțiuni. Simptomele de amigdalită, de gât umflat se pot ameliora cu vitamina B6 (care se mai numește piridoxină).
Tot pentru reducerea inflamațiilor se poate face gargară cu apă caldă sărată, aceasta având și efect de calmare a durerii și eliminare a mucusului. Se pune jumătate de linguriță cu sare la 200 ml apă caldă, se amestecă bine până se dizolvă granulele de sare, apoi lichidul se poate folosi sub formă de gargară. Gargara se poate face și cu ceai de salvie, care are efect calmant și antiinflamator.
În cazuri mai grave, când infecția este mai mare și apar stări febrile, trebuie să se folosească cimbrul. Această plantă reduce febra, inflamațiile, infecțiile, calmează durerile de cap și elimină mucusul din căile respiratorii. Mușețelul este o altă plantă medicinală care ameliorează durerile de gât și reduce febra. Tinctura de echinacea ajută la ameliorarea simptomelor care apar în caz de amigdalită, are afect bun în combaterea infecției din gât și în consolidarea sistemul imunitar.
În cazul amigdalitei produsă de infecțiile bacteriene trebuie urmat un tratament cu medicamente antibiotice recomandat de medic. Pentru tratamentul amigdalitei se bea ceai de mentă, de flori de soc sau de codița-șoricelului, deoarece un astfel de preparat are efect de calmare a durerilor de gât. De asemenea, se consumă supe din legume și zarzavaturi, se administrează propolis.
Fumatul trebuie evitat deoarece irită gâtul și agravează simptomele bolii.