Toxicitatea mercurului afectează grav organismul

0
518
Toxicitatea mercurului afectează grav organismul

Expunerea la mercur nu ar trebui ignorată de oameni deoarece acest metal este mai toxic și decât plumbul. Cele mai afectate sunt persoanele care trăiesc în mediu poluat, ele au o concentrație mare de mercur în sânge. Mercurul este un metal care poate apărea în special în apă, datorită contaminării mediului, astfel intră ușor în alimentație. Se găsește de asemenea în sol, fungicide, pesticide, dezinfectante, termometre, baterii, semințe și cereale tratate cu clorură de metilmercur.

O cantitate mare de mercur se găsește în peștele marin (macrou, rechi, pește spadă) datorită metilmercurului care contaminează apele. Mercurul apare și în produsele cosmetice, instrumentele industriale, balsamurile de rufe, vopselurile, latexul, conservanții pentru lemn, solvenții, plombele dentare sau poate fi inhalat din vaporii unor proceduri stomatologice.

Mercurul este foarte periculos pentru organism, el reprezintă o otravă care se acumuleză în rinichi, splină, ficat și creier. Se elimină parțial și foarte lent prin rinichi. Ajunge la centrii durerii din creier și în sistemul nevos. Împiedică absorbția nutrienților de către celule și eliminarea rezidurilor celulare.

Principalele semne ale intoxicației cu mercur sunt: durerile de cap, oboseala, durerile de corp, gingivita, infecțiile renale, diareea, hipersalivația, reacțiile alergice, crizele de astm, hiperactivitatea. Din cauza intoxicației cu mercur poate fi afectat sistemul nervos, pot apărea spasme musculare, stări de anxietate, modificări de dispoziție, tulburări de mers, de vorbire, modificări de personalitate, afecțiuni vizuale, auditive.

Citește și:  Se poate folosi aminoacidul numit ornitina in tratarea hepatitei?

În cazuri grave se poate ajunge la paralizie, orbire, mai ales dacă este afectată activitatea unor enzime. Toxicitatea mare a mercurului în organism poate produce artrită, dermatită, depresie, oboseală, pierderea părului, amețeală, dureri de articulații, pierderi de memorie, slăbiciune musculară, greață, vărsături, probleme respiratorii, cardiace și afecțiuni ale rinichilor.

În cazuri de intoxicații cu mercur este necesar tratament medical intensiv, de aceea pacientul trebuie spitalizat. Gradul de otrăvire se determină prin analiza sângelui.

Pentru tratament se pot lua suplimente de seleniu care neutralizează efectele mercurului. Vitamina E se poate asocia cu seleniu deoarece și ea are efect de neutralizare a mercurului. Usturoiul are efect detoxifiant, de aceea trebuie introdus în alimentație. De asemenea, algele sunt indicate pentru eliminarea toxinelor din organism.

Vitamina C este recomandată pentru creșterea rezistenței organismului și eliminarea metalelor din corp. Vitamina A este un bun antioxidant care combate efectul negativ al radicalilor liberi și se poate folosi împreună cu betacarotenul, care are același efect.

Drojdia de bere este bogată în vitamina B care ajută la buna funcționare a creierului și protejarea sistemului nervos. De asemenea, lecitina este un supliment foarte bun în cazuri de otrăvire cu mercur, ea apără celulele creierului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.