Afectiuni nervoase ce pot transforma viata intr-un chin

0
125
Afectiuni nervoase ce pot transforma viata intr-un chin

Desi am evoluat foarte mult din punct de vedere stiintific, inca suntem foarte departe de a pricepe exact cum functioneaza sistemul nostru nervos. Si chiar cand regula pare sa fi confirmata, apare cate un caz ce pur si simplu sfideaza logica de pana atunci, aratand ca oamenii sunt orice, numai mecanisme simplu de inteles nu.

Majoritatea cazurilor acestora au fost clasificate in cadrul unor afectiuni nervoase, care au simptome usor de identificat, insa care din pacate nu pot fi toate combatute. Atunci cand sistemul nervos functioneaza gresit, intreaga viata incepe sa o ia pe cu totul si cu totul alte fagase.

Afectiunile nervoase sunt extrem de diverse.

Au efecte greu de clasificat intr-un singur mare grup. Ca urmare, ele sunt clasificate in mai multe categorii, in functie de efecte, tratamente si zone afectate. Un domeniu afectat foarte des in cadrul unor astfel de afectiuni este cel al somnului. De la oamenii care sufera insomnia cronica, la cei care dorm cate 20-30 de ore in mod repetat, fara a simti ca s-au odihnit, somnul devine un chin.

O afectiune din acesta categorie este narcolepsia, cauzata in totalitate de probleme la nivel neurologic. Cei afectati, undeva la 3 milioane in intreaga lume, simt nevoie incontrolabila de a dormi in cele mai nepotrivite momente: la lucru, la scoala sau in cadrul unor evenimente publice. Ca urmare, gasirea unei slujbe sau a unui partener de viata devine deodata mult mai complicata cand exista riscul de a adormi oricand din cauza acestei afectiuni nervoase.

Exista mai multe forme de tratament medicamentos, directionat spre sistemul nervos, insa efectele se lasa asteptate de multe ori. Ca urmare, acesti oameni nu au dreptul sa conduca sau sa manevreze utilaje pentru a nu cauza accidente. In prezent se incearca tratarea experimentala prin transplantarea unor neuroni, care ar putea sa schimbe definitiv viata complicate a acestor oameni.

Cand nu e vorba de somn, afectiunile nervoase sunt resimtite la nivelul perceptiei durerii. Pentru ca sa simtim durere, este nevoie de un stimul, fie el extern (o lama de cutit, de exemplu) sau intern (o infectie). In unele cazuri insa, oamenii care sufera de sindromul durerii cronice atipice sufera de dureri extrem de neplacute, fara insa a suferi de ceva. In general, acestia se adreseaza dermatologilor, simtind arsuri, taieturi si intepaturi in locuri perfect sanatoase. De obicei sunt trimisi mai departe sa consulte un neurolog, singurul care ii paote scapa de chinuri.

Afectiuni nervoase

Macar de bine, de rau, acesti oameni au membrele in care resimt o anumita durere. In cazuri exceptionale insa, se poate vorbi de sindromul membrului fantoma, una dintre cele mai ciudate afectiuni nervoase.

Citește și:  Atacul de cord sau infarctul miocardic

Majoritatea oamenilor care au suferit amputarea unui membru resimt uneori prezenta acestuia, in special intr-un mod neplacut, avand impresia ca inca este acolo. De la cazuri simple – dureri ale unei masele extrase si pana la picioare amortite amputate cu ani in urma, aceste senzatii se manifesta intermitent in cazuri de anxietate sau vreme schimbatoare. Aceasta afectiune se trateaza cu analgezice si antidepresive, pentru a elimina si cauza.

Sinestezia in sine nu este inclusa in lista afectiunilor nervoase, insa originea sa este clar neurologica. Este poate cea mai fascinanta descoperire in aceasta ramura a cercetarii, afectandu-i pe sinestezici in cele mai complexe feluri cu putinta. Acestia nu pot percepe lucrurile din jur prin intermediul unui simt, asa cum o facem noi, acestea imbinandu-se pana la crearea unei perspective total deosebite a lumii din jur. Daca oamenii obisnuiti vad un sir de cifre negre, sinestezicii le vor vedea invaluite intr-un halo colorat, in functie de valoare.

La fel se intampla si cu literele, aceste simboluri de baza capatand si personalitati in perceptia acestor oameni, cifra 4 fiind uneori descrisa ca fiind onesta, de exemplu. Aceasta afectiune deosebita afecteaza si auzul, gustul si mirosul, simturile fiind asociate unul altuia si nefiind separate niciodata. Se pare ca aceasta conditie specifica este destul de des intalnita la vizionari si artisti, Vasili Kandinski, Vladimir Nabokov, ba chiar si Nikola Tesla dupa cate se zvoneste, au fost toti afectati intr-o forma sau alta de sinestezie.

Pentru incheiere, ne intoarcem in lumea somnului, unde afectiunile neurologice se fac din nou simtite. Este vorba de afectiunea miscarii ritmice, in cadrul careia grupe mari de muschi se contracta la intervale fixe, provocand anumite miscari necontrolate in timpul somnului, de la rostogolirea capului pana la miscarea intregului corp si lovirea picioarelor intre ele. Uneori poate provoca loviri destul de serioase, afectand mult si calitatea somnului.

Insa pentru identificarea clara a acestei afectiuni nervoase, este nevoie de altcineva care sa observe somnul celui afectat. Cei in cauza habar nu au ce se intampla in timp ce dorm. Aceasta afectiune se intalneste in general la copii si adolescenti, uneori incetand de la sine. Daca se agraveaza, se recomanda administrarea unor antidepresive. Insa exista si variante nemedicamentoase, in care pur si simplu cei afectati trebuie sa repete miscarile din timpul somnului, ziua, cand sunt treji.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.