Ce sunt entorsele si care sunt etapele primului ajutor?

0
650
Ce sunt entorsele si care sunt etapele primului ajutor

Entorsele reprezinta afectiuni ale ligamentelor, acestea manifestandu-se prin intinderi sau chiar rupturi de ligament. Ligamentele sunt fibrele care imbraca articulatiile si tin oasele in loc, ele permitind mobilitatea articulatiilor. De buna functionare a sistemului osos, in special in cazul sportivilor de performanta, un rol important il au ligamentele.

Ligamentele au o anumita elasticitate si in momentul in care din cauza unui efort sustinut sau a unor miscari bruste se depasete un anumit prag critic se produc entorsele. Desi pare surprinzator, marii performeri din diferite sporturi, precum tenis, fotbal, baschet sunt predispusi entorselor.

In cazul in care acestia inainte de antrenamente sau competitii nu respecta programul de incalzire si, daca este cazul, purtarea unor bandaje elastice pe articulatile cu probleme se pot produce entorse. Nimic nu este mai grav pentru un sportiv de performanta decat sa sufere o entorsa. Totusi, indiferent daca suntem sportivi sau nu, in cazul unor entorse este obligatoriu sa ne prezentam de urgenta la medic si sa respectam cu strictete recomandarile acestuia. In cazul in care situatia impune interventie chirurgicala, aceasta va fi efectuata.

In functie de gravitatea lor, entorsele pot fi:

  • Entorse simple: atunci cand pacientul sufera doar intinderi de ligament.
  • Entorse grave: se manifesta prin rupturi de ligamente, care impun operatii pentru remedierea problemei.

Entorsa simpla sau cum mai spune mama „scrantirea piciorului” se manifesta prin intinderi ale ligamentelor, acestea nefiind insa rupte sau smulse. Pacientul care prezinta entorsa simpla va prezenta urmatoarele simptome:

  • Articulatia este foarte umflata, practic in zona articulatiei veti observa cum piciorul se „umfla”;
  • Zona este deosebit de sensibila si dureroasa.
  • Se poate misca piciorul, mana, etc, in limite normale, insa miscarea va produce dureri, uneori insuportabile.

Pentru stabilirea diagnosticului pacientul va fi examinat, urmand a se efectua o radiografie pentru a se stabili daca exista vreo leziune sau nu. Dupa stabilirea exacta a diagnosticului se va stabili tratamentul. Acesta poate consta in:

  • Imobilizarea cu ajutorul unei atele sau benzi elastice a zonei afectata. Este obligatorie o perioada de repaus pentru cicatrizarea ligamentului in conditii bune.
  • Imobilizarea cu ajutorul gipsului. La aceasta metoda se recurge doar in cazul in care entorsa este deosebit de dureroasa. Si in acesta caz repausul si evitarea miscarilor bruste este vitala.

Entorsa grava spre deosebire de primul caz se manifesta prin rupturi sau smulgeri de ligamente. In cazul unei rupturi de ligament articulatia va avea miscari anormale, dezordonate.

Pentru stabilirea diagosticului si mai ales a metodelor de tratament si vindecare se va efectua un examen clinic, iar apoi o radiografie.

entorsele
entorsele

La examenul clinic se va observa ca pacientul prezinta in zona afectata dureri foarte mari, zona fiind tumefiata. Examenul radiologic se impune si in cazul diagnosticului evident, deoarece doar cu ajutorul acestui examen se poate stabili daca vor rezulta sechele.

Citește și:  Transplantul de organe - intre inceputuri si organele autoconstruite

De cele mai multe ori situatia impune o interventie chirurgicala pentru a ajuta refacerea ligamentelor sau chiar inlocuirea acestora. Atentie, dupa interventie si perioada de repaus, este obligatorie recuperarea fizica sub supraveghere medicala, cu ajutorul unui kinoterapeut.

Cele mai predispuse articulatii la entorse sunt: genunchiul sau glezna, insa entorsele se pot localiza si la nivelul cotului, pumnului, degetului si umarului.

Entorsa gleznei este una din cele mai des intalnite entorse si se datoreaza „sucirii” piciorului in interior. Acest fapt determina o leziune a ligamentului de pe fata exterioara a gleznei ce leaga oasele gambei de osul piciorului.

Entorsa genunchiului se datoreaza unei miscari bruste sau violente a piciorului, leziunea mergand de la entorse simple pana la cele mai grave. Entorsa la genunchi va afecta grav echilibrul pacientului. Pentru vindecarea acestui tip de entorsa se va folosi genunchiera. Aceasta reprezinta un pansament circular sau chiar rigid, respectiv gips, pentru a mentine nemiscata articulatia si a o proteja de miscari sau atingeri accidentale. Atentie gipsul imobilizeaza total articulatia, astfel ca acestea vor fi puse doar la recomandarea medicului ortoped.

Ceea ce este bine ca fiecare dintre noi sa stie este modul si metodele de prim ajutor. Chiar daca nu avem la indemna echipamente speciale sau bandaje speciale tot putem acorda primul ajutor. Important este sa nu ne pierdem cu firea, sa fim calmi si sa stim ce avem de facut. Un prim ajutor acordat necorespunzator poate determina repercusiuni mult mai grave decat daca l-am fi acordat.

Etapele primului ajutor in caz de entorsa:

  • Persoana accidentata va fi imobilizata intr-o pozitie confortabila, fara ca zona afectata sa suporte vreo presiune. Pentru aceasta se recomanda ridicarea si sprijinirea membrului (picior, mana, etc).
  • Aplicarea rapida a unei comprese cu apa rece sau daca este posibil cu gheata.
  • Imobilizarea membrului afectat. Daca nu aveti la indemana atele profesionale se poate improviza. Important este ca atelele improvizate sa fie drepte si rezistente si sa nu cauzeze leziuni suplimentare.
  • Modul de aplicare a pansamentului va fi urmatorul: zona afectata va fi acoperita cu vata, apoi cu ajutorul a doua fasii de fasa se va trece fasa peste glezna, apoi sub calcai si dupa aceea ce vor executa miscari de bandajare care vor imita cifra 8, pornind de la picor si coborand spre glezna.
  • Se interzice ca pacientul sa mai miste membrul afectat.

Atentie, nu doar sportivii de performanta sunt predispusi la entorse, ci oricine este predispus. Orice sustine o activitate fizica intensa, in care isi forteaza limitele, atat prin lipsa unei incalziri musculare in prealabil, cat si prin depasirea limitei fizice poate suferi o entorsa. Entorsa tratata corespunzator determina vindecarea ligamentelor fara a lasa sechele sau sensibilitatea excesiva a locului.

Important este sa faceti miscare pentru o viata sanatoasa, insa cu echilibru fara a forta inutil articulatiile si ligamentele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.