Cele mai negre statistici releva faptul ca un copil este frecvent bolnav, tocmai din cauza iresponsabilitatii unor parinti, care neglijeaza sanatatea celui mic, sau atunci cand se imbolnaveste nu-i acorda copilului atentia cuvenita, nu apeleaza la ajutorul unui medic, aici referindu-ne bineinteles la familiile care nu au o educatie in acest sens, cu precadere, la cele care au o situatie materiala precara.
E drept, aceasta nu inseamna ca daca o familie are o situatie financiara precara si sanatatea copiilor va fi neglijata, insa nu putem sa nu luam seama exemplelor de familii, care ori fac parte dintr-o comunitate defavorizata si nu au beneficiat de o educatie adecvata in acest sens, ori pur si simplu nu le pasa de soarta micutilor lor. Dar daca parintii ajung la intrebarea „copilul meu este frecvent bolnav, ce pot face?”, nu se poate vorbi nicidecum de neglijenta ori iresponsabilitate.
Problema se afunda si mai tare in detalii, intrucat exista riscul cel mai minor, am putea spune noi ca micutul sa fie frecvent bolnav din cauza unei vulnerabilitati, de cele mai multe ori cauzata de un sistem imunitar nu foarte sanatos. Apoi trebuie sa luam in calcul si istoricul copilului, daca nu cumva in primii ani de viata cel mic a prezentat semne ale unor afectiuni si chiar daca medicul ne-a asigurat ca cel mic nu sufera de nici o afectiune, este posibil ca sursa acestor probleme sa fie alta.
De pilda, un parinte, al carui copil s-a imbolnavit de cel putin doua ori de raceala sau gripa intr-un sezon (de retinut este faptul ca, de regula, oamenii sunt predispusi riscului de a raci in sezoanele de tranzitie, si-anume in timpul primaverii si toamnei), va trebui sa-si puna cateva intrebari referitoate la starea generala de sanatate a micutului, intrucat este clar ca ceva anume nu este chiar in ordine.
Este posibil ca micutul sa aiba o problema cu sistemul imunitar, chiar daca este mult spus problema. De fapt, ar trebui sa-i indice unui parinte ca sistemul imunitar al copilului este slab. Chiar si asa, sa nu ne imaginam ca putem diagnostica starea copiilor nostri, fiind mai mult decat necesar sa cerem ajutorul unui medic pediatru de indata ce observam astfel de probleme.
Un copil frecvent bolnav, respectiv care se imbolnaveste des este predispus unor astfel de riscuri, ba chiar, este mult mai predispus. Totodata, vom lua in calcul, cum spuneam, si afectiunile de care copilul a suferit in trecut, de starea generala de sanatate pana la momentul aparitiei acestor probleme, care ne-au dat serios de gandit, mai cu seama, vom incerca sa cautam eventuala sursa a faptului ca, din nefericire, copilul nostru e frecvent bolnav.
Spunem acestea, caci, este posibil ca la un examen de rutina, analizele sa ne lamureasca mai deloc, prin urmare vom incerca sa cautam de unii singuri cauzele si bineinteles remediile. Daca nici cel mai amanuntit examen medical nu a scos la iveala cauzele pentru care copilul nostru este frecvent bolnav, atunci inseamna ca trebuie sa ne indreptam atentia spre stilul celui mic de viata, la alimentatie, respectiv la starea sa psihica.
De pilda, daca cel mic este supraponderal, atunci vom intelege care este, de fapt, sursa faptului ca cel mic este frecvent bolnav, daca nu cumva medicul ne-a informat deja cu privire la acest aspect mai putin neplacut, pentru care ne-a si sfatuit sa luam masurile aferente, cel putin in ceea ce-i priveste alimentatia. Si daca tot am ajuns la alimentatie, un copil frecvent bolnav poate fi un copil care nu se hraneste in mod corespunzator, are obiceiuri nu tocmai sanatoase, duce o viata sedentara, in pofida faptului ca are o varsta frageda.
In acest sens, parintii vor trebui sa-l ademeneasca pe copil cu fructe si legume, sa-l determine sa manance alimente cat mai sanatoase cu putinta. De pilda, asa cum si medicii recomanda, pentru un copil este mult mai sanatoasa mancarea gatita acasa, nu foarte grasa, decat mancarurile, care in aparenta sunt delicioase, doar ca nu sunt sanatoase, precum fast food-ul sau alte bombe calorice.
Sa nu uitam ca ceea ce mananca copilul nostru astazi este ceea ce va fi la maturitate, obiceiurile alimentare dobandite in anii copilariei nemaiputand fi schimbate, odata ce ajunge la maturitate. Deci, daca cel mic este frecvent bolnav, ne vom indrepta atentia spre stilul sau de viata, pana la urma, spre obiceiurile alimentare ale intregii familii. Dandu-i celui mic alimente din care organismul sau sa ia energie, toate vitaminele de care are nevoie, cum ar fi fructele si legumele, carnea alba etc, sistemul imunitar i se va intari, astfel ca, micutul nu se va imbolnavi atat de frecvent.
Si, daca vorbim de bebelusi, parintii trebuie sa stie ca acestia sunt predispusi racelilor, de pilda, tocmai din cauza faptului ca sistemul imunitar abia invata sa lupte impotriva riscurilor, abia se afla in procesul de maturare, iar daca vor raci des, inseamna ca problema este mult mai grava decat s-ar putea crede. In acest caz, nici nu se mai poate sta la discutii: trebuie cerut de indata ajutorul unui medic si in niciun chip nu trebuie sa incercam sa ne tratam copilul de unii singuri.
Totusi, copilul frecvent bolnav poate fi si rezultatul unui stil de viata nu tocmai sanatos din parte mamei, stil care se rasfrange negativ asupra starii de sanatate a micutului. Tocmai de aceea, in perioada de sarcina este interzis sa se fumeze si sa se consume alcool. Si sa nu uitam nici de fumatul pasiv. Apoi, o alta cauza pentru care copilul este frecvent bolnav ar putea fi alergiile, care trebuie detectate de medic, sau o igiena necorespunzatoare.