Epilepsia este o boală a cărei caracteristică principală este criza convulsivă repetată. Prin convulsia epileptică are loc disfuncția temporară a creierului care poate produce activitatea electrică necontrolată a neuronilor din cortexul cerebral și transmiterea involuntară a semnalelor puternice în mușchii corpului. Persoana care suferă de epilepsie poate muri sau avea contracții musculare spasmodice. Boala apare la persoanele care au vârsta de 25 de ani sau au între 25 și 75 de ani. Este considerată cea mai frecventă tulburare a sistemului nervos central.
Pertrurbarea funcției creierului este motivul apariției simptomului epileptic. O tumoare pe creier sau chiar proasta alimentare cu sânge a creierului poate duce la epilepsie. De asemenea un traumatism cranian poate fi o cauză a bolii. Boala poate fi ereditară sau o consecință a meningitei de care s-a suferit în copilărie. Crizele convulsive pot fi declanșate de consumul de alcool, modificările hormonale, lipsa de somn, expunerea la lumină intermitentă, hiperventilație, schimbările din timpul ciclului menstrual sau de la ovulație.
Convulsiile sunt focale și generalizate. Cele focale apar doar într-o parte a creierului, afectează doar o mică parte a acestuia, acolo unde își au originea. În astfel de crize persoana bolnavă este conștientă, are spasme în braț sau în picior, tulburări de vedere, senzații ciudate, senzații de miros și gust amplificate, aude sunete, are stări de tristețe și de bucurie bruscă. Dacă convulsiile focale sunt complexe poate suferi o pierdere parțială a stării de conștiință timp de 2 minute, timp în care nu poate vorbi, clipește, are spasme, strâmbă din gură, pare că trăiește în vis. Apoi, după criză este confuză o perioadă de timp.
În convulsii generalizate este afectată o parte mare a creierului, pot fi convulsii absente, tonice, atonice, clonice, tonico-clonice. În cazuri de convulsii tonico-clonice bolnavul își pierde cunoștința, cade la pământ, are spasme musculare în tot corpul timp de 2 minute. Poate avea eliminări de urină necontrolate, iar după criză este confuz, epuizat și obosit. În convulsiile absente apar bătăi rapide din pleoape, căderea la pământ și pierderea conștiinței timp de 10-30 de secunde.
Remedii naturiste pentru tratarea epilepsiei
Medicamentele anticonvulsive care se administrează în astfel de cazuri ajută în tratamentul simptomelor. Unele din ele au efecte secundare de creștere a părului facial și de încetinire a funcțiilor mentale. Pentru aceasta suplimentele nutriționale sunt de ajutor persoanelor cu epilepsie. De exemplu L-carnitina este indicată în tratamentul bolii deoarece această substanță se pierde din cauza administrării medicamentelor anticonvulsive.
Aminoacidul L-carnitină protejează celulele, le furnizează acizi grași esențiali și ajută la formarea proteinelor. Un alt aminoacid care poate fi folosit ca supliment în tratament este L-tirozina deoarece ajută la funcționarea corectă a creierului.
Magneziul calmează sistemul nervos și reduce spasmele musculare. Taurina are proprietăți antioxidante, consolidează sistemul imunitar, asigură activitatea globulelor albe și menține funcția neurologică. Seleniul este important pentru celule. Vitaminele din complexul B sunt necesare funcționării normale a sistemului nervos central. Cele mai importante pentru creier sunt vitamina B3, B5, B6 și B12.
Suplimentele de calciu și zinc ajută în transmiterea impulsurilor nervoase și la protejarea celulelor creierului. Quercitina este un flavonoid antioxidant și antiinflamator care ajută în tratamentul bolii. Pentru îmbunătățirea oxigenării creierului se recomandă coenzima Q10 și coenzima A. Vitamina A și substanțele carotenoide protejează funcția creierului și au proprietăți antioxidante. Vitamina E stimulează circulația sangvină, este importantă pentru acoperirea deficitului de vitamine creat de medicamentele anticonvulsive.
Plantele medicinale și alte recomandări naturite cu cele mai bune rezultate în tratamentul epilepsiei:
Lobelia, isopul și lumânarea neagră sunt plante cu efect calmant, care ajută în menținerea sub control a sistemului nervos. Pot fi folosite în cazuri de epilepsie. Lucerna este bogată în minerale de aceea este importantă pentru dieta bolnavilor. Peștele și uleiul de pește scad riscul de convulsii, atac de cord, boli cardiace și de deces.
Fitoterapia sau medicamentele pe bază de plante sunt anticonvulsive, antiinflamatoare, antimicrobiene, sedative, diuretice, etc. Astfel de medicamente reduc simptomele, combat depresia, oboseala, stresul, frica, anxietatea, tristețea, jena. Homeopatia nu poate vindeca epilepsia dar poate reduce efectele secundare ale unor medicamente clasice și în plus poate ameliora stările nervoase, de stres, anxietate și depresie. Un medicament este Belladonna sub formă de granule, care se pun sub limbă și ajută la calmarea bolnavului.
Plantele folosite în restabilirea fluxului de sânge către creier, ameliorarea inflamațiilor, reducerea presiunii intracraniene sunt: oregano, cicoare, talpa-gâștii, florile de soc, mușețel, mătase de porumb, mentă, pătlagină, coada-calului, rostopască, crețușcă, trifoi, frunze de păpădie, rădăcină de ginseng, flori de tei, flori de păducel.
Pentru ameliorarea convulsiilor, vederii încețoșate, durerilor de cap și amețelilor se folosesc următoarele plante: maghiran, semințe de mărar, rădăcină de bujor, rădăcină de angelică, flori de trifoi roșu, muguri de mesteacăn, măcriș, coada-șoricelului, coada-calului, frunze de pătlagină, talpa-gâștii, troscot, pelin, flori de mușețel.
Un amestec de plante medicinale eficient pentru tratamentul epilepsiei este cel din: flori de coada-șoricelului, frunze de pătlagină, frunze de coacăz negru, ienupăr, muguri de mesteacăn, frunze de urzică, frunze de merișor de pădure, flori de mușețel, oregano, fenicul, trifoi, hamei, coada-calului.
Evitați situațiile stresante, certurile, tensiunile nervoase, indulcitorii artificiali și alimentele prăjite, consumul de alcool, berea, cola, alimentele picante sau prea sărate. Dieta trebuie să cuprindă legume cu frunze verzi, sfeclă, lapte proaspăt, brânză de vaci, ouă, nuci, alune și semințe crude. Beți sucuri naturale din legume cu frunze verzi, dar și din morcovi, sfeclă roșie, fasole verde, mazăre. Activitatea fizică este importantă deoarece ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului, a musculaturii, îmbunățește fluxul de sânge și ajută la oxigenarea creierului.