Cat de folositoare este repetitia mentala si antrenamentul mental?

0
195

Fiecare om si-a imaginat de multe ori cum ar arata o anumita situatie in viitor avand in vedere resursele actuale si a conturat imaginea in felul in care ar dori sa fie. Acest antrenament este repetitia mentala, trairea unei experiente a unei situatii inainte de a se intampla. Potrivit oamenilor de stiinta fiecare om are o minte subconstienta ce este raspunzatoare de interpretarea imaginilor vizuale si senzoriale. Cu alte cuvinte daca un om isi imagineaza detaliile unei anumite actiuni, subconstientul sau poate crede ca intr-adevar a facut-o. Un astfel de exercitiu este folositor si se aplica in orice domeniu, ideea este sa ne imaginam un lucru pe care ni-l dorim, pasii pe care trebuie sa-i parcurgem pentru ca sa ajungem la concretizarea lui. Pentru ca antrenamentul mental sa fie eficient este necesar ca el sa se asemene cu cel real, sa fie sistematic si apropiat de realitate. Important este sa avem incredere in noi, sa gandim pozitiv si sa fim optimisti.

Repetitia mentala, Foto: thebestbrainpossible.com

Repetitia mentala se poate aplica in sport, in afaceri, in situatii de criza, in relatiile personale, la intalniri importante, in situatii din viata in general. De exemplu in sport, un viitor atlet isi poate imagina diferite situatii de joc pentru a se pregati din punct de vedere psihic la situatiile de stres care apar din cauza concurentei (vezi video). Isi poate imagina viitoare concursuri, posibile miscari ale adversarului, modul cum face o actiune – arunca mingea, sare, alerga, etc. In afaceri repetitia mentala este utila de exemplu pentru negocierile cu partenerii. Persoana respectiva trebuie sa-si stabileasca anumite idei de baza si obiective ale discutiei, sa se familiarizeze cu rutina conversatiei. Trebuie sa-si imagineze ca in viitor va avea incredere in ceea ce face, va fi calma, hotarata, va raspunde eficient la critici, va stabili clar obiectivele cheie, va avea un discurs persuasiv si va raspunde pertinent la toate intrebarile depasind cu succes orice fel de obiectie.

Repetitia mentala poate fi folosita in fiecare zi, in dorinta de a crea un nou comportament. Important este sa incerci sa anticipezi situatiile in bine. Nu este suficient doar sa visezi, pentru a reusi trebuie sa lucrezi mental in gasirea cauzei unei greseli pe care deja ai facut-o in realitate si a unei solutii in corectarea ei. Sa te intrebi: ce ai putea face?, cum ai putea schimba o experienta?, cum pot deveni anumite sentimente mai bune? …etc. Astfel de intrebari te ajuta sa gasesti noi modalitati de comportament, pentru a schimba situatia in una confortabila. Astfel vei putea face noi alegeri in favoarea ta, ideea este sa gandesti pozitiv si sa vizualizezi deja comportamentul tau schimbat in bine ceea ce va imbunatati situatia in care te afli deja.

Citește și:  Te confrunți cu spondilita anchilozantă – Vezi care sunt principalele cauze și ce tratament este recomandat sa urmezi

Repetitia mentala a unui comportament nou ce se refera la un moment anume, la un eveniment sau loc, ajuta la declansarea actiunilor tale, la transpunerea unei activitati in viata reala. Este ca un joc de simulare a unei situatii din care iti imaginezi ca ai reusit sa faci fata provocarii.

Psihologii recomanda o astfel de tehnica de vizualizare sportivilor in scopul imbunatatirii performantelor lor atletice. Astfel abilitatile lor fizice sunt dezvoltate, accelerate, intensificate.

Repetitia mentala poate fi realizata de orice persoana si depinde de capacitatea acesteia de a dezvolta o activitate sau un proces in minte. Scopul ei este de a imbunatati performanta de a crea modele comportamentale cognitive. Fiecare persoana va repeta in minte un comportament ce implica crearea de imagini, senzatii, sunete, mirosuri – toate aceste experiente senzoriale contribuind la imbunatatirea unei actiuni pe care si-o doreste in viitor.

Dupa cum spunea Albert Einstein: ,,imaginatia este mai importanta decat cunoasterea”. Vizualizarea este utilizata in diferite metode terapeutice, ca un instrument principal pentru tratamentul minte-corp. Cercetarile au aratat ca prin vizualizare se poate stimula sistemul imunitar si se poate ajunge la vindecare.

Acest antrenament mental functioneaza pentru orice om, indiferent ca este sportiv, om de afaceri, medic, compozitor si asa mai departe.

Video – Repetitia mentala la sportivi: 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.