Cifoza, curbura coloanei vertebrale în zona superioară a spatelui

0
1323
Cifoza, curbura coloanei vertebrale în zona superioară a spatelui

Cifoza este o curbură a coloanei vertebrale, este vorba despre aplecarea înainte a coloanei în zona superioară a spatelui. Alte curburi ale coloanei vertebrale sunt: lordoza și scolioza. În cazul lordozei partea inferioară a spatelui de la nivelul coloanei se arcuiește în afară. La scolioză curbura coloanei este spre stânga sau spre dreapta.

Fiziologic, cifoza reprezintă o ușoară curbură a coloanei vertebrale în zona superioară a spatelui. Patologic, această curbură depășește limita fiziologică. În cazuri patologice, medicii consideră cifoza ca fiind o problemă atunci când gradul de curbare depășește 40 de grade. Cu siguranță mulți oameni prezintă o curbură caracteristică cifozei, un mic procent de curbare, însă dacă gradul de curbare nu depășește 40 de grade, specialiștii în domeniul medical nu consideră ca acest lucru trebuie să fie un motiv de îngrijorare.

În general, persoanele care suferă de anumite boli sau au o postură greșită a corpului ajung să aibă simptome de cifoză (mai ales dureroase), deoarece gradul de curbare poate să crească. Cifoza poate exista deja la naștere și în acest caz este congenitală. Poate fi vorba despre anumite malformații din naștere. Pe de altă parte putem spune despre alți factori foarte diferiți care apar pe parcursul vieții și contribuie la apariția acestei boli.

În concluzie aici va fi o cifoză dobândită în cursul anilor. Una din bolile ereditare este Scheuermann care poate duce la cifoză mai ales la băieți. În cazul acestei boli se folosește o proteză medicală pentru corectarea poziției spatelui, sau se recurge la operație (pentru reducerea curburii, realinierea vertebrelor), dacă prima soluție nu dă rezultate.

probleme la coloana - Cifoza

Una din bolile frecvente care provoacă cifoaza este osteoporoza. Aceasta duce la așa numita ,,cocoașa văduvei˝ ce este un tip special de cifoză, ce apare îndeosebi la femeile în vârsta. În osteoporoză vertebrele slăbesc datorită scăderii densității osoase și astfel crește riscul de fracturi prin compresie.

Citește și:  Care activități sunt un factor de risc pentru spate – Tu știi cum să te ferești de durerile de spate?

Fața vertebrei deteriorate se înclină în față. Persoana în cauză ajunge să aibă o postură gârbovită și apare cu spatele cocoșat. Această postură anormală poate avea efecte negative asupra sănătății deoarece îngreunează respirația și produce oboseală. Alte boli care pot fi un factor în producerea cifozei sunt: tumorile, osteoartrita, spondilita anchilozantă, artrita reumatoidă, disfuncțiile țesuturilor conjunctive, afecțiunile mușchilor.

La fete adolescente cifoza poate să apară din cauza faptului că acestea au o postură incorectă și astfel ligamentele care susțin coloana sunt întinse. Postura corectă este foarte importantă în perioada copilăriei și adolescenței.

În anumite cazuri cifoza dă simptome dureroase, dificultăți de respirație, dureri de cap, senzație de arsură și durere în zona gâtului și a părții superioare a spatelui, intensificarea durerii în timp ce se stă prea mult în picioare și ameliorarea ei când se face mișcare. Problemele respiratorii apar din cauza faptului că înclinarea în față a coloanei vertebrale poate împinge coastele spre plămâni și astfel capacitatea lor de a se extinde este diminuată.

În cazul în care observați că partea superioară a coloanei este înclinată înainte iar curbura spatelui inferior este aplatizată, mergeți la un medic pentru că s-ar putea să suferiți de cifoză. Pentru corectarea posturii este necesar să cereți sfatul unui medic deoarece, acesta este posibil să descopere și alte cauze ale apariției cifozei, care sunt de natură patologică și necesită tratament. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.