Între alimentație și cancer există o legătură importantă deja demonstrată de cercetătorii specialiști în oncologie și în nutriție, fapt pentru care, a apărut o tendință de a consuma alimente naturale, care, nefiind prelucrate termic, își păstrează nutrienții în stare intactă, toate vitaminele, enzimele și sărurile minerale.
Nu este nevoie să schimbi brusc alimentația, trebuie treptat să te obișnuiești cu noi metode de a găti hrana, de exemplu prin pregătirea bucatelor pe aburi și nu prin prăjire (deoarece apar acrolamide care sunt cancerigene). Trecerea la hrana vegetală care este mai sănătoasă se face în timp, aceasta trebuie să reprezinte aproximativ 70% din dieta corectă zilnică.
Pentru ca digestia să se realizeze normal, organismul trebuie obișnuit cu un orar bine stabilit, trebuie respectat un program de masă. Foarte important pentru sănătatea organismului este ca 2 zile în timpul săptămânii să nu se mănânce carne, de exemplu să se țină post miercurea și vinerea. Alimentația trebuie să conțină proteine 15%, lipide 30%, glucide 55%.
Peștele conține acizi grași Omega-3 și Omega-6 (care au efect în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului), de aceea trebuie consumat de 2-3 ori pe săptămână. În plus de faptul că peștele împiedică dezvoltarea proceselor canceroase, acesta ajută și în consolidarea sistemului imunitar al organismului.
Somonul este un pește gras bogat în acizi grași polinesaturați, care îmbunătățesc funcția sistemului nervos, previn cancerul și afecțiunile retinei, scad nivelul de colesterol rău din sânge, distrug celulele canceroase. Alte surse de acizi grași polinesaturați sunt: tonul, heringul, scrumbia, macroul, sardinele, semințele de in, germenii de grâu.
Hidratarea organismului este vitală pentru sănătate. Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism, la buna funcționare a tuturor sistemelor corpului. Trebuie să se consume minim 1,5 litri de apă plată zilnic. Nu este indicată apa de la robinet și nici apa carbogazoasă.
Consumul de carne nu este indicat persoanelor care urmează un tratament împotriva cancerului deoarece acest produs poate stimula formarea celulelor canceroase. În mod normal ar trebui să se consume carne ce provine de la animale crescute biologic, cu ierburi netratate cu substanțe chimicale, și carnea care nu a fost preparată prin afumare.
Organismul are nevoie de proteine, dar acestea se pot lua și din alimente vegetale: alune, nuci, ciuperci, fasole. Pentru aportul de proteine este indicat să se consume carne doar 2 zile pe săptămână. Nu consumați carne grasă, prăjită în ulei, carne de pui cu pieliță pentru că duc la obezitate. Grăsimile solidificate sunt cele mai nocive deoarece cresc nivelul de colesterol rău din organism și riscul de ateroscleroză, de boli cardiovasculare, ele trebuie înlocuite cu ulei de măsline extravirgin (în cantitate moderată, 1-2 linguri pe zi).
Legumele și fructele nu trebuie să lipsească din alimentație deoarece au multe fibre, minerale și vitamine. Acestea este necesar să fie proaspete și consumate în porții moderate, de 2-3 ori pe zi. Fructele au zaharuri, vitamina A și C, antioxidanți, etc. Cu cât se consumă mai multe sucuri naturale din fructe proaspete cu atât se consolidează imunitatea organismului și se grăbește procesul de vindecare.
Pentru prevenirea și combaterea cancerului este bine să se aleagă fructele de pădure, afinele, cătina și coacăzele, care au proprietăți antioxidante. Murele au efect anticancerigen, cercetătorii au ajuns la concluzia că inhibă apariția metastazelor. Legumele de culoare galbenă sunt o sursă importantă de betacaroten care ajută în tratamentul cancerului, luptă împotriva atacului nociv al radicalilor liberi și distruge celulele canceroase.
Din dietă trebuie să facă parte morcovii, ardeii, roșiile, sfecla roșie, etc. Morcovii se pot consuma cruzi sau sub formă de suc, au proprietăți antioxidante, nu trebuie să lipsească din dieta bolnavilor de cancer.
Ceapa este o legumă foarte bună pentru sănătatea organismului, deoarece are quercitină, o substanță care oprește înmulțirea celulelor canceroase. De asemenea ardeii sunt o sursă importantă de quercitină și de aceea trebuie consumați cruzi, în salate. În plus ardeii ajută și în combaterea afecțiunilor intestinale, anorexiei, stimulează secrețiile digestive și au multe minerale și vitamine.
Fructele de pădure au și ele quercitină, ajută în prevenirea cancerului, a bolilor grave, stimulează procesul de eliminare a toxinelor din organism și cresc imunitatea. Roșiile au quercitină, potasiu și licopen, sunt utile în lupta împotriva cancerului, atacului nociv al radicalilor liberi, scad riscul de ateroscleroză, tulburări de metabolism, boli cardiace ischemice și boli cardiovasculare.
Vitamina E are acțiune antioxidantă și de aceea ajută în combaterea procesului de îmbătrânire prematură al celulelor. Vitamina E se găsește în alune, migdale, cereale integrale, alge, orez brun, germeni de grâu, semințe de in, ovăz, urzică, frunze de păpădie.
Iaurtul natural este important pentru refacerea florei intestinale microbiene benefice din tubul digestiv, are vitamine din complexul B, potasiu, calciu și alte minerale necesare sănătății.
Drojdia de bere conține vitamine din complexul B, fier și oligoelemente. Îmbunătățește aspectul pielii, părului, normalizează metabolismul celular, vindecă afecțiunile hepatice, are rol în formarea celulelor roșii, consolidează sistemul imunitar al organismului, previne cancerul, ateroscleroza, are proprietăți de regenerare a organismului, reduce nivelul de colesterol din sânge, activează glandele intestinale și pancreatice.
Alte alimente benefice pentru organism, care previn cancerul și ajută în tratamentul lui sunt varza, broccoli, conopida, deoarece au substanțe anticancerigene. Aceste crucifere cresc imunitatea organismului, distrug celulele cancerigene, asigură nutrienți esențiali în organism, împiedică evoluția tumorilor.