Cum scăpăm de sughiț? – Remedii eficiente contra acestui disconfort

0
309
Cum scăpăm de sughiț – Remedii eficiente contra acestui disconfort

De cele mai multe ori sughițul este un act fiziologic necontrolat, inofensiv, care poate părea destul de amuzant. Copiii râd foarte mult când se întâmplă așa ceva. Sughițul este o reacție reflexă pe care o persoană o poate avea din cauza unor factori și reprezintă spasme involuntare ale diafragmei produse la un moment dat.

 • Sughițul se poate produce după ce s-a băut rapid ceva rece.
 • Senzația de sughiț poate să apară deseori din cauza alimentelor condimentate, a consumului excesiv de ardei iute.
 • Fumul de țigară poate fi și el un factor care provocă această reacție reflexă necontrolată.
 • Prea mult alcool în organism poate cauza spasme ale diafragmei și deci sughiț.
 • Sughițul apare de multe ori la masă, când se bea sau se mănâncă prea repede, ca un act reflex al organismului la acumularea de alimente în esofag ce stimulează nervul vag.
 • Tulburările de ritm cardiac pot cauza sughițuri persistente.
 • Sughițul apare din cauza iritării nervului motor al diafragmei, numit nerv frenic.
 • Anumite tulburări ale sistemului nervos central pot da simptome de sughiț.
 • Tulburările digestive (ex. boala de reflux gastroesofagian) pot provoca acest disconfort.
 • Sughițul apare și la femeile însărcinate.
 • Tumorile la organele interne pot cauza sughiț persistent.
 • Sughițul este un simptom al îmbolnăvirii organismului, poate să se producă în cazuri de pancreatită, peritonită, pericardită, dar și înainte de un infarct miocardic. Vărsăturile și sughițurile sunt semne ale unei iritații peritoneale. Întotdeauna când se manifestă și alte simptome alături de sughiț ar trebui să se meargă la un medic pentru că poate exista o problemă de sănătate.
 • Sughițul poate fi cauzat și de consumul unor medicamente, a unor injecții făcute intravenos sau intramuscular. De asemenea poate să apară în urma unor intervenții chirurgicale la coloana vertebrală sau datorită unor tratamente pentru afecțiunile și bolile digestive. Intervențiile la aparatul digestiv sunt destul de complicate și pot da vărsături, balonări, sughițuri, greutate în regiunea epigastrică, eliminări spontane de gaze și dureri abdominale. În perioada de după intervenția chirurgicală pacientul trebuie să fie supravegheat (la mucoasa bucală, limbă și abdomen), trebuie urmărită restabilirea funcției tubului digestiv la acesta.
 • Bolile de rinichi pot da simptome de sughiț, cum este de exemplu insuficiența cronică renală.
 • Inflamațiile sistemului digestiv pot cauza sughiț și alte simptome în organism.
 • Sughițul apare înainte sau după leșin, și poate fi provocat și de hipotermie.
 • Stresul și stările de nervozitate pot cauza acest disconfort în organism.
Citește și:  Sarcina extrauterina

Cum scapi de sughiț?

Încearcă să bei puțină apă, dar încet și cu înghițituri mici. Dacă bei repede sau prea multă apă dintr-odată este posibil să nu-ți treacă, din contră să sughiți și mai mult. Pentru a scăpa de sughiț poți bea un pahar cu apă plată în care ai amestecat o linguriță de oțet de mere.

Pentru a stimula nervul vag trebuie să crești nivelul de bioxid de carbon și deci să îți ții câteva secunde respirația, fără a exagera (sunt suficiente 15 secunde). De asemenea o soluție este să consumi o linguriță de zahăr sau să mănânci o felie de pâine uscată.

Un remediu eficient este și să respiri într-o pungă curată de plastic, astfel va crește cantitatea de bioxid de carbon ce va stimula nervul vag și sughițul se va opri. În anumite situații chiar și frecatul la ochi, strănutatul forțat sau scoaterea limbii exagerat afară poate ajuta contra sughițului. Pentru a preveni sughițul încearcă să nu bei mult alcool și să nu consumi alimente prea condimentate, sau foarte iuți.

De asemenea nu consuma mâncare prea fierbinte sau prea rece. Dacă sughițul este persistent și se produce frecvent trebuie obligatoriu să consulți un medic, pentru că factorii care l-au produs țin de anumite probleme de sănătate. Sunt medicamente care te scapă de acest disconfort, care te pot calma, te pot scăpa de stres și depresie, îți pot relaxa mușchii, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.