Ce alimente te scapă de diaree?

0
1940
Ce alimente te scapă de diaree

Toată lumea poate suferi de diaree. Fie de la stres, de la un aliment contaminat care produce toxiinfecție alimentară (afecțiune ce apare frecvent vara), boli infecțioase sau neinfecțioase, indigestie alimentară datorată produselor expirate, medicamente care dau efecte secundare, infecții virale și bacteriene de tipul: gastroenterită cu rotavirus, Salmonella, dizenterie și altele. Simptomele sunt foarte neplăcute, insă există remedii pentru a scăpa de această afecțiune, pe care le prezentăm în articol.

În general toxinele, bacteriile, germeni patogeni ajung să colonizeze în mucoasa intestinală și produc scaune neformate sau apoase. Corpul încearcă să elimine acești invadatori nocivi, însă nu reușește mereu acest lucru și astfel ajunge doar să piardă multe săruri minerale și apă, producându-se deshidratarea corpului.

Cauzele diareei sunt diverse, însă la majoritatea pacienților virușii sunt principalii vinovați. Este vorba despre adenoviruși sau rotaviruși, dar și de bacterii nocive care ajung în intestin. Cei mai nocivi agenți bacterieni patogeni sunt: Salmonella, Yersinia.

Oamenii pot suferi de diaree și din cauza medicamentelor care dau efecte secundare. Cele mai dăunătoare sunt antibioticele care sunt administrate tocmai în scopul eliminării anumitor bacterii din organism. Nu mai este o noutate faptul că astfel de antibiotice au rolul de a distruge și bacteriile bune din organism, care au un rol important pentru imunitatea acestuia. Există și alte medicamente care dau efecte secundare de diaree: citostaticele și laxativele (luate în exces).

Anumite boli inflamatorii intestinale pot produce de asemenea diaree. Cele mai grave sunt: sindromul de colon iritabil, colita ulcerativă și boala Crohn. Stresul este boala acestui secol, ne poate afecta negativ tractul gastrointestinal, provoca probleme intestinale și diaree.

Când trebuie apelat la ajutorul unui medic?

diaree

Dacă simptomele de diaree durează mai multe zile, iar scaunele sunt apoase, cu puroi, mucus sau sânge, este cu siguranță un caz grav. De asemenea, în situații dificile, diareea poate da și simptome de febră, greață, dureri articulare, senzație de gură uscată, urinări frecvente și stare permanentă de rău. Cel mai grav este faptul că diareea duce la deshidratare, la piederea mare de apa și săruri minerale.

Citește și:  Ce înseamnă să mănânci gustos dar sănătos?

Metode de tratament

Persoanele care suferă de stres, stări de nervi și anxietate, trebuie să consume ceaiuri calmante, liniștitoare, din plante medicinale, mai ales din gălbenele, mușetel, frunze de zmeur și mentă. De asemenea, sunt recomandate ceaiurile care ajută la calmarea mucoasei intestinale. Din categoria plantelor care combat diareea fac parte: frunze de nuc, răchițan, cimbrișor, izmă, coada-racului, coada-calului, busuioc, gălbenele, sunătoare, cireș, obligeană, cătină, frunze de gutui, frunze de afin, urzică, traista-ciobanului și altele.

Dieta trebuie să conțină alimente care să reducă procesele de fermentație și să liniștească intestinul, să ușureze digestia. Trebuie excluse alimentele de tipul: carne grasă (rață, porc, gâscă, piele de găină), paste, ouă, lapte, produse din lapte, pește, alimente murate, sărate, afumate, roșii, preparate din carne (cârnați, suncă), dulciuri, produse de panificație, condimente, sosuri. Nu sunt recomandate legumele verzi crude, cerealele, grăsimile, fructele și pâinea.

Carnea slabă trebuie să fie fără pielița, tendoane, preparată fiartă. Ouăle se servesc doar fierte. Bananele sunt cele mai recomandate fructe deoarece au potasiu. Morcovul nu trebuie să lipsească din dietă pentru că are provitamina A, ajută la imbunătățirea stării membranei mucoasei intestinale. Sucul din morcovi, spanac și telină curăța intestinul și are efect vitaminizant.

Ceaiul verde și ceaiul negru sunt recomandate in cazuri de diaree. Fulgii de ovaz sunt buni pentru intestin, in astfel de cazuri. Un preparat foarte bun este ceaiul negru concentrat: se pune o linguriță de ceai la 2 căni cu apa clocotită, se fierbe până ce lichidul scade la jumătate, se strecoară, apoi se bea incet, cu înghițituri mici, timp de 20 de minute. Nu trebuie îndulcit.

Fructele care au un conținut semnificativ de tanin (afine, gutui, mure, coacăze negre, agrișe) ajută în tratamentul simptomelor de diaree. Apa plată trebuie consumată în cantitate mai mare, până la 2-3 litri pe zi, se bea câte putin din 15 în 15 minute, pentru a acoperi deficitul de lichid din organism care a fost provocat de diaree și pentru a combate deshidratarea corpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.