Cum depistăm dependența de pariuri sportive și cum putem scăpa de ea?

0
1282

Pariurile sportive pot fi un mod de a te distra, dacă știi să te oprești la timp și fără a cheltui foarte mulți bani, însă pot duce și la dependență, unii oameni pot avea o inclinație patologică de a juca. Dependența de pariuri sportive este o tulburare care duce la scăderea valorilor personale, familiale, sociale, materiale, profesionale. Fiecare om care a câștigat o anumită sumă de bani la un pariu, crede că o va putea câștiga zilnic, iar astfel, într-o lună veniturile lui vor crește și viața sa se va schimba, dar, în realitate, nu se întâmplă chiar așa, mentalitatea aceasta de parior nu este bună, poate deveni o problemă pentru acesta. Jucătorul poate fi obsedat de pariuri sportive o lună sau mai multe luni, iar unii pot deveni ,,blocați” pe viață, recuperarea lor fiind grea, iar o examinare aprofundată devine o necesitate.

Cum depistăm dependența de pariuri sportive și cum putem scăpa de ea?

Pasiunea pentru pariurile sportive sau obsesia de a câștiga bani din asta poate apărea la mulți oameni și mai ales la tinerii adolescenți, aceștia nu au un mod de viață echilibrat, pierd controlul asupra emoțiilor, iar fiorul asociat riscului cât și dorința de profit îi face să ajungă la dependență. Această inclinație patologică de a juca este o boală și pentru a scăpa de ea este nevoie de ajutor profesionist. Depășirea acestei inclinații patologice este greu de realizat de aceea un astfel jucător dependent trebuie ajutat și convins să recurgă la un specialist, în scopul de a face terapie pentru a scăpa de ,,drogul” inoculat ,,în mintea sa”.

Un dependent de pariuri este unic în felul său, în modul de a se comporta și necesită un tratament special pentru el, care să-l ajute în primul rând să conștientizeze că are nevoie de sprijin pentru a se recupera. Va trebui să accepte că are o problemă, că e dependent de pariuri, că are inclinația de a paria exagerat (cu riscul de a pierde sume mari de bani) și a-și distruge relațiile de familie sau cu cei dragi. Scopul tratamentului prin terapia cu un specialist psihiatric este de a-și schimba stilul de viață, de a renunța la viciul de a paria, de a-și forma un mod de găndire sănătos și de a avea curajul, dorința de a se vindeca, de a face efort în acest sens fiind ajutat și de cei care îi sunt alături. Foarte important este de a evita oamenii care au o astfel de pasiune pentru a paria, care încurajează pariurile, jocurile de noroc, care văd în astfel de obiceiuri un mod de a se distra cu riscul de a pierde bani sau de a avea remușcări, stări de vină și depresie în urma eșecului. Astfel de oameni sunt neajutorați, anxioși, depresivi, nefericiți, nu știu când să se oprească din a paria, retrăiesc mereu iluzia câștigului și au inclinație spre a paria.

Citește și:  Cum să câștigi prin sport… și nu doar condiție fizică

Cei care suferă de dependență au o atitudine negativă și caută cu disperare bani spre a putea paria indiferent de consecințe. Unii fură, vând lucruri pe prețuri de nimic, suferă pierderi mari de bani, ajung la stări mari de depresie, de vină, la gânduri de sinucidere și pot face chiar închisoare în urma acțiunilor lor. Sunt oameni stabili din punct de vedere financiar, care fiind cuprinși de acest ,,viciu” de a paria mulți bani ajung să sufere pierderi mari de bani și să riște tot, iar apoi posibilitatea de a claca este mare și chiar de a-și curma viața.

Deși pare greu de crezut fiecare parior sportiv poate fi în pericol de a deveni dependent, de aceea trebuie să-și analizeze periodic propriul comportament, să renunțe temporar la astfel de pariuri iar dacă ajunge să constate că a devenit dependent să recurgă la ajutorul unui specialist pentru a face terapie în scopul vindecării. De regulă, persoanele care ajung la dependență nu recunosc acest lucru, sunt depresivi, se bucură doar când pariază, sunt ocupați mereu cu verificarea scorurilor live, caută mijloace de a face rost de bani, de a paria mai mult și de a-și asuma riscuri mai mari. Treptat comportamentul lor se schimbă și ajung să aibă probleme în viața de zi cu zi, își pot pierde controlul, se distanțează de prieteni și de familie, pentru a avea mai mult timp de pariuri și de tot ce este legat de acestea.

Cum poți să te protejezi de dependența de pariuri sportive? Trebuie să fii sincer cu tine, să recunoști că ai o problemă, să ai curaj și să faci efort de a o elimina. Prevenirea este un medicament important pentru această boală. În concluzie trebuie să pariezi doar ocazional, când ești odihnit, calm și concentrat, să faci pauze dese, să nu te stresezi, să îți stabilești niște obiective și să nu depășești pierderea maximă pe care ți-ai stabilit-o, să nu servești alcool, droguri sau anumite medicamente ce îți pot afecta capacitatea de concentrare (astfel de substanțe îți pot crea sau accentua depresia în caz de eșec).

Pariorii care practică autocontrolul nu au un risc prea mare de a deveni dependenți, pentru ei pariurile sporive sunt în principal un mijloc de divertisment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.