Oțetul este folosit de secole în tratarea a numeroase afecțiuni. Poate fi de mai multe soiuri, care depind de materia primă utilizată în fabricarea lui: mere, struguri și alte fructe. Oțetul organic este o sursă naturală de vitamine și minerale care au capacitatea de a combate mulți factori care ne îmbolnăvesc. Cu toții folosim oțetul drept condiment, el fiind întrebuințat chiar mai mult decât vinul în gastronomie.
Pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale acestui produs, important este să se aleagă oțet natural și nu oțet sintetic. Diferența dintre cele două produse este mare. Primul conține 97% apă și substanțe active: esteri, alcooli polihidroxilici, acid citric, acid malic, acizi acetici, aldehide, macro și microelemente (magneziu, potasiu, seleniu, cupru, mangan, fosfor, sodium, calciu, fier, zinc), etc. Al doilea – oțetul sintetic – este format din apă și acid acetic.
Cel mai indicat este oțetul de mere organic care se remarcă prin propritățile antiinflamatorii, antibacteriene și analgezice. Conține vitamine (A, B1, B2, B6, C, E), oligoelemente, acid acetic, magneziu, siliciu, cupru, sulf, calciu, fier, potasiu, fosfor, sodium, acid citric, acid oxalic, etc. Oțetul organic se poate administra pe cale orală, se beau câte 3-4 lingurițe odată, sau diluate în apă.
Acest tratament accelerează metabolismul, elimină grăsimile și carbohidrații, ajută la scăderea în greutate, deci este util în curele de slăbire mai ales că diminuează și pofta de mâncare. De asemenea, reduce tensiunea arterială semnificativ, de aceea este recomandat persoanelor predispuse la hipertensiune arterială. Dacă se bea înainte de masă un pahar cu apă în care s-a adăugat o lingură de oțet de mere se poate crește aciditatea din stomac și se poate îmbunătăți digestia.
Oțetul de mere ajută în tratarea indigestiei, intoxicațiilor alimentare, infecțiilor gastro-intestinale, normalizarea florei intestinale, purifică vasele de sânge, detoxifică ficatul, îmbunătățește reproducerea celulelor roșii și ameliorează durerile musculare, artritice, reumatismale. Este revitalizant pentru organism, are proprietăți antireumatice, combate stresul, oboseala și previne formarea calculilor renali.
Un alt mod de folosire a oțetului organic este prin aplicarea lui pe zona afectată. Vindecă rănile și leziunile de la nivelul pielii, entorsele, întinderile musculare și alte afecțiuni cutanate. Dacă este folosit la nivelul pielii sub formă de comprese poate trata anumite boli cutanate.
Tonifică pielea uscată, dar trebuie folosit cu atenție pe pielea sensibilă. Ajută în combaterea acneei, este un produs astringent foarte bun, are efect antifungic antiinflamator, se poate aplica local pe zona afectată de artrită sau alte afecțiuni de acest fel, de tip reumatic. Oțetul de mere ajută în tratamentul varicelor. Prin frecționarea pielii cu oțet de mere dimineața și seara se stimulează circulația sângelui.
Dacă se masează pielea corpului cu oțet de mere se scapă de oboseală ca prin minune, se catifelează și tonifică pielea, acest tratament este foarte eficient. Datorită conținului de minerale, vitamine și acizi organici, oțetul organic este benefic pentru piele, îi creează un aspect îmbunătățit, de întinerire. Este indicat pentru îngrijirea pielii, deoarece oferă frumusețe și strălucire, crește tonusul și restabilește mediul acid-alcalin al tegumentului.
Un alt avantaj al acestui preparat natural este că are proprietăți antiseptice excelente. De aceea este folosit în preparate cosmetic recomandate pentru îngrijirea pielii. Masca cosmetică din oțet de mere și alte ingrediente naturale (miere de albine, gălbenuș de ou crud) este tonică pentru piele, ajută la curățarea de celule moarte și la hidratarea și îmbunătățirea aspectului tegumentului. Se face tratamentul timp de 10-15 minute, se spală fața cu apă călduță și apoi se aplică o cremă hidratantă.