Ce este flexibilitatea in gandire si cum se poate dezvolta aceasta?

0
4684
Ce este flexibilitatea in gandire si cum se poate dezvolta aceasta

In ziua de azi dezvoltarea flexibilitatii mentale este foarta importanta pentru orice om, am putea spune ca a devenit o chestiune de supravietuire.

Dupa cum considera psihologii, flexibilitatea gandirii este o modalitate de a pune intrebari si de a gasi rapid solutii de rezolvare la diferite probleme. Este abilitatea de a recunoaste greselile, de a renunta la actiunile ineficiente si de a rezolva problema in alt mod care sa dea rezultatele dorite.

O persoana ce are capacitatea de a cauta rapid solutii si de a aborda noi strategii cu usurinta are aceasta calitate de flexibilitate mentala. Ea vede situatia in dezvoltare si poate prezice rezultatul diferitelor variante la un anume eveniment. Are un nivel avansat de cunostinte si de intelegere cuprinzator, de aceea poate percepe schimbarile ce au loc in lumea inconjuratoare mult mai simplu si mai usor, rezolva imediat conflictele, contradictiile si ia deciziile corecte.

Flexibilitatea mentala permite unui om sa isi atinga obiectivele in orice situatie, indiferent de circumstante, sa faca fata oricarei provocari, sa gaseasca alternative de dezvoltare, sa aiba diferite puncte de vedere fata de un plan, sa vada problema din unghiuri diferite, sa reuseasca sa se adapteze usor si sa gaseasca solutii corecte ce vor duce la rezultatele dorite.

Cum se dezvolta flexibilitatea in gandire

Pentru a dezvolta aceasta flexibilitate este necesar sa inveti sa fii perseverent in atingerea obiectivelor. Exista si cursuri de dezvoltare personala care ofera modalitati, sfaturi ce te indruma in directia buna si din care prezentam cateva in cele ce urmeaza.

Citește și:  Vezi ce alimente mananci in fiecare zi desi ar trebui evitate, ele iti pot afecta sanatatea!

Conteaza foarte mult abilitatile, competentele si cunostintele fiecarei persoane in parte. De multe ori experienta din trecut poate ingreuna aceasta dezvoltare a flexibilitatii mentale deoarece anumite cunostinte acumulate trebuie inlocuite cu idei si strategii noi. Este foarte dificil uneori sa inhibi anumite procese din trecut.

Cartile te ajuta sa iti dezvolti o gandire flexibila. Sfaturile inteligente pe care le poti spicui din diferite carti, folosirea unor metode si formule ale unor oameni de succes iti pot fi de folos in alegerea unei strategii, in dezvoltarea unui plan propriu.

Pentru a avea o gandire productiva trebuie sa ai abilitatea de a renunta la stereotipuri si de a aborda problema din diferite puncte de vedere, de a explora si de a lua decizii corecte astfel incat sa ajungi la beneficii maxime. Pentru rezolvarea unei probleme trebuie sa incepi sa iti pui intrebari de genul Ce pot face pentru a obtine un rezultat bun in problema respectiva?

Dezvoltarea atentiei si a memoriei ajuta in cresterea flexibilitatii mentale.

Stendhal spunea ca ,,Flexibilitatea de spirit poate substitui frumusetea”, iar Democrit afirma ca ,,Gloria si bogatia sunt bunuri nesigure daca nu exista minte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.