Fumatul are un impact negativ asupra copiilor – Află cât de rău le faci propriilor copii dacă fumezi

0
223
Fumatul are un impact negativ asupra copiilor – Află cât de rău le faci propriilor copii dacă fumezi

Mulți părinți nu au nicio problemă în a-și aprinde țigara în fața copiilor lor. Ei cred că pot face ce vor, că își fac o plăcere mică și chiar se supără dacă cineva îi critică pentru acest lucru. Din păcate ei nu sunt conștienți de impactul negativ pe care fumul de țigară îl are asupra copiilor lor. Cu siguranță fumatul dăunează propriei persoane și celor din jur, iar consecințele nu vor întârzia să apară în timp. Cumpărând țigări în scopul de a fuma nu faci decât să arzi bani, să atentezi la sănătatea ta și a persoanelor care inhalează fumul din jurul lor.

Fumatul scurtează viața omului

Specialiștii în domeniul sănătății spun că este foarte simplu să înțelegi cât de nociv este fumatul dacă ții cont de numărul mare de îmbolnăviri ce apar în fiecare an din cauza acestui viciu. Cele mai frecvente forme de cancer care apar la fumători sunt: cancerul bronhopulmonar, de esofag, de laringe, de gură, de pancreas și de stomac. Acest lucru demonstrează că fumatul este un factor de declanșare a cancerului – boală cu mortalitate ridicată.

Alte boli ale fumătorilor sunt: leziunile cerebro-vasculare, bolile de inimă, bolile coronariene, boala hipertensivă, ateroscleroza generalizată, bolile respiratorii cronice (emfizemul pulmonar ori bronșita cronică, sau așa numita tuse a fumătorului). Persoanele care suferă de boli cardiace și trăiesc în preajma fumătorilor își pot agrava simptomele și astfel pot face crize de atac de cord mult mai des comparativ cu oamenii care nu inhalează fum de țigară.

Ce impact are fumatul asupra copiilor?

Sunt persoane care nu fumează și când simt miros de țigară spun că au o senzație de greață, tuse, dureri de cap, strănut sau alte simptome. Astfel de persoane au o intoleranță la fumat și prin reacțiile de care spuneam demonstrează sensibilitatea lor la fumul de țigară. Din păcate această intoleranță este mai accentuată la unele persoane și acestea, prin fumatul pasiv, ajung să se îmbolnăvească.

Cele mai întâlnite simptome la nefumători care arată că fumul de tutun le face rău sunt: tusea, iritarea ochilor, durerile de cap și problemele nazale. O regulă simplă de bun simț este ca fumătorii să nu-și aprindă țigara în locurile unde sunt nefumători. În caz contrar ei trebuie să știe că toți componenții nocivi din fumul de tutun pe care ei îl creează prin fumat ajung și în căile respiratorii ale nefumătorilor din jur și astfel ei atentează la sănătatea acestora. Prin fumat o mare parte din fum se elimină în zona din jurul fumătorului, chiar în plămânii acestuia.

Cantitatea de toxine este inhalată și de persoanele care nu fumează și astfel și de copiii care sunt în apropierea fumătorului. Pentru a înțelege mai bine cât de toxic este fumul de țigară trebuie să spunem că o țigară conține substanțe iritante și cancerigene, ca de exemplu: oxizi de azot, hidrogen sulfurat, benzpiren, stronțiu, poloniu, plumb, nicotină, acizi carboxilici, oxid de carbon, aldehide, cetone, bioxid de carbon, azot, fenoli și altele.

Citește și:  Informații esențiale despre febra reumatică la copii – Iată care sunt simptomele și cauzele afecțiunii

fumatul pasiv

De asemenea țigările conțin un fel de drog, de aceea ele dau dependență. Nu știu dacă ați observat dar sunt persoane care preferă doar anumite tipuri de țigări, ei spun că doar acelea îi calmează, de fapt ei sunt dependenți de un anumit drog (amestec de substanțe) care este specific acelei mărci de țigări.

Părinții care fumează în prezența copiilor distrug sănătatea acestora. Fumul de țigară intoxică copilul și îi crează o stare neplăcută. Cu cât concentrația de substanțe toxice este mai mare cu atât disconfortul copiilor este mai accentuat. Medicii spun despre copiii care inhalează fum de țigară că au probleme de sănătate (afecțiuni respiratorii, tuse, strănut, expectorație, îmbolnăviri bronhopulmonare), simptome de amețeală, probleme de concentrare, stări de oboseală, dureri de cap, sunt irascibili și nu mai reușesc să învețe bine la școală.

Subtanțele toxice din fumul de tutun irită mucoasa căilor respiratorii și o congestionează. Acest lucru se produce deoarece prin respirație de aer poluant un timp îndelungat se solicită excesiv mecanismul de curățire bronhoalveolară și se ajunge la o încetinire a cililor de pe mucoasa bronhiilor, iar în plus este perturbată și secreția de mucus a acesteia. Consecința este nefastă, mucoasa va fi sensibilă la microbii care ajung la ea prin aerul respirat și astfel riscul de declanșare a unei infecții este mai ridicat.

Copiii se îmbolnăvesc la astfel de infecții respiratorii și deci un factor de risc este fumatul părinților, iar cele mai întâlnite boli la care micuții sunt predispuși sunt: rinofaringita, amigdalita, gripa și altele. Intoxicația cu nicotină este cauzată tot de fumul de țigară care este inhalat de copii. O astfel de intoxicație apare și la bebelușii care sunt alăptați la sân, deoarece nicotina apare în laptele mamelor fumătoare. Intoxicația cu oxid de carbon poate duce la stări de disconfort caracteristice hipoxiei țesuturilor la scoarța cerebrală, ceea ce este foarte grav în perioada de creștere la copii.

Fumul de țigară afectează performanțele și randamentul copiilor la școală, produce tulburări ale reflexelor de atenție și de concentrare. Fumatul poate afecta dezvoltarea sexuală normală, nu este adevărat că fumatul crește masculinitatea, din contră specialiștii au ajuns la concluzia că fumatul în copilărie sau la tinerețe poate scădea potența sexuală. Fumatul este interzis în timpul sarcinii și alăptării. Substanțele toxice din tutun pot afecta mama dar și mai mult embrionul sau fătul, procesul de formare a organelor poate fi afectat și chiar există riscul de stopare a dezvoltării sarcinii.

Este posibil ca intoxicația cu nicotină să producă naștere prematură sau avort deoarece această substanță poate declanșa hemoragii la nivelul uterului gravid. Fumatul este un factor de risc pentru sănătate, iar dacă la acesta se adaugă și consumul excesiv de cafea și alcool, alimentația necorespunzătoare, stilul de viață dezordonat, într-un mediu poluat, stresul și sedentarismul, este clar că apar consecințe grave asupra organismului și posibilitatea de îmbolnăvire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.