Lesinul, ori sincopa (felul in care mai este cunoscut) este sinonim cu pierderea cunostintei in mod neasteptat. Deseori, el este insotit si de lipsa tonusului muschilor, iar principala cauza a aparitiei acestuia este aceea ca la nivelul creierului nu ajunge o cantitate suficienta de sange.
Motivele pentru care creierul nu este suficient de oxigenat si nu primeste sangele necesar sunt variate. Fie vorbim de o emotie sau traire intensa, fie de o anxietate sau de o fobie ori de hipoglicemie, confuzie sau alte probleme neurologice. De asemenea, oricat de ciudat ar parea, unele lesinuri sunt mostenite pe cale genetica.
Cu toate ca majoritatea sincopelor apar la persoanele cu diferite boli sau afectiuni, nu rare sunt cazurile in care ele se manifesta chiar si la oamenii perfect sanatosi. Totusi, cele mai grave repercur vsiuni au loc la cei mai varstnici, intrucat acestia se pot lovi in timpul lesinului, iar durata de refacere in cazul lor este destul de mare.
De obicei, lesinurile sunt extrem de scurte. Cei care au parte de ele in revin foarte rapid si nu prezinta mari probleme sau diverse alterari ale memoriei sau alte schimbari majore. In schimb, potrivit cercetatorilor, aproape 5% dintre toate consultarile din camerele de garda ale spitalelor sunt cauzate de catre lesinurile pacientilor, iar peste 7% dintre internari au la baza acelasi lucru. De asemenea, oamenii de peste 65 de ani sunt extrem de susceptibili la sincope.
Poate cea mai frecventa sincopa este sincopa vasovagala, care se manifesta prin probleme de ordin cardiac sau vascular. In aceste situatii, cel mai bine este sa urmati niste tratamente speciale. Cu toate acestea, ea nu prezinta niste riscuri foarte mari, iar pacientii isi revin la scurta vreme dupa urmarea tratamentului.
Acest tip de sincopa se manifesta atunci cand tensiunea este foarte scazuta, astfel incat nivelul de sange transportat catre creier este mai redus, iar activitatea acestuia nu se desfasoara la parametri normali. In multe cazuri, ea apare daca stati foarte mult timp in picioare sau cand afara temperatura este foarte ridicata.
Printre cel mai frecvente simptome ale lesinurilor vasovagale sunt starile de greata, transpiratiile abundente si problemele cu vederea. In unele situatii, chiar si convulsiile pot aparea. Frica de unele traumatisme sau slabiciunea la vederea sangelui pot reprezenta si ele una dintre cauzele producerii acestor sincope.
Alte tipuri de lesinuri sunt cele simple, care apar din cauza emotiilor foarte intense, din cauza deshidratarii sau a unei lipse corecte de alimentatie ori din pricina consumului de droguri. Nu in ultimul rand, miscarile bruste si exercitiile fizice solicitante pot pricinui sincope.
Pe langa cele mentionate mai sus, exista si alte motive care pot conduce la aparitia acestor probleme. Diverse afectiuni ale sistemului nervos, precum frecventa cardiaca scazuta, tonusul vascular mic sau respiratia precipitata si rapida pot cauza stari de lesinuri. Printre alte manifestari se numara si problemele de ordin sexual, marirea si dilatarea pupilelor, salivatie si lacrimatie puternica. Majoritatea problemelor de a caror rezolvare si bun mers depinde intregul sistem central al organismului sunt implicate in aceste situatii.
Pe de alta parte, diabeticii, alcoolici sau cei malnutriti, daca iau medicamente cu scop antihipertensiv pot avea parte de surprize neplacute, precum lesinurile. Bolile cardiovasculare, printre care cele de reglare a ritmului cardiac, prezenta cheagurilor de sange in zona plamanilor sau alte asemenea afectiuni sproesc sansele ca pacientii sa fie susceptibili la sincope.
Mai rare sunt cazurile in care bolnavii lesina in timpul urinarii, cand li se inflameaza nervii sau in urma unor excese de tuse. Cei care au frecvente atacuri de panica si se pierd cu firea, ajungand sa respire precipitat si neregulat sunt si mai susceptibili la sincope. Nu in ultimul rand, diplopia si disartrita pot sta la baza unor astfel de probleme.
Metode de prevenire ale lesinurilor
Daca pacientii observa ca sincopele sunt dese si nu pot fi controlate, atunci trebuie sa apeleze de urgenta la sfatul unui medic, singurul care poate sa identifice cauzele problemelor. De obicei, acestia recomanda sa evitati locurile pline de oameni, unde temperaturile sunt foarte ridicate, sa consumati multe fructe, legume si branzeturi, sa renuntati la fumat si la excese de alcool, sa nu faceti efort fizic prelungit si sa efectuati cat mai multe exercitii pentru relaxare si pentru a invata cum sa va controlati respiratia. Nu in ultimul rand, este foarte important sa nu plecati la drum daca sunteti deshidratat.
Sincopele pot fi cauzate si de cateva medicamente, precum cele bogate in nitrati, cele care au efecte sedative si cele antidepresive. Pacientii in varsta nu trebuie sa faca multe miscari bruste, sa nu tuseasca foarte intens, in special daca sufera de boli pulmonare si sa mentina o tensiune lejera la nivelul gatului (mai ales in cazul barbatilor, care tind sa se lege strans la camasa si sa-si faca un nod puternic la cravata).