Colonul iritabil este cea mai frecventă afecțiune a tubului digestiv și se caracterizează prin tulburări funcționale, prin colici, prin dureri, constipație ce alternează cu diaree, prin eliminări rectale de mucus. Știați că mai mult de 25% din populație suferă de colon iritabil? La persoanele aparent sănătoase această afecțiune este prezentă în 15-30% din cazuri. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. Colonul iritabil apare mai mult la femei decât la bărbați.
Cauzele colonului iritabil sunt inflamațiile intestinale, dizenteria, enterita infecțioasă, carența de enzime, alimentația săracă în fibre vegetale, factorii ereditari, psihici, hormonii intestinali. Numeroși bolnavi dezvoltă această afecțiune datorită faptului că sunt stresați, au frecvent situații conflictuale, probleme psihice, stări nevrotice, anxioase, depresive, isterice. Tutunul și alcoolul sunt factori de risc ai acestei afecțiuni. Sedentarismul și stresul pot duce la apariția colonului iritabil la fel ca și alimentația nesănătoasă.
În cazurile de colon iritabil apar numeroase simptome care sunt foarte neplăcute. Dintre acestea fac parte constipația, diareea, durerile abdominale, balonările, scaunul dur sau scaunul moale și apos. Astfel de stări sunt produse frecvent de ingestia unor alimente ca de exemplu sucurile de fructe sau laptele. La unii bolnavi de hemoroizi sau cu fisuri anale apare scaun cu sânge. De asemenea bolnavii pot avea stări de insomnie, pot intra în depresie, pot suferi de cefalee și transpirații intense. Colonul iritabil poate da simptome de colită, de arsură și presiune, de dureri renale, pancreatice, în zona apendicelui, dureri cardiace și axilare.
Astfel de dureri dispar după eliminarea de gaze sau după defecație. Pot fi însoțite și de stări de greață, vărsături, inapetență, flatulență, tulburări de deglutiție. Pentru stabilirea diagnosticului se face un examen clinic complet, se fac investigații radiologice, colonoscopice, gastro-intestinale, ale căilor biliare, ecografii, biopsii. În acest fel se exclud unele boli și afecțiuni (cum sunt suferințele abdominale și endocrine) și se ajunge la un diagnostic corect.
Tratamentul constă în stabilirea unui program de masă și de odihnă, a unui regim adecvat. Se va elimina total alcoolul și fumatul. Se vor respecta orele de somn. Se vor face exerciții fizice, respiratorii, băi calde. Dieta va fi bogată în fibre, în legume și fructe, în alimente care nu balonează.
Se va alege tărâțea de grâu care este foarte sănătoasă pentru colon, însă tratamentul se face timp de 2 săptămâni, în primele zile se va mânca foarte puțin, doar 2 lingurițe de tărâțe de 3 ori pe zi, apoi doza se crește progresiv. Se va evita ciocolata, grăsimile, legumele pastăi, ridichile, cartofii, varza, citricele, nucile, deoarece toate acestea balonează. Masa se servește la oră fixă, preparatele culinare nu trebuie să fie nici reci dar nici fierbinți. Nu se servesc băuturi carbogazoase.