Convulsiile febrile la copii se caracterizeaza prin stari bruste de inconstienta, persoanele in cauza pur si simplu lesinand, ca mai apoi, sa se trezeasca plangand, ori nemaiamintindu-si cu exactitate ce li s-a intamplat. Totodata, aceste convulsii febrile sunt insotite de spasme musculare, insa, in niciun caz ele nu trebuie confundate cu simptome ale epilepsiei. Ba chiar, convulsiile acestea apar la copiii de pana in 5-6 ani. De pilda, daca cel mic se imbolnaveste de viroza respiratorie si are o febra mare, convulsia febrila poate aparea, declansandu-se ca urmare a complicatiilor.
Chiar si asa, exista posibilitatea ca parintii sa se sperie, intrucat acest gen de manifestari, sau daca vreti, reactii violente ale corpului se pot asemana cu convulsiile specifice epilepsiei. In orice caz, cele dintai se manifesta diferit de la un copil la altul, unii putand chiar sa se raneasca, ori pur si simplu sa-si piarda constienta timp de cateva secunde, iar apoi, sa se trezeasca plangand ca si cum ar fi renascut. Oricum, in cazul febrei, indeosebi in randul copiilor care inca nu pot spune ce au, este indicat sa se ceara ajutorul unui medic de indata.
Spre exemplu, in cazurile mai severe, copilul se poate trezi cu ochii incrucisati, manifestand ulterior o oboseala, ori dupa caz, o stare de liniste ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. In traducere libera, in timpul convulsiilor febrile, inima copilului se opreste pentru cateva secunde, drept pentru care cel mic isi pierde constienta, iar in diferite zone ale corpului, apar acele contractii, respectiv spasme musculare despre care am vorbit mai inainte.
Insa ce pot face parintii in acest caz? Inainte de toate, este important sa spunem ca aceste convulsii febrile, dupa cum spun medicii, sunt aproape inofensive. Majoritatea parintilor se sperie serios si intra in panica. Ceea ce ei trebuie sa faca, in primul rand, este sa se asigure ca micutul respira. Apoi, daca exista riscul sa se raneasca, adica in timpul convulsiei, contractiile celui mic sunt foarte agresive, parintii trebuie sa se asigure ca nu se vor rani.
Totodata, sa nu uitam ca este o chestiune de cateva secunde, si nu trebuie sa intram in panica. Cu toate acestea, copilul isi va reveni, insa este indicat sa apelam la ajutorul unui medic, ca acesta sa tina copilul sub supraveghere si, eventual, sa stabileasca o medicatie corespunzatoare, pentru a evita posibile complicatii. De fapt, imediat ce copilul prezinta semne ale unei viroze respiratorii, cu atat mai mult cu cat nu prea stiti ce sa faceti, trebuie de indata sa cereti ajutor de specialitate.
In aceasta maniera, se pot evita situatiile la care, cel mai probabil, nu veti sti cum sa reactionati. Dar care sunt semnele care pot arata ca cel mic nu mai respira? In primul rand, trebuie sa va pastrati calmul. Apoi, va veti uita sa vedeti daca cel mic are buzele invinetite. Acesta este semnul care arata ca nu mai respira. Imediat ce observam ca are buzele invinetite, vom chema o ambulanta. Daca stiti sa-l resuscitati, si-anume sa-i faceti respiratie gura la gura, puteti aplica aceasta tehnica de resuscitare cat timp asteptati ca serviciul de ambulanta sa soseasca la domiciliul dumneavoastra.
Totodata, nu trebuie sa va pierdeti cumpatul, oricat de greu v-ar fi. In schimb, daca cel mic nu are buzele invinetite, deci respira, este indicat sa-l asezati pe podea, ori intr-un loc ferit, unde nu se poate rani sau cadea. De asemenea, trebuie sa indepartati din jurul sau cam toate obiectele cu care sau din cauza carora s-ar putea rani. Iarasi, un lucru extrem de important de care veti tine cont: in timpul convulsiilor febrile, veti aseza copilul pe o parte, sa nu se sufoce.
Contrar celor crezute, nu trebuie in niciun chip imobilizat, ci, mai mult decat atat, trebuie dezbracat. Ba chiar, nici sa nu va ganditi sa incercati sa-i administrati vreo pastila sau apa pe cale orala, intrucat copilul se poate sufoca. Dupa ce manifestarile convulsiilor febrile dispar, fie ele agresive sau nu, copilul va adormi. In orice caz, se va arata obosit si indispus deopotriva.
Dar cum se pot preveni convulsiile febrile? Asa cum s-a mai spus, acestea sunt declansate din cauza febrei. Medicii recomanda scaderea temperaturii corpului, insa nu prin tratament pe care, in mod normal, l-ar lua un adult, ci printr-o medicatie corespunzatoare. Chiar si asa, nu recomandam sa-i administrati celui mic o medicatie, fara macar sa va fi fost recomandata de un specialist.
Tocmai de aceea, imediat ce observati ca are febra, va veti duce la un medic, care, cel mai probabil, va stabili cauza si, totodata, va stabili o medicatie corespunzatoare, in functie de varsta si, bineinteles, de gravitatea situatiei. Altfel spus, convulsiile febrile pot fi prevenite prin scaderea temperaturii corpului, imediat ce se observa ca cel mic are febra. La cealalta extrema, sunt convulsiile febrile care pot dura pana la 15 minute. In acest caz, copilul va fi tinut sub supraveghere. Oricum, in medie, convulsiile febrile dureaza mai putin de 5 minute.