Anxietatea – metode de tratament

0
301
Anxietatea - metode de tratament

Organismul omului resimte din cand in cand anxietatea. Aceasta este legata de modul cum organismul se pregateste sa faca fata unui pericol. Cand in circulatia sanguina se elibereaza hidrocortizonul si adrenalina, atunci: ritmul cardiac este mai accelerat, respiratia scade, este superficiala si rapida, muschii se contracta, ficatul elibereaza glucoza si creierul este foarte activ.

Se cunosc mai multe tipuri de anxietate:

  • Fobiile – teama de anumite situatii, locuri inchise sau de anumite lucruri (de insecte).
  • Atacurile de panica – teama sau tensiunea brusc instalata fara nici o cauza anume.
  • Nevroza obsesiva – ganduri irationale, persistente, comportamente repetitive.
  • Sindromul stresului postraumatic – anxietate dupa un eveniment traumatizant.
  • Anxietate generalizata – o senzatie de teama, inexplicabila si care poate dura luni de zile.

Anxietatea apare mai mult la adulti decat la copii, iar anxietatea generalizata este cea mai frecvent intalnita. Bolnavul ce sufera de anxietate are o stare de tensiune psihica, nu are incredere in el, nu-si asuma riscuri, este usor iritabil, are diferite reactii psihosomatice (paloare, palpitatii, modificarea vocii) si neurovegetative (tremur, transpiratie, roseata).

Unele din formele de anxietate sunt foarte dificil de tratat, nu raspund la medicamentele administrate. Autotratamentul cu alcool sau droguri trebuie definitiv evitat, desi multi suferinzi aleg aceasta cale.

Anxietatea poate fi o mostenire genetica, sau apare in urma intreruperii bruste a consumului de alcool si tutun, sau poate fi provocata de stres (un accident, un deces in familie, pierderea serviciului, etc). Afectiunile care produc simptome asemanatoare cu anxietatea sunt: hipertiroidia, hiper sau hipocalcemia, tahicardia, cardiopatia ischemica si altele.

Anxietatea poate fi tratata cu medicamente si prin psihoterapie. Uneori medicamentele in combinatie cu alte terapii sunt utile pentru ameliorarea acestei afectiuni.

Tratamentele alternative si unele practici pot ameliora simptomele bolii: meditatia, gimnastica (mai ales aerobica) si diferite tehnici de relaxare sunt cele mai eficiente (dar variaza de la individ la individ). De exemplu cei cu simptome fizice (dureri abdominale, transpiratii) se simt bine dupa o sedinta de gimnastica, in timp ce persoanele cu afectiuni mentale se simt bine dupa meditatie, sau alte forme de relaxare mentala.

Medicina chineza utilizeaza diverse preparate pe baza de plante, care pot actiona asupra intregului sistem, diminuand tensiunea creata de anxietate – un masaj bland poate relaxa.

Metode de tratament ale anxietatii: acupunctura, presopunctura, remedii florale Bach, fitoterapia, homeopatia, medicina psihosomatica, atingerea terapeutica, biofeedback, hipnoterapia.

Acupunctura – tratamente saptamanale realizate de specialist in functie de cauza anxietatii, pot fi folositoare si duc la vindecare.

anxietate

Presopunctura – presarea usoara in adancime a mai multor puncte ale corpului, poate determina calmarea, linistea, si sunt in functie de cauza de fond a bolii.

Citește și:  Cum evitam gazele intestinale?

Aromoterapia – uleiuri esentiale de iasomie, levantica, musetel sunt eficiente in aceasta afectiune. Se pune 1-2 picaturi de ulei pe o batista si se inhaleaza, sau se face masaj la tample cu aceste picaturi.

Remediile florale Bach – inventate de cercetatorul britanic Edward Bach, sunt in numar de 38 de remedii sub forma lichida, fiecare specific unei stari emotionale. Aceste remedii se obtin astfel: se lasa florile la soare, la suprafata apei intr-un vas timp de mai multe ore, astfel energia florilor este eliberata in apa. Aceste remedii se gasesc in magazinele cu preparate naturale. Turita si plopul tremurator sunt considerate plante utile in cazurile formelor de anxietate usoara. Corcodusul poate fi utilizat in cazuri mai severe.

Fitoterapia – consta in tincturi, infuzii, din plante precum musetelul, balsamul de lamai, florile de tei (sunt considerate relaxante). Gura lupului, valeriana, hameiul, floarea pasiunii, au efect asupra sistemului central si sunt utile in insomnii. O alta planta – talpa gastii este folosita in starile de anxietate cu palpitatii. Coaja de calin se foloseste in cazurile in care anxietatea este asociata cu hipertensiunea arteriala.

Homeopatia – medicul homeopat poate prescrie o mixtura ale carei ingrediente si tarie difera de la caz la caz.

Medicina psihosomatica – are o varietate de tratamente si practici pentru ameliorarea bolii dar este important sa se aplice tratamentul cel mai potrivit. Relaxarea musculara progresiva este una din metodele de relaxare, precum si meditatia este una din tehnicile utilizate, gimnastica orientala, yoga, qigong – toate acestea trebuie facute zilnic pentru a da rezultate. Sunt foarte utile exercitiile de respiratie profunda.

Atingerea terapeutica – se practica pentru bolnavii imobilizati la pat, cei cu boli cronice, leziuni posttraumatice prea dureroase pentru a permite atingerea in mod direct. Pe langa ameliorarea acestei afectiuni are loc si alinarea durerilor.

Hipnoterapia – este utilizata in fobiile specifice precum: teama de zbor, tracul de scena, teama de examene si diferite concursuri, si este utila mai ales in anxietatea generalizata. Specialistul in hipnoza invata pacientul cum sa foloseasca aceasta tehnica, pentru a fi eficienta si rezultatele sa fie foarte bune.

Tratamentul in aceasta afectiune efectuat la domiciliu consta in: gimnastica zilnica, scurte plimbari, sau practicarea unui sport la alegere; suplimente de magneziu in cadrul spasmelor musculare; evitarea alcoolului, consumului de cafea, zahar si a activitatilor care nu sunt relaxante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.