Argila are un colorit care reflectă conținutul de substanță organică și minerale argiloase, silicați de aluminiu, illit, aluminosilicați, caolinit, cuarț, etc. Fierul are un efect în stabilirea culorii argilei, astfel pot fi argile roșii, cenușii, verzi și negre. Lipsa fierului și o cantitate semnificativă de aluminosilicați poate face ca roca să aibă o culoare albă. Astfel pot fi argile de culoare albă-cenușie, cărămizie, albă-cenușie-galbenă, negru-brun, verde-închis, brun-închis. Pentru a stabili conținutul de minerale se fac diferite analize fizice, chimice, mineralogice, cu raze X, microscopice.
Argila din Munții Pădurea Craiului are un conținut de minerale semnificativ și proprietăți polivalente ce o fac să aibă beneficii asupra organismului. Întotdeauna se utilizează doar argilele care au fost testate și analizate în ceea ce privește compoziția lor. Doar așa se poate stabili care argilă este utilă organismului uman și care are și minerale toxice. Anumite minerale sau oligoelemente toxice (cadmiu, bismut, aluminiu, arseniu, argint, plumb, mercur) trebuie evitate mai ales dacă sunt în cantitate semnificativă. Argilele nu se aleg după culoare, se selectează după rezultatele analizelor de care spuneam mai sus.
Tratamentele cu ajutorul cataplasmelor și compreselor cu argilă sunt folosite pentru uz extern. Astfel de cataplasme se prepară doar în vase de sticlă, faianță, lemn sau porțelan. După ce sunt folosite, astfel de cataplasme se aruncă pentru că vor conține toxine. Doza de suspensie de argilă folosită se stabilește în funcție de tipul afecțiunii de care suferă pacientul cât și în funcție de vârsta acestuia. Cataplasmele se aplică pe mâini, picioare, pe piele în zona ficatului, a pancreasului, rinichilor și altor organe.
După cum spuneam mai sus argila se prepară într-un vas de sticlă, faianță, lemn sau porțelan. Se pune praful de argilă în vas, se adaugă apă astfel încât apa să depășească suprafața argielei cu jumătate de cm. Se amestecă și se obține o pastă a cărei consistență nu este bine să fie prea tare, ea trebuie să se muleze pe piele și de asemenea să nu fie nici prea moale și să curgă.
Tratamentul se face seara și astfel cataplasmele se țin până dimineața. Dacă tratamentul se face în timpul zilei, cataplasmele se țin minim 2 ore. Inițial este indicat ca pielea să fie spălată, apoi se aplică un strat de argilă sub forma unei cataplasme subțiri de 0,5-3 cm. Dacă pielea este purulentă nu este bine ca argila să se aplice direct pe piele, ea se pune în prealabil într-un tifon. Dacă pielea este fără pilozitate, argila se poate aplica și direct pe suprafața acesteia. În general cataplasmele trebuie să fie destul de late, să depășească zona lezată cu cca. 1 cm.
Dacă tratamentul se face pentru laringită, bronșită, afecțiuni reumatologice, migrene, sinuzite, dezintoxicarea organismului, este recomandat ca argila să fie călduță. Încălzirea cataplasmelor se face în bain-marie, se pune vasul cu argila preparată într-un alt vas mai mare în care este apă caldă. După ce argila s-a încălzit suficient se aplică imediat pe piele, pe zona afectată. Dacă cataplasmele se aplică pe pielea afectată de arsuri, insolație, înțepături de insecte, negi, febră, tăieturi, boli de rinichi, afecțiuni vezicale și alte suferințe de acest gen este bine ca argila să fie rece sau la temperatura camerei.
Cataplasmele se fixează cu tifon sau dacă sunt mici se poate folosi plasturele. Dacă este vorba despre o plagă, arsură, fisură, se poate pune o frunză de varză peste cataplasmă deoarece aceasta ajută la menținerea prospețimii și umezelii argilei.
Cataplasmele sunt folosite pentru tratamentul diferitelor suferințe, în cazuri de ulcere varicoase, fracturi, entorse, afecțiuni ale ficatului, stomacului, rinichilor, prostatei, pancreasului, etc. Dacă apare supurație, roșeață, senzație de căldură sau de frig, este posibil să fie o reacție a organismului la eliminarea țesuturilor cangrenoase.
Compresele se realizează astfel: se amestecă un litru de apă de pe tărâțea de grâu cu 50 gr praf de argilă. Se amestecă, apoi în soluția obținută se introduce o pânză din material natural (fie din in, bumbac sau cânepă) și se îmbibă timp de câteva secunde, apoi se stoarce și se folosește ca o compresă pe piele, în zona dureroasă, în cazuri de afecțiuni reumatice, acnee, psoriazis, varice, inflamații la membre și alte probleme de sănătate. Acest tratament se face timp de câteva minute, apoi dacă este necesar se repetă.
Indicat este să se ceară părerea unui medic specialist înainte de a folosi orice metodă de tratament alternativă pentru vindecarea unei afecțiuni.