Cât de folositoare este repetiția mentală și antrenamentul mental?

0
444

Fiecare om și-a imaginat de multe ori cum ar arăta o anumită situație în viitor având în vedere resursele actuale și a conturat imaginea în felul în care ar dori să fie. Acest antrenament este repetiția mentală, trăirea unei experiențe a unei situații înainte de a se întâmpla.

Navigare rapidă în articol:

Metoda repetiției mentale

Potrivit oamenilor de știință fiecare om are o minte subconștientă ce este răspunzătoare de interpretarea imaginilor vizuale și senzoriale. Cu alte cuvinte dacă un om își imaginează detaliile unei anumite acțiuni, subconștientul său poate crede că într-adevăr a făcut-o.

Un astfel de exercițiu este folositor și se aplică în orice domeniu, ideea este să ne imaginăm un lucru pe care ni-l dorim, pașii pe care trebuie să-i parcurgem pentru ca să ajungem la concretizarea lui.

Pentru ca antrenamentul mental să fie eficient este necesar ca el să se asemene cu cel real, să fie sistematic și apropiat de realitate. Important este să avem încredere în noi, să gândim pozitiv și să fim optimiști.

Repetiția mentală în sport

Repetiția mentală se poate aplica în sport, în afaceri, în situații de criză, în relațiile personale, la întâlniri importante, în situații din viață în general.

De exemplu în sport, un viitor atlet își poate imagina diferite situații de joc pentru a se pregăti din punct de vedere psihic la situațiile de stres care apar din cauza concurenței (vezi video). Își poate imagina viitoare concursuri, posibile mișcări ale adversarului, modul cum face o acțiune – aruncă mingea, sare, aleargă, etc.

În afaceri repetiția mentală este utilă de exemplu pentru negocierile cu partenerii. Persoana respectivă trebuie să-și stabilească anumite idei de bază și obiective ale discuției, să se familiarizeze cu rutina conversației. Trebuie să-și imagineze că în viitor va avea încredere în ceea ce face, va fi calmă, hotărâtă, va răspunde eficient la critici, va stabili clar obiectivele cheie, va avea un discurs persuasiv și va răspunde pertinent la toate întrebările depășind cu succes orice fel de obiecție.

Citește și:  Mituri despre raceala, pura fictiune sau realitate?

Repetiția mentală poate fi folosită în fiecare zi, în dorința de a crea un nou comportament. Important este să încerci să anticipezi situațiile în bine. Nu este suficient doar să visezi, pentru a reuși trebuie să lucrezi mental în găsirea cauzei unei greșeli pe care deja ai făcut-o în realitate și a unei soluții în corectarea ei. Să te întrebi: Ce ai putea face? Cum ai putea schimba o experiență? Cum pot deveni anumite sentimente mai bune? …etc.

Astfel de întrebări te ajută să găsești noi modalități de comportament, pentru a schimba situația în una confortabilă. Astfel vei putea face noi alegeri în favoarea ta, ideea este să gândești pozitiv și să vizualizezi deja comportamentul tău schimbat în bine ceea ce va îmbunătăți situația în care te afli deja.

Repetiția mentală crește performanța sportivă

Repetiția mentală a unui comportament nou care se referă la un moment anume, la un eveniment sau loc, ajută la declanșarea acțiunilor tale, la transpunerea unei activități în viața reală. Este ca un joc de simulare a unei situații din care îți imaginezi că ai reușit să faci față provocării.

Psihologii recomandă o astfel de tehnică de vizualizare sportivilor în scopul îmbunătățirii performanțelor lor atletice. Astfel abilitățile lor fizice sunt dezvoltate, accelerate, intensificate.

Repetiția mentală poate fi realizată de orice persoană și depinde de capacitatea acesteia de a dezvolta o activitate sau un proces în minte. Scopul ei este de a îmbunătăți performanța de a crea modele comportamentale cognitive. Fiecare persoană va repeta în minte un comportament care implică crearea de imagini, senzații, sunete, mirosuri – toate aceste experiențe senzoriale contribuind la îmbunătățirea unei acțiuni pe care și-o dorește în viitor.

Dupa cum spunea Albert Einstein: „Imaginația este mai importantă decât cunoașterea”. Vizualizarea este utilizată în diferite metode terapeutice, ca un instrument principal pentru tratamentul minte-corp. Cercetările au arătat că prin vizualizare se poate stimula sistemul imunitar și se poate ajunge la vindecare.

Acest antrenament mental funcționează pentru orice om, indiferent că este sportiv, om de afaceri, medic, compozitor și așa mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.